Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 01:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Scanowanie Progresywne 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 września 2009, 19:08
Posty: 57
Post Scanowanie Progresywne
Witam.

mam pytanie czy kamerą FX 1000 lub nowszą nagrywać ze skanowaniem progresywnym zawsze (bo niby powinno być lepiej wtedy) ?


środa, 7 marca 2012, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Scanowanie Progresywne
Na prawdę sądzisz ze producent dał jeden dobry preset w kamerze a resztę dla jaj?

EDIT
Dobra bo widzę że to wszystko Cię przerasta...
Co filmujesz? Gdzie umieszczasz materiał końcowy (DVD, BD Stream Internetowy(yotube, vimeo, redtube ;) ).
Miałem spytać o efekty specjalne, ale nie będę o nie pytał.... dla nich warto nagrywać progresywnie.

Jesli publikujesz w internecie powinienes nagrywać progresywnie(oznaczenie p)
Jeśli publikować będziesz na DVD, BD powinienes nagrywać z przeplotem( oznaczenie i np 50i dla pal). Uzyskuje sie wówczas płynniejszy obraz w dynamicznych ujeciach. Nie jest to żelazna zasada, ale okreslanie odstępstw tylko namiesza Ci w głowie...

Prościej.
Filmujesz wesela i nie robisz z tego gwiezdnych wojen nagrywasz z przeplotem.
Filmujesz akt koleżanki nagrywasz progresywnie(w internecie jest spora widownia ;) ) ;P

_________________
Obrazek


środa, 7 marca 2012, 22:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 września 2009, 19:08
Posty: 57
Post Re: Scanowanie Progresywne
dziękuję za odpowiedź :-)

Powiem tak nie jest to proste do zrozumienia ale zaczynam łapać :-).

Wesele będę filmował z przeplotem.( i w ustawieniach programu zaznaczam "HDV 1080i (50i)"

jak chcę mieć lepszą jakość nagrania nagrywam Progresywnie bez przeplotu w ustawieniach programu zaznaczam (HDV 1080p 25).
---------------------------------------------------------
czy to ustawienie w kamerze z też się odnosi do DV jeżeli przestawię na nagrywanie DV a zostawię na opcji nagrywania progresywnego.(to wtedy też nagra się progresywnie DV i odwrotnie jak wyłączę progresywne ?

bo w ustawieniach programu nie mam opcji w wyborze DV i lub p


piątek, 16 marca 2012, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Scanowanie Progresywne
Czekaj czekaj, zapędziłeś się gdzieś w "kozi róg"...
Wszystko są to oznaczenia klatek(obrazków, dla lepszego zrozumienia załóżmy że pełnych obrazków) w 1 sekundzie.
...więc w trybie progresywnym pal 25p jest 25 pełnych obrazków(zdjęć) wyświetlanych w czasie 1 sekundy. Patrz dolne zdjęcie.

Obrazek

Na 2 górnych zdjęciach masz również jedną klatkę tyle że z przeplotem. Jedno "zdjęcie" nie jest wyświetlane na raz, tylko najpierw wyświetlana jest jego jedna połowa, a następnie druga.

Wnioski:
W trybie pal 25 klatek na sekundę bardziej płynny obraz jest z przeplotem, ponieważ wyświetlany jest 100% częściej niż w trybie progresywnym. Dlatego nie nazywa się go 25i(choć tyleż ma pełnych klatek), tylko 50i ponieważ wyświetlanych jest 50 połówek obrazu na sekundę.

Szczęśliwie czasy się zmieniają, ewolucja następuje również w dziedzinie ruchomego obrazu i choć do hologramów jeszcze nam daleko, to mamy standard 50p, który to znów ma o 100% więcej informacji od 50i.

Sprawa się komplikuje jak dodasz do tego kompresję, no ale tym se głowy puki co nie zaprzątaj... zacznij od ugłaskania przeplotu :)))

_________________
Obrazek


piątek, 16 marca 2012, 22:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Scanowanie Progresywne
Nie wiem jak FX1000 ale Canon XH-A1 w trybie progresywnym pozostawia za poruszającym się obiektem ducha a do tego AF wolniej działa. Zanim więc pójdziesz na wesele potestuj w domu kamerę w trybie progresywnym.


piątek, 16 marca 2012, 23:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Scanowanie Progresywne
Tak się zastanawiam na ilością detali 50i vs 25p. Różnice w płynności są znane ale w ilości detali, szczegółów ? Wychodzi na to, że w 25p zarejestrujemy ich więcej niż w 50i. W końcu klatka w 25p jest pełna a nie składa się z dwóch różnych obrazów. Pół biedy jak sceny są statyczne. Dopiero 50p w 1920x1080 zapewni nam płynność 50i oraz ilość detali z 25p. Możliwe, że się mylę. Co wy na to.


sobota, 17 marca 2012, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Scanowanie Progresywne
Nie mylisz się. W statycznych ujęciach detale w 50i są praktycznie takie same, przy dynamicznych rozdzielczość pionowa spada o połowę.


sobota, 17 marca 2012, 15:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Scanowanie Progresywne
Czyli idąc dalej FHD z 50i jest trochę naciągane. Rozbijając rozdzielczość poziomą wyjdzie nam 540 linii czyli uzyskamy mniej detali niż w 720p - oczywiście mówimy tutaj o rozdzielczości poziomej. Z prostego rachunku wychodzi, że 720p jest lepsze niż 1080i :) Oczywiście można sądzić, że przerabiając 720p na 1080i powinniśmy uzyskać większą ilość detali jednak w procesie przerabiania p na i stracimy uzyskaną przewagę z uwagi na fakt utraty połowy informacji. Z drugiej strony przerabiając 720p na 1080p/25 jakość powinna być lepsza niż w 50i :lol: Może się zagalopowałem ale tak mi się wydaje.


sobota, 17 marca 2012, 17:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Scanowanie Progresywne
Wydaje mi się że się zapędziłeś.
Skoro ludzkie oko nie dostrzega przeplotu, czyli oszustwa, ponieważ widzi jedynie 50% obrazu na raz, to przy tej samej rozdzielczości nie zauważy również szczegółowości. Sytuacja pewnie się zmieni przy stop klatce(pauzie), ale chyba nie o to chodzi.

_________________
Obrazek


sobota, 17 marca 2012, 20:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Scanowanie Progresywne
robertnik napisał(a):
Wydaje mi się że się zapędziłeś.
Skoro ludzkie oko nie dostrzega przeplotu, czyli oszustwa, ponieważ widzi jedynie 50% obrazu na raz, to przy tej samej rozdzielczości nie zauważy również szczegółowości. Sytuacja pewnie się zmieni przy stop klatce(pauzie), ale chyba nie o to chodzi.

Rozbiłem g... na atomy ale właśnie ot mi chodziło. Sam zauważyłeś, że oko czegoś tam nie zauważy. Śmiem twierdzić, że nie zauważy też różnic między 1080i a zrobionym z 720p :wink: Mówię tutaj o "normalnych" użytkownikach :wink:


sobota, 17 marca 2012, 21:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4583
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Scanowanie Progresywne
mstmst napisał(a):
... Śmiem twierdzić, że nie zauważy też różnic między 1080i a zrobionym z 720p :wink: Mówię tutaj o "normalnych" użytkownikach :wink:

...ale (jak też Pinto zauważył), jest istotna różnica miedzy ujęciami statycznymi a panoramą na przykład. Ta różnica od razu wskaże "natywne" 1080i. Poza tym wiele zależy od klasy kamery, obiektywu, przetwornika... Ja tam wolę jednak statyczne ujęcia z 1080i niż 720p.
Chociaż z Twoim wnioskiem generalnie się zgodzić trzeba. :D

_________________
最诚挚的问候


sobota, 17 marca 2012, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Scanowanie Progresywne
kotin napisał(a):
mstmst napisał(a):
... Śmiem twierdzić, że nie zauważy też różnic między 1080i a zrobionym z 720p :wink: Mówię tutaj o "normalnych" użytkownikach :wink:

No dobra, średnio - tak, ale (jak też Pinto zauważył), jest istotna różnica miedzy ujęciami statycznymi a panoramą na przykład. Ta różnica od razu wskaże "natywne" 1080i. Poza tym wiele zależy od klasy kamery, obiektywu, przetwornika...

Jak najbardziej się zgadzam. Celowo pominąłem te parametry bo hipotetycznie założyłem, że obraz jest wzorcowy. Ot naszła mnie taka "głupawka" nad zawartością cukru w cukrze :) ups soli w soli :lol:


sobota, 17 marca 2012, 21:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL