Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 10:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Laptop w cenie do 4tys zł 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 stycznia 2012, 02:57
Posty: 4
Post Laptop w cenie do 4tys zł
Witam,
Proszę Was o doradzenie jakiego kupić laptopa w cenie do 4000 zł. Zastanawiałem się nad kilkoma modelami Dell, ale znajomy polecił mi ASUS X73V http://allegro.pl/laptop-asus-x73sv-k73 ... 57766.html , ponieważ podobno to samo co oferuje Dell, oferuje również ASUS w cenie około 1000zł mniej. Laptop będzie mi przede wszystkim potrzebny do pracy z grafiką, Premier Pro, After Effects, Photoshop, Illustrator, Flash. Do laptopa zamierzam dokupić również monitor Dell U2412M. Proszę również o radę, czy jest jakieś rozwiązanie dla obecnych laptopów aby można było podłączyć jakiś urządzenie korzystające z FireWire ? Najlepiej pasowałbym mi jakiś laptop, który byłby wyposażone od razu w FireWire, z tego co się orientuję to takie rozwiązanie jest już w laptopach profesjonalnych, a ceny ich też wahają się w granicach 8tys zł.
Jeszcze raz proszę Was o pomoc w tej kwestii bo już mnie strasznie to wymęczyło. Dobrze, że komputer najczęściej wybiera się raz na parę lat…
Z góry dziękuję i pozdrawiam.


czwartek, 8 marca 2012, 23:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4619
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
Jedynie działające przejściówki to firewire - expresscard http://www.nokaut.pl/szukaj/firewire-expresscard.html. W starych laptopach firewire - PCMCIA. Inne, w tym te na USB nie działają.
Ten Asus ma za mało pamięci do Adobe.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 9 marca 2012, 18:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
kotin napisał(a):
Jedynie działające przejściówki to firewire - expresscard. W starych laptopach firewire - PCMCIA..

To normalne karty, a nie przejściówki, więc nic dziwnego, że działają :)


piątek, 9 marca 2012, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
kotin napisał(a):
Ten Asus ma za mało pamięci do Adobe.

Przecież ma 8GB. To nie jest mało. Ja w laptopie z 4GB z powodzeniem montowałem materiał HDV.:)
Z AVCHD juz było gorzej, ale to raczej wina procesora a nie pamięci.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


piątek, 9 marca 2012, 20:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4619
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
Pinto napisał(a):
To normalne karty, a nie przejściówki, więc nic dziwnego, że działają :)

Wiesz dla mnie wszystko co nie na PCI to przejściówka. :wink:

mmstudio napisał(a):
Przecież ma 8GB. To nie jest mało. Ja w laptopie z 4GB z powodzeniem montowałem materiał HDV.:)
Z AVCHD juz było gorzej, ale to raczej wina procesora a nie pamięci.

:?: Nie pracuję na co dzień w Adobe, więc pewnie to lepiej oceniasz.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 9 marca 2012, 20:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 19 stycznia 2011, 22:12
Posty: 86
Lokalizacja: Marzenin
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
a ja mam złe doswiadczenia z laptokami do grafiki i montazu. Zajeździłem dwa i by było śmiesznie psuły się zwykle miesiąc lub dwa po gwarancji, potem serwis w Orice pięć miesięcy i out. Myslę ze problem tkwi w upakowaniu klamotów i odprowadzeniu ciepła. Najpierw zaczyna szumieć wentylatory potem ich czyszczenie, a potem klęka reszta.
Dziś już nie kupię laptopa do pracy ale do netu ok.
Dodam tylko że laptopy o których piszę to były zaawansowane maszyny w cenie oscylującej ok 4000, 5000zł.

_________________
canon 5d markII, canon 600D, sony ea50, Sony NEX-FS700, AP6.


sobota, 7 kwietnia 2012, 21:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
W takim przedziale cenowym nie sensownych laptopow do pracy z wideo, chcesz miec cos co sie nadaje i ma dobry uklad odprowadzania ciepla to minimum musisz wydac 8k do max konfigu za 25k. Za piatke to miales lipe do pogrania w quakea.


sobota, 7 kwietnia 2012, 22:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 19 stycznia 2011, 22:12
Posty: 86
Lokalizacja: Marzenin
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
dziś już to wiem, ale musiało być coś przenośnego do przesyłania materiału.
Dziś jest wóz transmisyjny, ale nie każdego na niego stać :P :P :P
Chciałem przestrzec przed zbyt wielkimi oczekiwaniami za małe pieniądze
TANIO ZNACZY DROGO

_________________
canon 5d markII, canon 600D, sony ea50, Sony NEX-FS700, AP6.


sobota, 7 kwietnia 2012, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 603
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
A ja mam laptopa prawie 2 lata i zero problemów, montuje w Adobe CS5
nawet na kilku ścieżkach video naraz ,wszystko idzie płynnie bez żadnych zacięć, w momencie gdy renderuje materiał np 1,5 godzinny odpalam photoshopa i robię grafikę ,laptop kosztował mnie ok 4 tyś procesor i7, 8gb Ram.
A materiał AVCHD też bez problemu obrabiam,ostatnio nawet z Canona 60d pliki mov idą płynnie.


sobota, 7 kwietnia 2012, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
Jaki model i konfig


sobota, 7 kwietnia 2012, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 603
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
Już tu kiedyś pisałem,laptop który posiadam w zupełnosci mi wystarczy do obróbki HD- TOSHIBA SATELLITE A660
dokupiłem do niego expres card do zgrywania materiału dv hdv
wymieniłem dysk twardy z 5400 na 7200 obrotów
dokupiłem dodatkowe 4gb ram
wymieniłem nagrywarkę dvd na bluray
ponieważ firma zaprzyjazniona zapłaciłem tylko za dodatkowe ram ( po kosztach minimalnych firmy)
oraz minimalna dopłata do dysku 7200 obr (w rozliczeniu )
koszt tego laptopa wyniósł mnie 3850 -1,5 roku temu

jeżeli chodzi o montaż to jest on podłączony na zasilaczu gdyz bateria trzyma krótko
do zwykłej roboty 2 godz ale do przetwarzania materiału to 1 godz.
owszem mozna kupic do nieg wytrzymała baterie ( do 9 godz)

Z oprogramowaniem Adobe CS5,5 nie mam żadnych problemów


PROCESOR
Procesor (producent) Intel®
Procesor (rodzaj) Core™ i7
Procesor (taktowanie) 1,73 GHz
Procesor (pamięć cache) 6144 kB
Procesor (opis) 740QM

MATRYCA
Matryca (przekątna) 16 cale
Matryca (rozdzielczość) WXGA 1366 x 768 (16:9)
Matryca (powłoka) świecąca

PAMIĘĆ RAM
Pamięć zainstalowana (pojemność) 4 GB
Pamięć (zajęte/wolne sloty) 2/0
Pamięć (max. pojemność) 8 GB
Pamięć (technologia) DDR3 RAM (1066 MHz)

DYSK TWARDY
Dysk twardy (pojemność) 500 GB
Dysk twardy (interfejs) SATA
Dysk twardy (prędkość) 5400 obr/min

NAPĘD OPTYCZNY
Napęd optyczny (typ) Super Multi DVD+/-RW/RAM

KARTA GRAFICZA
Karta graficzna (producent) nVidia®
Karta graficzna (model) GeForce® GT 330M
Karta graficzna (pamięć) 2782 MB
Karta graficzna (pamięć karty) 1024 MB

Karta dźwiękowa HD Audio
Głośniki 2 szt.
Wbudowany mikrofon Tak

KARTA SIECIOWA
Karta sieciowa przewodowa 10/100 Mbps Ethernet
Karta sieciowa bezprzewodowa Tak

ZŁĄCZA
Bluetooth Tak
Bluetooth (opis) 2.1 z rozwiązaniem EDR
ExpressCard 34 Tak
E-SATA Tak
Kensington Lock Tak
HDMI Tak
VGA (RGB) Tak
Line-out Tak
Wejście mikrofonu Tak
Czytnik kart pamięci Tak
USB 2.0 3 szt.

SYSTEM OPERACYJNY
System operacyjny Windows 7 Home Premium 64 bit
System operacyjny (wer. Językowa) polski

Dodatkowe oprogramowanie Narzędzia i sterowniki firmy Toshiba

KAMERA
Wbudowana kamera Tak
Wbudowana kamera (rozdzielczość) 1,3

Urządzenie wskazujące Płytka Touch Pad z elementami sterującymi Multi-Touch

AKUMULATOR
Akumulator (technologia) Litowo-jonowy
Akumulator (czas pracy) 4 h

WYMIARY
Wymiary (wysokość) 28/35 mm
Wymiary (szerokość) 380 mm
Wymiary (głębokość) 254 mm

WAGA
Waga 2,62 kg

GWARANCJA
Gwarancja 24 mies
Gwarancja międzynarodowa Tak
Gwarancja baterii 6 mies

Wyposażenie Zasilacz prądu przemiennego


niedziela, 8 kwietnia 2012, 08:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
No to ja nie za bardzo wierze w te kilka sciezek na tym procesorze, nie mowiac o grafice i matrycy czy chociazby o dyskach a raczej ich braku, widac ze to roznica w kwestii co kto uwaza za montaz bo ja w sumie na netbooku mam canopus ediata i sobie dlubie jakies dv z wakacji tylko ze montazem bym tego nie nazwal.


niedziela, 8 kwietnia 2012, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 603
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
A czy jest sens co pół roku wymieniać sprzęt ( podzespoły ) , bo producenci oprogramowania je zmieniają , mnie na czasie nie zależy,wolę wolniej i dokładniej,export filmu w DV lub HD do mpeg zajmuje mi ok połowy czasu trwania filmu,po za tym sprzęt (komputery-podzespoły ) który dzisiaj kosztuje np 8-10 tyś za pół roku lub wcześniej będzie wart mniej niz połowe tej sumy i stwierdzimy póżniej że jest za słaby do nowego oprogramowania.


niedziela, 8 kwietnia 2012, 10:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
Degenerado napisał(a):
tylko ze montazem bym tego nie nazwal.


Co w takim razie nazwałbyś montażem?


niedziela, 8 kwietnia 2012, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Laptop w cenie do 4tys zł
tunes napisał(a):
A czy jest sens co pół roku wymieniać sprzęt ( podzespoły ) , bo producenci oprogramowania je zmieniają , mnie na czasie nie zależy,wolę wolniej i dokładniej,export filmu w DV lub HD do mpeg zajmuje mi ok połowy czasu trwania filmu,po za tym sprzęt (komputery-podzespoły ) który dzisiaj kosztuje np 8-10 tyś za pół roku lub wcześniej będzie wart mniej niz połowe tej sumy i stwierdzimy póżniej że jest za słaby do nowego oprogramowania.


Nie warto, od razu trzeba sie zabierac do tego z glowa, jednak najczesciej sie to robi jak najtaniej i przewaznie na pojedynczym intelu co automatycznie zmusz cie do zmieniania calosci zeby nadazac za oprogramowaniem. Wolniej i dokladniej ? Jakos nie wyobrazam sobie posadzenia klienta na montazu i przeliczania kawalkami zeby mogl cokolwiek ocenic i zaakceptowac. Mi na 5 letnim kompie export godziny dv z limiterami do mpeg2 zajmuje 3 minuty bez multiplexingu lub 8 z laczeniem av.

@up montaz to dla mnie kompletna obrobka w rt z przeliczaniem tylko eksportu, zabawa z przeliczaniem podczas edycji to w dzisiejszych czasach dla mnie rzezbienie a nie edycja, zwlaszcza jesli zachodzi mozliwosc pracy z klientem.


niedziela, 8 kwietnia 2012, 13:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL