Teraz jest poniedziałek, 21 stycznia 2019, 00:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 DVD Architect Pro 5.0 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 21:03
Posty: 18
Post DVD Architect Pro 5.0
Witam. Mam problem z dźwiękiem po nagraniu płyty za pomocą Architecta. Gdy wyeksportuje go z Vegasa do PCM to jest ok, ładnie głośno. Jednak zajmuje duuuuuuuuuużo miejsca. Gdy zrobie ac3 to po nagraniu płyty architectem jast strasznie cicho. Jednak gdy w Vegasie wyeksportuje obraz razem z dźwiękiem za pomocą innego programu do nagrywania płyt (mam BurnAware Free) to jest wszystko ok, głośno, wyraźnie. Jednak muszę stworzyć płyty z Menu, wyborem scen itd. W Vegasie mam ustawienia:
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 112.58 | Przeglądane 127 razy ]

Wybieram ac3 pro (bo tylko tu mogę wejść w ustawienia)
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 92.68 | Przeglądane 114 razy ]

Zmieniałem okienko Data rate na 224, 256 ale nic sie nie zmieniło na tyle by usłyszeć różnicę.
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 89.15 | Przeglądane 106 razy ]

Tu nic nie zmieniam
W następnych okienkach też nic nie zmieniałem. Dlaczego jak nagram innym programem przygotowany materiał to jest ok a jak Architectem to klapa z dźwiękiem? Dodam, że w Architekcie gdy wezme Optimize Disc to nie ma żółtych wykrzykników, obraz i źwięk z zielonym znaczkiem i nie ma komunikatów


piątek, 13 stycznia 2012, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Porada praktyczna :
Jesli Twój dysk DVD z dźwiękiem DD 2.0 lub DD 5.1 na odtwarzaczu stacjonarnym ma mniej więcej taki sam poziom audio jak dyski DVD fabryczne to jest ok. Trzeba wiedzieć że audio w Dolby Dygital ma znacznie niższy poziom ( i znacznie gorsze inne parametry takie jak pasmo przenoszenia, dynamika, poziom szumów ...) niż PCM, ale nieporównywalnie do tego ostatniego oszczedza miejsce na dysku. Dolby to format silnie skompresowany. Polecam zrobienie próby porównawczej na odtwarzaczu stacjonarnym.
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


piątek, 13 stycznia 2012, 13:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 21:03
Posty: 18
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Pożyczyłem od znajomego film z DD 5.1 i jest sporo głośniejszy od mojego nagrania. Żeby nie musiało być wyboru scen i menu to bym nagrał innym programem i było by luks, a tak d.... Nie wiem czy ma to znaczenie ale materiał wejściowy Sample rate 48 000, bit 16 a przy próbie wyeksportowania wyskakuje sample 48 000 a bit 24 i nie mam jak go zmienić na 16


piątek, 13 stycznia 2012, 18:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
jjackk napisał(a):
znacznie gorsze inne parametry takie jak pasmo przenoszenia, dynamika, poziom szumów

Tu Cię kolego poniosło i to dość znacznie.

Dolby ma wymagania i poziomy referencyjne. Jednak szumów to on nie wprowadza. Pasma nie zawęża.

Dolby wymaga świadomego użytkownika, który wie, co robi, gdy koduje dźwięk do strumienia Dolby Digital.

Sony dla niedoświadczonych ma enkoder Dolby Digital Studio.

Pamiętać jednak należy, że poziomy referencyje są po to, żeby ich przestrzegać i wysterowanie ścieżki dźwiękowej do -14dB w RMS nigdy nie prowadzi do niczego dobrego.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 13 stycznia 2012, 22:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 21:03
Posty: 18
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Dzięki MKmagic, jak zwykle pomogłeś. Na DD ac3 Studio jest wszystko ok. Natomiast na Pro nagrałem już kilka płyt z różnymi ustawieniami i zawsze jast strasznie cicho.
Na ścieżce audio miałem linie Volume i wyciszałem tam gdzie trzeba. Za drugim razem użyłem funkcj Switches Normalize. Końcowy efekt zawsze był ten sam. Nie wiem jak ustawić pro by było dobrze. Bede musiał nagrywać na studio.


sobota, 14 stycznia 2012, 16:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Pro, jak sama nazwa wskazuje, jest dla profesjonalistów. I to nie w znaczeniu "tych, co na tym zarabiają pieniądze", ale dla wytrawnych znawców.

Moim skromnym zdaniem mastering dźwięku (dobry mastering dźwięku) jest tak samo trudny, jak precyzyjna finalizacja i balansowanie kolorystyczne obrazka. Problem o tyle jednak jest większy, że o ile w obrazku mamy Waveform Monitor i Wekrtoskop, o tyle w dźwięku właściwie nie ma jednolitego i jednoznacznego wskaźnika głośności.
Bo nie należy mylić poziomu dźwięku z poziomem głośności. Niedawno (chyba w wersji 10) dodane wskaźniki VU są tego problemu rozwiązaniem, ale tylko mniej więcej (są bardzo bliskie "prawdy").

O ile PCM, czy DTS nie ma wymagań co do skali dynamiki dźwięku, o tyle pewne rozwiązania w Dolby Digital powodują, że format ten wymaga reżimu technologicznego. Ma to jednak swoje dobre strony. Użytkownik może dzięki temu na przykład zastosować tryb "Night" (lub jak to się u niego w sprzęcie nazywa) i zmniejszyć tym samym różnicę między najcichszymi a najgłośniejszymi scenami w filmie. Aby jednak procesor ten działał prawidłowo, wymaga zachowania skali między scenami cichymi, normalnymi a głośnymi.

Dość powiedzieć, że przy normalnej produkcji mastering dźwięku zajmuje mi mniej więcej tyle samo czasu, ile montaż obrazka.
Co więcej: o ile ze zmontowanych obrazków zwykle bywam zadowolony, o tyle mastering dźwięku rzadko kiedy mnie w pełni satysfakcjonuje. Dla tego, że jestem dźwiękowym psychopatą? Pewnie tak! Bo jest trudny? Zdecydowanie tak!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


sobota, 14 stycznia 2012, 21:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 21:03
Posty: 18
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam


poniedziałek, 16 stycznia 2012, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Mastering dźwięku wymaga wiele uwagi przy produkcjach w pełni profesjonalnych, gdzie różnorakie efekty akustyczne powodują dużą rozpiętość dynamiki. Przy dźwięku z mikrofonu kamery ustawienie "dialog normalization" na poziomie -27dB nie ma żadnego uzasadnienia, zwłaszcza w dźwięku stereo. Proponuję zmienić ten parametr na np. -3dB. Będziesz miał głośno.

Oczywiście można skorzystać z AC3 studio (który nic nie normalizuje a wciąż jest to DD), ale w takim przypadku bitrate jest sztywno ustawione na 192kbps dla DD2.0, co nie jest imponującą wartością zwłaszcza jeśli jest to DVD z muzyką.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 19 stycznia 2012, 09:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Po czym kolega te swoje teorie wnosi?

Dialog normalization ustawiony na -3dB??? A kolega zakłada, że wszyscy będą odtwarzać te produkcje na urządzeniach skalibrowanych wg. zaleceń PM3???

Czy może chodzi o to, że dobrze=głośno a głośno=dobrze :?:

A czy "rozpiętość dynamiki" w przypadku dźwięku z mikrofonu kamery nie istnieje :?: Kolega zakłada, że to materiał z dyskoteki i to z wyłącznie materiałem setkowym nagrywanym na środku parkietu? I tam raczej potpwałbym przy -9, ale już nie wdawajmy się w nieistotne - bo bzdurnie teoretyczne - szczegóły.

192kbps to mały bitrate dla stereofonicznego dźwięku?

Bo sądzę, że tajemnica nie leży w małym bitrate, tylko kompletnym niezrozumieniu technologii i złym przygotowaniem materiału do zakodowania.
Mnie tam nigdy nie brakowało bitrate (zarówno dla obrazu, jak i dźwięku), tylko tak przygotowywałem (i nadal to robię) obraz i dźwięk, żeby dobrze wyglądał i brzmiał po zakodowaniu.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 25 stycznia 2012, 00:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: DVD Architect Pro 5.0
Generalnie chciałem autorowi podpowiedzieć, jak ustawić, aby dźwięk był głośny. Nie chcę się sprzeczać jak to powinno być "przepisowo". Każdy robi jak mu pasuje... :D Widać to i słychać nawet na fabrycznych wydawnictwach DVD. :wink:

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 26 stycznia 2012, 10:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL