Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 15:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 polskie litery w Premiere? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 marca 2002, 16:21
Posty: 3
Post polskie litery w Premiere?
Witam!
Mam mały problem z polskimi literami w Premiere!
Mianowicie nie wiem co zrobic, żebym mógł nimi się posługiwać!
Prosze o radę!
Pozdrawiam!

_________________
Wielkie dzięki za pomoc- Jarek


niedziela, 23 czerwca 2002, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Litery pl w A.P.
Wystarczy napisać tekst w dowolnym edytorze tekstu np. Word (Office) i skopiować go, następnie wkleić w okno tekstowe w Adobe Premiere. Dochodzi komfort sprawdzania pisowni :D


poniedziałek, 1 lipca 2002, 21:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jest jeszcze inny sposób. Notabene bardzo wygodny, szybki i skuteczny.
Jeśli chcemy zrobić np. literę "ą" to postepujemy w nastepujacy sposob:
1 Drukujemy literę "a"
2 Drukujemy przecinek ","
A następnie przenosimy przecinek na litere "a" tworząc ogonek i tyle.
Prawda że proste ?

pozdrawiam
piotrek


sobota, 6 lipca 2002, 00:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Z tym przenoszeniem to dobry dowcip. Jak cofniesz (czy przeniesiesz) w drukowanym tekście przecinek nie likwidując litery na którą chcesz go położyć? Podkreślam że koledze chodziło z pewnością o funkcję "text scrool".


niedziela, 7 lipca 2002, 08:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ten dowcip "niestety" się sprawdza. Program AP dysponuje swoim edytorem tekstu pod nazwą Title (File-new-title). Sposób który opisałem powyżej uzupełnię jeszcze o informacje taką że, nie może być to tworzone w jednym ciągu. Muszą być to dwa oddzielne etapy tworzenia napisu.

pozdrawiam
piotrek


niedziela, 7 lipca 2002, 16:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post AP a polskie litery
Od lat stosuję tę metodę z literą i przecinkiem.Skutkuje :lol:


niedziela, 7 lipca 2002, 21:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wklejcie w pole tekstowe skopiowany tekst z Worda czy nawet z notatnika - czyż to nie prostsze ?


czwartek, 11 lipca 2002, 00:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Adobe Premiere widzi fonty systemowe.............
A jeżeli chcesz mieć fajowe napisy to użyj pluginów...
np. TitleDeco lub Inscriber Title Motion....
Pozdrówka.


wtorek, 23 lipca 2002, 22:41
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 10:41
Posty: 53
Lokalizacja: czestochowa
Post 
Cytuj:
Wystarczy napisać tekst w dowolnym edytorze tekstu np. Word (Office) i skopiować go, następnie wkleić w okno tekstowe w Adobe Premiere. Dochodzi komfort sprawdzania pisowni


to niebywałe... w momencie kiedy właśnie tak robię, zamiast "ą" i innych polskich znaków mam "kwadrat"... tylko "ó" jest wyświetlane poprawnie...
jak to zrobić bo już mnie szlag chce trafić...

_________________
Sony DCR-TRV 250E


piątek, 14 maja 2004, 02:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cactoos_dahoo napisał(a):
Cytuj:
Wystarczy napisać tekst w dowolnym edytorze tekstu np. Word (Office) i skopiować go, następnie wkleić w okno tekstowe w Adobe Premiere. Dochodzi komfort sprawdzania pisowni


to niebywałe... w momencie kiedy właśnie tak robię, zamiast "ą" i innych polskich znaków mam "kwadrat"... tylko "ó" jest wyświetlane poprawnie...
jak to zrobić bo już mnie szlag chce trafić...


Widocznie w Premire ustawieś czcionkę, która nie zawiera polskich znaków. "Ó" jest zawsze - bo tak się sklada, że to nie tylko polska litera.


piątek, 14 maja 2004, 03:10
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 10:41
Posty: 53
Lokalizacja: czestochowa
Post 
Cytuj:
Widocznie w Premire ustawieś czcionkę, która nie zawiera polskich znaków. "Ó" jest zawsze - bo tak się sklada, że to nie tylko polska litera.


czyli mam winXP i żadna z czionek nie zawiera polskich znaków ? to dziwne bo np w OpenOffice mam Arial'a,Verdane i inne z "ą" "ę" itd... a premiere już wyświetla mi kwadraciki....

_________________
Sony DCR-TRV 250E


piątek, 14 maja 2004, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ą ę
Witam,
Ja poradziłem sobie w inny sposób, zainstalowałem mianowicie plugin z AP 6,0 o nazwie Title Deko, i dzięki niemu bez sztuczek mogę pisać ę i ą
Pozdrawiam


sobota, 15 maja 2004, 00:08
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Faktycznie z tym wklejaniem wprowadziłem w błąd, sugerowałem się starszymi wersjami adobe premiere gdzie ta metoda działała w tamtejszych edytorkach tekstu.
Wgłębiłem się w temat i doczytałem się pewnej niekonwencjonalnej metody rozwiązania problemu z polskimi czcionkami.
Trzeba wyszukac sobie gdzieś czcionki z rozszerzeniem *.ttc dosypać je do katalogu Fonts w Windows i te właśnie czcionki użyte w programie bez problemu mają ogonki. Przykładowe nazywają się:
batang.ttc
gulim.ttc
msmincho.ttc
Bez problemu do znalezienia za pomocą kazy, eMule itp.
Sprawdzalem działa :D


środa, 19 maja 2004, 17:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 kwietnia 2004, 02:53
Posty: 10
Post "ogonki" w AP
Ten kolega od literek i przecinków chyba się TRI nawachał!!! Czy kolega widział jak wyglada potem np. taka "wizytówka". Co kolega proponuje w przypadku litery "ł" ??? :cry:


środa, 19 maja 2004, 22:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL