Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 19:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Problem z ustawieniem na wyjściu bitów 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 03:45
Posty: 119
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
Witam ma taki problem otóż nie mogę sobie poradzić aby w pliku audio wav 6 kanałów z częstotliwością próbkowania 48kHz zmienić lub jak macie pomysł jeśli jest owa opcja podać jakiś programik gdzie mógłbym to zrobić a konkretnie z 448kb/s do 384kb/s szybkość transmisji bitów.

_________________
Windows 10 Pro (1803) 64bit
Asus 990FX R3.0 Sabertooth Motherboard
AMD FX 8320 Black Edition
Mugen Max SCMGD-1000
Samsung 850 Pro (SSD 512 GB)
Asus RTX 2070 Strix 8 GB DDR6
G.Skill DDR3 2133 MHz 4x8 GB
Pioneer BDR-S09XLT
Chieftec: CFT-850G-DF


środa, 23 maja 2012, 20:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
Napisz jeszcze raz, ale tym razem po polsku.


czwartek, 24 maja 2012, 00:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 03:45
Posty: 119
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
Więc tak chcę do filmu w jakości dvd dodać pl.lektora ponieważ film ukazał się tylko z pl.napisami niestety.Ma on format na wyjściu VTS_01_ itd.typ pliku to Film DVD (.VOB) takie parametry w właściwościach / ogólne widać.Gdy wejdę jeszcze w szczegóły pliku są parametry takie jak wcześniej opisałem czyli:

Szerokość klatki 720
Wysokość klatki 576
Szybkość danych 7300kb/s
Całkowita szybkość transmisji 7684kb/s
Szybkość klatek 25/s więc zapewne jest w systemie Pal
Parametry audio:
Szybkość transmisji bitów 384kb/s
Kanały 6
Częstotliwość próbkowania 48kHz

Plik audio który mam przygotowany już do podłożenia pod wyżej wymieniony obraz formatu to:

plik typu wave
rozmiar: 984MB
szybkość transmisji bitów 1536kb/s

jest on już zrobiony z częstotliwością próbkowania także na 48kHz i jest jako dźwięk 6 kanałowy.
Tylko nie mam pojęcia czemu ścieżka video oryginalna ma czas 1g 26m 12sek 10set a plik audio który chcę podłożyć czyli pl.lektor ma długość 1g 29m 34sek 92set konwersja była na 16 bitów.
Próbowałem już wszystkich sposobów jeśli chodzi o bity mam na myśli końcowy plik po konwersji na także wav ( próba ) i bity przy exporcie do pliku były ustawiane na częstotliwość 48000 , bit 16 lub 8 kanałów 6 lub format na wyjściu także była próba w AC3 z częstotliwością ustawienia kodera na 128 , 192 lub 256 zawsze niestety z negatywnym skutkiem.Plik oryginalny video razem z audio jest obcięty na początku i końcu filmu gdyż nie jest mi to potrzebne i tak samo przed exportem pliku audio który chcę podłożyć pod ten obraz dvd jest identycznie obcięty początek jak i koniec pliku video gdzie jest ten sam logiczne tytuł z którego po montażu czyli wycięciu reklam itd.exportuję sam plik audio z filmu zgranego z tv.poprzez stacjonarną nagrywarkę dvd.Więc czasowo powinno być ok a tak niestety nie jest bo widać tą różnicę czasowo właśnie.Więc myślałem że jak plik wyjściowy który chcę podłożyć pod obraz dvd a ma on na wyjściu te właśnie wyjściowe dane 448kb/s zmienię na te co ma oryginalny dźwięk z płyty dvd czyli 384kb/s to już będzie ok oraz obejdzie się bez konieczności synchronizacji dźwięku.Jednakże po podłożeniu tego 448kb/s do około 2 minut samego początku filmu jest perfekt wszystko.Po tym czasie zaczyna być brak synchronizacji między audio a video.Często się tak bawię i przeważnie dźwięk z tv.zgrany i potem podłożony w wyżej wymieniony sposób jest perfekcyjnie dodany czasami minimalne przesunięcia ale to na początku dodam lub ujmę kilka klatek na sekundę obrazu do pliku audio i można całość exportować gotowego materiału wszystko jest wówczas ok.
Trochę się rozpisałem ale tak opisuję abyś mógł to zrozumieć ( bez obrazy proszę ) jak to zawsze robię i przeważnie 90% projektów jest the best jak dla mnie.
Nie podaję parametrów materiału nagranego z tv.poprzez stacjonarną nagrywarkę dvd gdyż i tak tylko sam dźwięk z tego biorę , jeśli podczas filmu są nadawane reklamy montuję to w całość bez reklam i gdy jest już wszystko ok exportuję tylko sam właśnie dźwięk a video po udanym exporcie odrazu usuwam z dysku twardego.Potem dopiero zajmuję się obróbką dźwięku i podłożeniu go pod obraz.

_________________
Windows 10 Pro (1803) 64bit
Asus 990FX R3.0 Sabertooth Motherboard
AMD FX 8320 Black Edition
Mugen Max SCMGD-1000
Samsung 850 Pro (SSD 512 GB)
Asus RTX 2070 Strix 8 GB DDR6
G.Skill DDR3 2133 MHz 4x8 GB
Pioneer BDR-S09XLT
Chieftec: CFT-850G-DF


czwartek, 24 maja 2012, 03:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
Zmiana częstotliwości nic nie da. Różnice czasowe wynikają ze sposobu konwersji filmu kinowego 24 kl/s na PAL 25 kl/s, który jest po prostu szybciej odtwarzany na DVD, a w telewizji transmitowali wersję przerobioną metodą pulldown, która zachowuje oryginalną długość. Musisz teraz po prostu dostosować czas dłuższego dźwięku do krótszego "ścieśniając" go. Można to bez problemu zrobić np. w Sony Vegasie, albo jakimś edytorze dźwięku przy pomocy funkcji "Time Stretch" lub podobnej.


czwartek, 24 maja 2012, 12:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 03:45
Posty: 119
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
Witam i dzięki za odpowiedź a mam takie pytanko gdybym zrobił tak czy zdałoby to wówczas egzamin.Przygotowany już plik audio jeszcze raz w edytorze audio ustawić na wyjściowy dźwięk AC3 6 kanałów wav z częstotliwością właśnie 48kHz i jak wsp.ściskając go za pomocą funkcji "Time Stretch" tylko jak zrobić to w samym edytorze audio czy byłaby może taka opcja w programie Nero Wav Editior wersja 5.4.39.7 oprogramowaniu Nero 9 wersja 9.4.40.9 oraz gdzie szukać tej funkcji "Time Stretch" zamiast rzeczywiście bawić się z ustawianiem tych transmisji bitów itd.hmmm.....???
Będę wdzięczny za instrukcję jak mógłbym tego dokonać.

_________________
Windows 10 Pro (1803) 64bit
Asus 990FX R3.0 Sabertooth Motherboard
AMD FX 8320 Black Edition
Mugen Max SCMGD-1000
Samsung 850 Pro (SSD 512 GB)
Asus RTX 2070 Strix 8 GB DDR6
G.Skill DDR3 2133 MHz 4x8 GB
Pioneer BDR-S09XLT
Chieftec: CFT-850G-DF


czwartek, 24 maja 2012, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
W Narzędziach jest "Korekcja czasu", ale za dużo opcji tam nie ma.


czwartek, 24 maja 2012, 13:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 03:45
Posty: 119
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Problem z ustawieniem na wyjściu bitów
OK poszukam , dzięki za szybką reakcję z twojej strony , pozdrawiam.

_________________
Windows 10 Pro (1803) 64bit
Asus 990FX R3.0 Sabertooth Motherboard
AMD FX 8320 Black Edition
Mugen Max SCMGD-1000
Samsung 850 Pro (SSD 512 GB)
Asus RTX 2070 Strix 8 GB DDR6
G.Skill DDR3 2133 MHz 4x8 GB
Pioneer BDR-S09XLT
Chieftec: CFT-850G-DF


czwartek, 24 maja 2012, 13:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL