Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 16:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Witam. Zacznę od konfiguracji sprzętowej:
core2quad q9550
2x2gb ocz 1066
500gb seagate
hd4870
w7x64

Mam pytanie odnośnie ustawień. Nigdy nic nie zmieniałem i przy renderowaniu plików mts miałem max 40-50 procent wykorzystania ramu, a procesora zawsze 99-100 procent. Dziś ustawiłem w programie możliwość skorzystania z większej ilości ramu przez program, tak, że wynosi teraz około 90 procent. Tymczasem wykorzystanie procesora spadło do 60 procent. Czy da się ustawić tak, by i procesor i ram były mocno obciążone?. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!.


piątek, 16 marca 2012, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
A gdzie żeś znalazł taką możliwość ustawienia w programie?


piątek, 16 marca 2012, 21:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
preferences-video-dynamic ram preview max


piątek, 16 marca 2012, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Ta funkcja nie ma nic wspólnego z używaniem (przydzieleniem) ramu do renderowaniu.


sobota, 17 marca 2012, 03:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Po wpisaniu tam większej wartości, zużywa więcej ramu, więc powinno mieć. Z resztą o tym pisze także na google. Pomijając tą funkcje, pytam czemu procesor jest używany w 100%, a ram nie?. Jak to zmienić?.


sobota, 17 marca 2012, 09:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2024
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
To poszukaj jeszcze raz na google, albo zajrzyj do instrukcji programu do czego służy "Dynamic Ram preview", bo na razie jesteś głęboko w ciemnym lesie.


sobota, 17 marca 2012, 15:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Rzeczywiście, mój błąd,ale póki co najważniejsze jest dla mnie pytanie dlaczego nie korzysta z max ilości ramu?.


sobota, 17 marca 2012, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2024
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Korzysta z RAM-u w stopniu zależnym od potrzeby.


sobota, 17 marca 2012, 18:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
W takim bądź razie po co wielu posiada 8, czy nawet 16gb pamięci ram do renderowania?. Kiedy to się przydaje?. Zastanawiam się, bo byłem zmuszony kupić nową płytę po awarii starej płyty i kupiłem co było pod ręką, kiepska płyta combo od gigabyte...w związku z tym, sprzedałbym obecny ram i kupił 2x4 ddr3 1333. Przymierzam się też do zmiany platformy, ale jeśli to nic by mi nie dało, to kupiłbym później całość, na raz. Obecny ram to cl5, a te ddr3 goodram to cl9.


sobota, 17 marca 2012, 18:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
"ram preview" PREVIEW! Zrób sobie tak postaw kursor na timeline wciśnij "I" później przesuń o jakiś kawałek w prawo kursor wciśniej "O" i następnie "shift+b" i do tego służy ram preview... nie do przeliczania całego gotowego materiału. Tylko krótkich sekwencji np. złożonych przejść pomiędzy klipami kiedy komputer nie wyrabia i nie widzimy efektu w RT. Chyba, że ja o czymś nie wiem to niech ktoś inny się wypowie.


sobota, 17 marca 2012, 19:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4578
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Szymszon napisał(a):
W takim bądź razie po co wielu posiada 8, czy nawet 16gb pamięci ram do renderowania?. Kiedy to się przydaje?.

W Adobe Premiere. :D To jedna z cech Ediusa - programu prostszego (co nie jest zaletą), że ma trochę mniejsze wymagania sprzętowe. Co z kolei zaletą jest.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 17 marca 2012, 21:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Czyli w moim przypadku nie ma sensu zmiany na 8gb ddr3?.


sobota, 17 marca 2012, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
kotin napisał(a):
Szymszon napisał(a):
W takim bądź razie po co wielu posiada 8, czy nawet 16gb pamięci ram do renderowania?. Kiedy to się przydaje?.

W Adobe Premiere. :D To jedna z cech Ediusa - programu prostszego (co nie jest zaletą), że ma trochę mniejsze wymagania sprzętowe. Co z kolei zaletą jest.

To tak jak z młotkiem. Jeden sobie kupi w briko zwykły młotek z drewnianą rękojeścią. Zbuduje sobie szopę i będzie zadowolony. Tylko się namacha, pierdyknie od czasu do czasu w palec, trzonek mu się poluzuje itp. ale w końcu to postawi. Drugi kupi jakieś super wypasione elektryczne narzędzie do wbijania gwoździ i też szopę postawi. Szybciej, może bardziej estetycznie ale znowu zwykłych gwoździ nie użyje :mrgreen:


sobota, 17 marca 2012, 21:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 marca 2012, 19:13
Posty: 38
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
To w takim razie zacznę od tego ramu, powoli zmieniając platforme. Bałem się czy w nie których aplikacjach, nie wymagających 8gb, czy chociażby 4, mój obecny ram nie sprawdzi się lepiej.


sobota, 17 marca 2012, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Sony Vegas-większe zużycie ramu, mniejsze procesora...
Szymszon napisał(a):
W takim bądź razie po co wielu posiada 8, czy nawet 16gb pamięci ram do renderowania?.

Ale skąd te przekonanie, że do renderowania? Nie tylko do tego. Raczej tak jak ktoś wyżej napisał do komfortowej pracy z aplikacjami.


niedziela, 18 marca 2012, 16:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL