Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 07:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 stycznia 2012, 13:28
Posty: 12
Post W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Witam.
Jeżeli chcę mieć jako końcowy wynik zwykłą płytę DVD a moja kamera umożliwia nagrywanie w formacie HD m2ts lub SD mpg (16:9) to czy warto filmować w HD by potem to konwertować programowo do mpg, czy od razu nagrywać "sprzętowo" w SD i się nie bawić i tracić czasu na takie zabawy.
Oczywiście przerabiałem jedno i drugie wykonując masę testów oraz marnując dziesiątki płytek w SV i doszedłem do wniosku, że moim zdaniem nie ma żadnej różnicy w jakości pomiędzy jedną metodą a drugą a nawet przemawia za tą drugą czyli od razu u źródła kręcić w SD i mieć problem z głowy z różnymi niespodziankami w postaci przeplotów nie wspominając o czasochłonności i masą innych rzeczy a i płynność w montażu na plikach mpg jest nieporównywalna do m2ts na średnio dobrym komputerze. Dlaczego pytam. Dlatego, że są różne opinie na ten temat które jakoś nie mogą mnie przekonać. Na tym forum nie znalazłem podobnego tematu. Konwertowałem Materiały HD różnymi sposobami i kodekami do SD i nic to nie daje. Wypadkowy wynik jest zawsze taki sam. SD to SD i nie ma bata. Jakie jest wasze zdanie. Proszę nie udzielać rad w postaci: lepiej w HD bo jak będziesz chciał kiedyś..... . Nie o to mi chodzi bo nie będę chciał a jak będę to o tym wiem.
Ps.
W/w sposoby produkcji nie są dla mnie tylko dla klientów co chcą DVD i kropka i nie ma mowy że odtwarzacze Blu-ray tanieją. Oni się targują o koszty za produkcję i montaż ze mną a co dopiero kupią sobie nowy sprzęt video. Mają sprzęt DVD i już!
Nie mam słabego komputera.


piątek, 20 stycznia 2012, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
http://sonyvegas.info/thread-4849.html


piątek, 20 stycznia 2012, 21:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 stycznia 2012, 13:28
Posty: 12
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Tak, wiem. Założyłem równoległy temat na SV
Pozdrawiam
Mirek :wink:


piątek, 20 stycznia 2012, 21:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Niezależnie czy to HD, czy SD standard DVD-Video i tak wymagał będzie konwersji całości materiału po montażu.
Odpowiedź jednak jest krótka:
- im bliższy materiał jest formatu wynikowemu, tym lepiej, im mniejsza kompresja zapisu i przy edycji - tym lepiej.
Jeśli wiem, że wszystko będzie tylko i wyłącznie w SD, tak właśnie pisze moja kamera i w takim standardzie pracuję przez cały etap.
Zresztą sam sobie poniekąd odpowiedziałeś.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 22 stycznia 2012, 15:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Odświeżam temat, myślę że MDA ma rację, a jakie są Wasze doświadczenia ?. Zastanawiam się czy jest sens filmować i montować w FULL HD AVCHD jeśli klienci zdecydowanie chcą tylko DVD ? Najważniejsze wady to to, że scrubbing w Premiere 5.5 przynajmniej na moim kompie pomimo włączonego wspomagania Mercury Engine nie jest płynny, a poza tym chcąc uzyskać maksymalnie dobrą jakość włączam "Maximum render quality",a to powoduje wydłużenie renderowania jednej płyty DVD (długość filmu 1h 10min) z ok. 6 do ok. 12 -14 godzin. Przy renderowaniu materiału SD (czyli bez downscalingu) czas renderingu wyniósłby u mnie około 3 h, a wydaje mi się, że jakość byłaby prawie identyczna. Ponadto mogę sobie wówczas pozwolić na nagrywanie i montaż w 50p, co da dużo lepszy efekt przy timeremapingu lub spowolnieniach czy przyspieszeniu odtwarzania klatek nawet pomimo, iż materiał docelowy na DVD będzie oczywiście w 50i..

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 20 czerwca 2012, 14:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Myśle ze MDA nie ma racji...

po pierwsze wyzsza rozdzielczosc pozwala na lepsza korekte materialu, stabilizowanie zawsze odcina kawalek materialu i mozna wykorzystac to ze jest z czego ciac a dopiero potem dopasowac kadr, czyszczenie mory, usuwanie smieci, kluczowanie, zawsze wyglada lepiej wygonane w hd i zeskalowane do sd niz zrobione w sd natywnie

po drugie - sa kamery ktore wylaczaja czesc matrycy przy filmowaniu sd, obraz jest duzo gorszy niz jak sie filmuje ta sama hdv

po trzecie , przy dzisiejszych komputerach montuje sie w czasie rzeczywistym bez przeliczen i rekompresji "po drodze" - surowka - edycja - eksport , tylko jedno przeliczenie na koniec

@up scrubbing dowolnego materialu na i7 2.8ghz (stara seria)jest plynny przy ghtx 470 wiec albo uaqktualnij komponenty albo dobrze postaw system, zwlaszcza dyski, tempy , cache
jesli uzywasz mercury engine automatycznie karta renderuje z max render quality - patrz artykul juz zamieszczony tutaj odnosnie tweakowania aftera i premierea, niemniej jednak obraz jest gorszy od tego wygenerowanego z uzyciem samego cpu, roznica jest zauwazalna golym okiem (chyba ze ma sie quadro, wtedy jest praktycznie niezauwazalna)

p.s - czesto klient po jakims czasie przychodzi z zapytaniem czy nie daloby rady zrobic BR z jego materialu i ja juz masz gotowy material o ile wpadles na pomysl ze trzymasz backupy swojej roboty przez jakis czas, koszt zrobienia dodatkowo jednego BR jest praktycznie zaden


środa, 20 czerwca 2012, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Zgadzam się w 100% z Degenerado.
Mój NX70 przełączony w SD nagrywa gorzej niż VX2100 w DV.
Ja zawsze nagrywam meteriał wykorzystując w 99% możliwości kamery 1080 50i, (100% to 1080 50p ale na moim sprzęcie już problem z obróbką) , reszta to edycja materiału.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


czwartek, 21 czerwca 2012, 17:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Degenerado napisał(a):

@up scrubbing dowolnego materialu na i7 2.8ghz (stara seria)jest plynny przy ghtx 470 wiec albo uaqktualnij komponenty albo dobrze postaw system, zwlaszcza dyski, tempy , cache
jesli uzywasz mercury engine automatycznie karta renderuje z max render quality

Tą wypowiedzią mnie przekonałeś i ukierunkowałeś Degenerado :wink: , mam GTX 570 i Mercury Engine, system, dyski i tempy mam dobrze postawione, więc czas pomyśleć nad modernizacją kompa.
Co powiesz Degenerado na taką zmianę:

- Intel Core i7 3820 3,60GHz LGA2011 BOX kod BX80619173820 919912
- płyta główna Gigabyte GA-X79-UDS
- pamięci Kinston KHX1 600C9D3K2/8GX DDR3 1600MHz(4 x po 4 GB)
- zasilacz OCZ ZX Series 850W, ATX

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 21 czerwca 2012, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Na temat konfigów jest już parę obszernych wątków...
Na dzień dzisiejszy albo platforma z 2 procesorami, albo ix 2x00k(albo bez "k") istotne tylko by obsługiwało IQSV. Pamięć 1333, ponieważ jeśli ktoś pyta to zakładam że nie wie i najprawdopodobniej nie obniży taktowania. Oczywiście można polegać na producentach mobo, bo robią wszystko by dało się wsadzić szybsze pamięci, ale co się dzieje z nadmiarem MHz tego już żaden nie pisze...

_________________
Obrazek


czwartek, 21 czerwca 2012, 18:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Też uważam, że mając kamerę HD lepiej nagrywać i montować w HD, nawet jeśli formatem wynikowym ma być SD. Przecież przy wyborze zapisu SD w kamerze HD też jest konieczna konwersja w dół (o ile kamera zapisuje w natywnej rozdzielczości) albo wykorzystywana jest niewielka część matrycy więc w obydwu przypadkach nastąpi utrata ostrości, szczegółów, głębi tonalnej itd plus bardzo możliwe artefakty konwersji. Czyli w takim wypadku lęk przed konwersją i skalowaniem prowadzi niezawodnie do konwersji i skalowania, tyle, ze na wcześniejszym etapie. Oczywiście może się tu pojawić dyskusja, co jest lepsze: konwersja/skalowanie w kamerze czy zestawie edycyjnym, ale nawet jeśli byłaby lepsza w kamerze, to pozostają raczej trudne do obalenia argumenty Degenerado, że wszelkie korekcje obrazu lepiej robić na materiale HD niż SD.
Albo z innej mańki. Darek, gdybyś dostał kamerę RED ONE ze zleceniem wydania filmu na DVD i miał dwie opcje nagrywania: 4K czy SD, to co być wybrał? :)


czwartek, 21 czerwca 2012, 19:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Co powiesz Degenerado na taką zmianę:

- Intel Core i7 3820 3,60GHz LGA2011 BOX kod BX80619173820 919912
- płyta główna Gigabyte GA-X79-UDS
- pamięci Kinston KHX1 600C9D3K2/8GX DDR3 1600MHz(4 x po 4 GB)
- zasilacz OCZ ZX Series 850W, ATX[/quote]

kierunek prawie dobry :)
patrz zeby plyta miala 8 slotow na pamiec i obsluge modulow 8gb
i wsadzaj kosci 8 gigowe (czyli 2x8) zeby sie nie blokowac do dalszej rozbudowy, potem po prostu dokupisz kolejne kostki

kosci wybierz takie zeby potem z chlodzeniem sie nie "pogryzly"
czyli z niskimi radiatorami, chyba ze chcesz pokombinowac i ustawioc tak zeby jeszcze cyrkulacja owiewala (brala pod uwage) ramy


czwartek, 21 czerwca 2012, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
No tak ale czy ta płyta obsługuje VIRTU?
A VIRTU jak to VIRTU może się przydać :)

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


czwartek, 21 czerwca 2012, 23:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Na tej płycie jest 8 slotów pamięci, płyta obsługuje do 64 GB RAM, ale czy naprawdę potrzebuję więcej niż 16GB ? Już teraz mógłbym włożyć 4 x 8 GB i zapłacić dwa razy tyle za RAM, tylko czy jest sens ? Zapomniałem jak to się nazywa, ale ta płyta obsługuje 4 kości pamięci niezależnie, a to przyspiesza operacje (tacy eksperci jak Degenerado będą wiedzieli o co chodzi :wink: .

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


Ostatnio edytowano piątek, 22 czerwca 2012, 09:50 przez Star, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 21 czerwca 2012, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
1. mowiac szczerze nie widzialem kostek 16gb (nie serwerowych)
2. ramu nigdy za wiele, po pierwsze jesli kiedys bedziesz uzywal aftera to zobaczysz ile ramu jes w stanie wciagnac, po drugie przy 32 czy 64 gb mozesz uzywac ramdyskow na tempy/cache czy eksport

przykladowa roznica eksportu na raid 2xsata2/transfer okolo 280 mb/s bez multiplxingu , dv do mpeg 2 max quality - godzina w 5-8 minut
do ramdysku to samo - okolo 3 minut

czasami warto pokombinowac, ponadto wylaczysz wirtualna, odejdzie mielenie po dysku, ewnetualne tempy systemowe mozesz przeniesc do ramdisku - tez przyspieszy dzialanie windowsa/explorera itp, zawsze lepiej miec mozliwosc rozbudowy niz jej nie miec

8gb kostki sa w normalnych cenach, nie wychodzi 2x wiecej za giga

dopoki nie ma dwoch procesorow i dwoch nodow z osobnymi bankami pamieci to w obrebie jednego procesora i nawet kilku bankow, interleavingu pamieci itp przyspieszenie jest niewielkie, widoczne wlasciwie tylko w benchmarkach
a nie przy codziennym renderowaniu, takze mozna tego nie brac pod uwage


piątek, 22 czerwca 2012, 01:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: W jakim formacie nagrywać kamerą do zwykłego DVD
Degenerado napisał(a):

2. ramu nigdy za wiele, po pierwsze jesli kiedys bedziesz uzywal aftera to zobaczysz ile ramu jes w stanie wciagnac, po drugie przy 32 czy 64 gb mozesz uzywac ramdyskow na tempy/cache czy eksport


Używam Aftera :wink: , przy moich projektach chodzi dobrze, lecz na nowym kompie pewnie znacząco przyspieszy renderowanie.
Twoje argumenty są dość przekonujące i prawdopodobnie skuszę się na 32 GB RAM.

Degenerado napisałeś:
"po drugie przy 32 czy 64 gb mozesz uzywac ramdyskow na tempy/cache czy eksport
przykladowa roznica eksportu na raid 2xsata2/transfer okolo 280 mb/s bez multiplxingu , dv do mpeg 2 max quality - godzina w 5-8 minut
do ramdysku to samo - okolo 3 minut."


A czy testowałeś w powyższej opcji czas renderingu godzinnego materiału AVCHD FULL HD do DVD ?
Skąd się bierze ta różnica przy eksporcie ? czy mam rozumieć, że z szybkości zapisywania materiału podczas renderowania ?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 22 czerwca 2012, 08:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL