Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 04:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Jak zrobić efekt "ruchomej perspektywy" przy jeździe kamery? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2011, 21:22
Posty: 8
Post Jak zrobić efekt "ruchomej perspektywy" przy jeździe kamery?
Witam,
od jakiegoś czasu próbuję znaleźć sposób, jak zrobić efekt, który można zaobserwować m.in. na poniższym filmie: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... gAlQuqzl8o

Kamera jedzie, a tło przesuwa się jak rzeczywista perspektywa. Jadąc dalej odsłaniają się dalsze elementy tła, zakryte wcześniej przez podłogę, a sama podłoga również "zachowuje" zasady optyki. Doszedłem, że do tego służą białe punkty na greenscreenach + motion tracking. Szukałem na forum nic nie znalazłem. Podobną technikę stosuje TVN 24 w popołudniowych programach publicystycznych (Olejnik, Rymanowski itp.). Po kluczowaniu koloru, przy ruchu kamery, cyfrowe tło przemieszcza się jak w rzeczywistości. Jeżeli ktoś zna sposób na stworzenie czegoś podobnego, byłbym bardzo wdzięczny.


czwartek, 29 grudnia 2011, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jak zrobić efekt "ruchomej perspektywy" przy jeździe kamery?
Nie bawiłem się, ale youtube wyrzucił nawet jakis tutorial http://www.youtube.com/watch?v=96rrgyb5keI

_________________
Obrazek


czwartek, 29 grudnia 2011, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Jak zrobić efekt "ruchomej perspektywy" przy jeździe kamery?
Do zrobienia czegoś podobnego nie jest potrzebny motion tracking.
Umieszczamy kluczowane obiekty (naturalne) w środowisku 3d i animujemy kamerę w potrzebnej perspektywie.
Oczywiście software do "kompozytingu" nie montażu.
Motion tracking będzie przydatny przy zmianie perspektywy względem samego obiektu. (przeważnie kiedy obiekty dodajemy do naturalnego środowiska) W lepszym studiu używane są do tego kamery które zapisują parametry motion i w zasadzie robi się samo 8)

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


sobota, 31 grudnia 2011, 16:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL