|
Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 02:58
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
Laptop w cenie do 4tys zł
Autor |
Wiadomość |
reni
Nowy
|
 Laptop w cenie do 4tys zł
Witam, Proszę Was o doradzenie jakiego kupić laptopa w cenie do 4000 zł. Zastanawiałem się nad kilkoma modelami Dell, ale znajomy polecił mi ASUS X73V http://allegro.pl/laptop-asus-x73sv-k73 ... 57766.html , ponieważ podobno to samo co oferuje Dell, oferuje również ASUS w cenie około 1000zł mniej. Laptop będzie mi przede wszystkim potrzebny do pracy z grafiką, Premier Pro, After Effects, Photoshop, Illustrator, Flash. Do laptopa zamierzam dokupić również monitor Dell U2412M. Proszę również o radę, czy jest jakieś rozwiązanie dla obecnych laptopów aby można było podłączyć jakiś urządzenie korzystające z FireWire ? Najlepiej pasowałbym mi jakiś laptop, który byłby wyposażone od razu w FireWire, z tego co się orientuję to takie rozwiązanie jest już w laptopach profesjonalnych, a ceny ich też wahają się w granicach 8tys zł. Jeszcze raz proszę Was o pomoc w tej kwestii bo już mnie strasznie to wymęczyło. Dobrze, że komputer najczęściej wybiera się raz na parę lat… Z góry dziękuję i pozdrawiam.
|
czwartek, 8 marca 2012, 23:27 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 4906 Lokalizacja: Tczew
|
 Re: Laptop w cenie do 4tys zł
Jedynie działające przejściówki to firewire - expresscard http://www.nokaut.pl/szukaj/firewire-expresscard.html. W starych laptopach firewire - PCMCIA. Inne, w tym te na USB nie działają. Ten Asus ma za mało pamięci do Adobe.
_________________ 最诚挚的问候
|
piątek, 9 marca 2012, 18:14 |
|
 |
Pinto
Aktywny bywalec
|
kotin napisał(a): Jedynie działające przejściówki to firewire - expresscard. W starych laptopach firewire - PCMCIA.. To normalne karty, a nie przejściówki, więc nic dziwnego, że działają 
|
piątek, 9 marca 2012, 19:05 |
|
 |
mmstudio
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33 Posty: 932 Lokalizacja: Poznań
|
kotin napisał(a): Ten Asus ma za mało pamięci do Adobe. Przecież ma 8GB. To nie jest mało. Ja w laptopie z 4GB z powodzeniem montowałem materiał HDV.  Z AVCHD juz było gorzej, ale to raczej wina procesora a nie pamięci.
_________________ Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6. _______________________ http://www.mmstudio.net.pl http://www.facebook.com/produkcjafilmowa
|
piątek, 9 marca 2012, 20:13 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 4906 Lokalizacja: Tczew
|
Pinto napisał(a): To normalne karty, a nie przejściówki, więc nic dziwnego, że działają  Wiesz dla mnie wszystko co nie na PCI to przejściówka. mmstudio napisał(a): Przecież ma 8GB. To nie jest mało. Ja w laptopie z 4GB z powodzeniem montowałem materiał HDV.  Z AVCHD juz było gorzej, ale to raczej wina procesora a nie pamięci.  Nie pracuję na co dzień w Adobe, więc pewnie to lepiej oceniasz.
_________________ 最诚挚的问候
|
piątek, 9 marca 2012, 20:41 |
|
 |
camrad1
Stały bywalec
Dołączył: środa, 19 stycznia 2011, 22:12 Posty: 91 Lokalizacja: Marzenin
|
a ja mam złe doswiadczenia z laptokami do grafiki i montazu. Zajeździłem dwa i by było śmiesznie psuły się zwykle miesiąc lub dwa po gwarancji, potem serwis w Orice pięć miesięcy i out. Myslę ze problem tkwi w upakowaniu klamotów i odprowadzeniu ciepła. Najpierw zaczyna szumieć wentylatory potem ich czyszczenie, a potem klęka reszta. Dziś już nie kupię laptopa do pracy ale do netu ok. Dodam tylko że laptopy o których piszę to były zaawansowane maszyny w cenie oscylującej ok 4000, 5000zł.
_________________ canon 5d markII, canon 600D, sony ea50, Sony NEX-FS700, AP6.
|
sobota, 7 kwietnia 2012, 21:25 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51 Posty: 7234 Lokalizacja: wawa
|
W takim przedziale cenowym nie sensownych laptopow do pracy z wideo, chcesz miec cos co sie nadaje i ma dobry uklad odprowadzania ciepla to minimum musisz wydac 8k do max konfigu za 25k. Za piatke to miales lipe do pogrania w quakea.
|
sobota, 7 kwietnia 2012, 22:02 |
|
 |
camrad1
Stały bywalec
Dołączył: środa, 19 stycznia 2011, 22:12 Posty: 91 Lokalizacja: Marzenin
|
dziś już to wiem, ale musiało być coś przenośnego do przesyłania materiału. Dziś jest wóz transmisyjny, ale nie każdego na niego stać Chciałem przestrzec przed zbyt wielkimi oczekiwaniami za małe pieniądze TANIO ZNACZY DROGO
_________________ canon 5d markII, canon 600D, sony ea50, Sony NEX-FS700, AP6.
|
sobota, 7 kwietnia 2012, 22:26 |
|
 |
tunes
Aktywny bywalec
|
A ja mam laptopa prawie 2 lata i zero problemów, montuje w Adobe CS5 nawet na kilku ścieżkach video naraz ,wszystko idzie płynnie bez żadnych zacięć, w momencie gdy renderuje materiał np 1,5 godzinny odpalam photoshopa i robię grafikę ,laptop kosztował mnie ok 4 tyś procesor i7, 8gb Ram. A materiał AVCHD też bez problemu obrabiam,ostatnio nawet z Canona 60d pliki mov idą płynnie.
|
sobota, 7 kwietnia 2012, 22:33 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
|
Jaki model i konfig
|
sobota, 7 kwietnia 2012, 22:53 |
|
 |
tunes
Aktywny bywalec
|
Już tu kiedyś pisałem,laptop który posiadam w zupełnosci mi wystarczy do obróbki HD- TOSHIBA SATELLITE A660 dokupiłem do niego expres card do zgrywania materiału dv hdv wymieniłem dysk twardy z 5400 na 7200 obrotów dokupiłem dodatkowe 4gb ram wymieniłem nagrywarkę dvd na bluray ponieważ firma zaprzyjazniona zapłaciłem tylko za dodatkowe ram ( po kosztach minimalnych firmy) oraz minimalna dopłata do dysku 7200 obr (w rozliczeniu ) koszt tego laptopa wyniósł mnie 3850 -1,5 roku temu
jeżeli chodzi o montaż to jest on podłączony na zasilaczu gdyz bateria trzyma krótko do zwykłej roboty 2 godz ale do przetwarzania materiału to 1 godz. owszem mozna kupic do nieg wytrzymała baterie ( do 9 godz)
Z oprogramowaniem Adobe CS5,5 nie mam żadnych problemów
PROCESOR Procesor (producent) Intel® Procesor (rodzaj) Core™ i7 Procesor (taktowanie) 1,73 GHz Procesor (pamięć cache) 6144 kB Procesor (opis) 740QM
MATRYCA Matryca (przekątna) 16 cale Matryca (rozdzielczość) WXGA 1366 x 768 (16:9) Matryca (powłoka) świecąca
PAMIĘĆ RAM Pamięć zainstalowana (pojemność) 4 GB Pamięć (zajęte/wolne sloty) 2/0 Pamięć (max. pojemność) 8 GB Pamięć (technologia) DDR3 RAM (1066 MHz)
DYSK TWARDY Dysk twardy (pojemność) 500 GB Dysk twardy (interfejs) SATA Dysk twardy (prędkość) 5400 obr/min
NAPĘD OPTYCZNY Napęd optyczny (typ) Super Multi DVD+/-RW/RAM
KARTA GRAFICZA Karta graficzna (producent) nVidia® Karta graficzna (model) GeForce® GT 330M Karta graficzna (pamięć) 2782 MB Karta graficzna (pamięć karty) 1024 MB
Karta dźwiękowa HD Audio Głośniki 2 szt. Wbudowany mikrofon Tak
KARTA SIECIOWA Karta sieciowa przewodowa 10/100 Mbps Ethernet Karta sieciowa bezprzewodowa Tak
ZŁĄCZA Bluetooth Tak Bluetooth (opis) 2.1 z rozwiązaniem EDR ExpressCard 34 Tak E-SATA Tak Kensington Lock Tak HDMI Tak VGA (RGB) Tak Line-out Tak Wejście mikrofonu Tak Czytnik kart pamięci Tak USB 2.0 3 szt.
SYSTEM OPERACYJNY System operacyjny Windows 7 Home Premium 64 bit System operacyjny (wer. Językowa) polski
Dodatkowe oprogramowanie Narzędzia i sterowniki firmy Toshiba
KAMERA Wbudowana kamera Tak Wbudowana kamera (rozdzielczość) 1,3
Urządzenie wskazujące Płytka Touch Pad z elementami sterującymi Multi-Touch
AKUMULATOR Akumulator (technologia) Litowo-jonowy Akumulator (czas pracy) 4 h
WYMIARY Wymiary (wysokość) 28/35 mm Wymiary (szerokość) 380 mm Wymiary (głębokość) 254 mm
WAGA Waga 2,62 kg
GWARANCJA Gwarancja 24 mies Gwarancja międzynarodowa Tak Gwarancja baterii 6 mies
Wyposażenie Zasilacz prądu przemiennego
|
niedziela, 8 kwietnia 2012, 08:52 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
|
No to ja nie za bardzo wierze w te kilka sciezek na tym procesorze, nie mowiac o grafice i matrycy czy chociazby o dyskach a raczej ich braku, widac ze to roznica w kwestii co kto uwaza za montaz bo ja w sumie na netbooku mam canopus ediata i sobie dlubie jakies dv z wakacji tylko ze montazem bym tego nie nazwal.
|
niedziela, 8 kwietnia 2012, 09:41 |
|
 |
tunes
Aktywny bywalec
|
A czy jest sens co pół roku wymieniać sprzęt ( podzespoły ) , bo producenci oprogramowania je zmieniają , mnie na czasie nie zależy,wolę wolniej i dokładniej,export filmu w DV lub HD do mpeg zajmuje mi ok połowy czasu trwania filmu,po za tym sprzęt (komputery-podzespoły ) który dzisiaj kosztuje np 8-10 tyś za pół roku lub wcześniej będzie wart mniej niz połowe tej sumy i stwierdzimy póżniej że jest za słaby do nowego oprogramowania.
|
niedziela, 8 kwietnia 2012, 10:13 |
|
 |
Przemek_PC
Aktywny bywalec
|
Degenerado napisał(a): tylko ze montazem bym tego nie nazwal. Co w takim razie nazwałbyś montażem?
|
niedziela, 8 kwietnia 2012, 10:51 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
|
tunes napisał(a): A czy jest sens co pół roku wymieniać sprzęt ( podzespoły ) , bo producenci oprogramowania je zmieniają , mnie na czasie nie zależy,wolę wolniej i dokładniej,export filmu w DV lub HD do mpeg zajmuje mi ok połowy czasu trwania filmu,po za tym sprzęt (komputery-podzespoły ) który dzisiaj kosztuje np 8-10 tyś za pół roku lub wcześniej będzie wart mniej niz połowe tej sumy i stwierdzimy póżniej że jest za słaby do nowego oprogramowania. Nie warto, od razu trzeba sie zabierac do tego z glowa, jednak najczesciej sie to robi jak najtaniej i przewaznie na pojedynczym intelu co automatycznie zmusz cie do zmieniania calosci zeby nadazac za oprogramowaniem. Wolniej i dokladniej ? Jakos nie wyobrazam sobie posadzenia klienta na montazu i przeliczania kawalkami zeby mogl cokolwiek ocenic i zaakceptowac. Mi na 5 letnim kompie export godziny dv z limiterami do mpeg2 zajmuje 3 minuty bez multiplexingu lub 8 z laczeniem av. @up montaz to dla mnie kompletna obrobka w rt z przeliczaniem tylko eksportu, zabawa z przeliczaniem podczas edycji to w dzisiejszych czasach dla mnie rzezbienie a nie edycja, zwlaszcza jesli zachodzi mozliwosc pracy z klientem.
|
niedziela, 8 kwietnia 2012, 13:40 |
|
 |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|