Teraz jest poniedziałek, 21 stycznia 2019, 11:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Usuwanie przeplotu przy 1440x1080? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
Montażem zajmuję się dorywczo, od czasu do czasu przyjmując pojedyncze zlecenia, więc od razu zaznaczam, że nie znam się profesjonalnie na sprawach technicznych.

Mój problem jest następujący: zleceniodawca prosi o zmontowanie materiału do rozdzielczości 1440x1080 z usuniętym przeplotem. Materiał będzie przeznaczony do Internetu. I teraz mam zagwozdkę, bo nigdy przy takich wartościach nie eksportowałem bez przeplotu. Pracuję w CS5 i zazwyczaj ustawiam gotowe presety z H.264 z wyborem "Progressive" w polu "Fields options" i program automatycznie usuwa przeplot, dla mnie w pełni zadowalająco. Problem w tym, że przy ustawieniu rozdz. 1440x1080 pole "Field options" staje się nieaktywne i w efekcie otrzymuję video z przeplotem.

Co prawda poradziłem sobie już z tym w inny sposób, zapisaną sekwencję z Adobe Premiere importowałem do After Effects, gdzie nałożyłem na całość efekt "Reduce Interlace Flicker" i przeplotu nie widać. Tylko niestety AE z tym efektem renderuje mi materiał ponad dwukrotnie dłużej niż AP, więc to też nie jest idealne wyjście na przyszłość. Będę więc wdzięczny za jakieś porady czy z 1440x1080 da się profesjonalnie usunąć przeplot w AP.

Dodam, że materiał wyjściowy to pliki właśnie 1440x1080, 25fps.


piątek, 1 czerwca 2012, 10:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
usuwanie przeplotu nie ma związku z rozdzielczością.

problemem tutaj jest sam premiere i jego, niezrozumiałe dla mnie, braki. zawsze można wykorzystać avisyntha, ffmpega albo virtual duba (dla których powstało wiele rewelacyjnych deinterlacerów) do obróbki materiału wyjściowego, ale to dodatkowa kompresja i czas. w starszych wersjach premiere można było wykorzystać frameserver aby bezstratnie wysyłać obraz z premiere do virtual duba i w nim obrobić i skompresować materiał, ale w tych nowszych CS'ach już jest z tym lipa.

chciałem napisać coś konstruktywnego, ale chyba nie jestem w stanie. pozostają ci komercyjne pluginy albo zapisywanie do przejściowego pliku i dalsza obróbka w w/w programach. w tym już będę mógł pomóc.

pozdrawiam

PS. ciekawe dlaczego 1440x1080? przecież to będzie spłaszczone.

_________________
Obrazek


piątek, 1 czerwca 2012, 16:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
Dzięki za odpowiedź, bo już myślałem, że nikt mi nie odpisze.

Na razie spróbowałem usunąć przeplot z pliku wyplutego przez AP w Handbrake, kombinowałem na różnych ustawieniach, ale niestety efekt jest opłakany. Poza tym to zajmuje jeszcze dłużej niż z opisaną powyżej nakładką AE. A Virtual Dub nie obsługuje domyślnie MP4 i jest jeszcze dodatkowa zabawa z instalowaniem pluginów do niego...

A może jesteś w stanie polecić mi jeszcze jakieś pluginy do Premiere? Jeśli to będzie coś dobrego (i nie przesadnie drogiego) to nawet mógłbym zainwestować, żeby pozbyć się problemu.

Btw, ten obraz nie jest spłaszczony, bo AP narzuca plikowi ratio 16:9 i każdy odtwarzacz go rozszerza automatycznie. A materiał idzie do sieci, nie mam pojęcia czemu akurat taka rozdzielczość.


piątek, 1 czerwca 2012, 17:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
niestety nie pracuję na premiere CS, bo właśnie wkurzało mnie to jego nie-bo-nie. ostatnią sensowną wersją była wg mnie wersja 6.5 z którą rewelacyjnie działa frameserver. osobiście korzystam z avisyntha, virtual duba, mencodera, ffmpega, czyli z narzędzi, w których to ja decyduję, co się dzieje z obrazem, a instalacja kodeków mnie akurat nie przeraża. także niestety nie pomogę.

niedługie materiały w celi obróbki w VD można zapisywać w np. hufyuv albo lagarith, czyli kompresjach bezstratnych, ale chyba z tym premiere też ma problem. ostatecznie można zapisać w ogóle bez kompresji. co tam kilka giga na minutę... ;)

_________________
Obrazek


piątek, 1 czerwca 2012, 17:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
Trzeba pograć trochę z ustawieniami. Jeśli w opcjach h264 ustawisz pola "profile" na high, a "level" na 4.1 lub 4.0 to field order będzie aktywny.


piątek, 1 czerwca 2012, 19:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
A moim zdaniem problem leży właśnie tutaj:
bhra0 napisał(a):
zleceniodawca prosi o zmontowanie materiału do rozdzielczości 1440x1080 z usuniętym przeplotem.
...
Dodam, że materiał wyjściowy to pliki właśnie 1440x1080, 25fps.

Powoli i od początku.
1. Rozdzielczość 1440x1080 to HDV, czyli rozmiar dedykowany dla konsumenta domowego i na telewizor. Żaden komputer.
2. HDV nie występuje w tej rozdzielczości w trybie progresywnym a jedynie w rozdzielczości 1280x720 jest taki. (a jednak brawo dla Adobe, za trzymanie standardów)
3. Obraz 1440x1080 będzie na każdym komputerze, czy to na YT czy bezpośrednio z dysku odtwarzana jako format 4:3 (więc ściśnięty po bokach) - nieważne, że używasz "specjalnego odtwarzacza". Komputery standardowo traktują wszelkie grafiki jako piksel kwadratowy. Czy naprawdę potrzebujesz, aby co drugi (lub nawet większość) oglądający komentował, że fil fajny lecz jakiś taki ściśnięty?
Wniosek:
Zaproponuj, że zrobisz dla klienta 1920x1080 bez przeplotu (na to Adobe pozwala bez przeszkód) lub 1280x720. Ponieważ tak będzie działać u każdego i we wszystkich serwisach do umieszczania filmów.
Jeśli czegoś nie ma w tym wypadku, nie znaczy, że właśnie program tak chce. Znaczy tylko tyle, że nie gwarantuje to zawsze poprawnego wyświetlania na wszelkich ekranach, więc zostało wyłączone.


piątek, 1 czerwca 2012, 21:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
grabos i S_naf, serdeczne dzięki za odpowiedzi.

Próbowałem bawić się z ustawieniami leveli i przy 4.0/1 rzeczywiście można ustawić tryb na progresywny, ale po eksporcie "grzebienie" zostają czyli nic to nie daje, a dodatkowo renderowanie znacznie się wydłuża.

@S_naf, widzę, że znasz się na rzeczy, więc prosiłbym o wyjaśnienie jeszcze dwóch rzeczy. Czy ja wyeksportuję materiał do 1920x1080 bez przeplotu (do sieci) to też będzie ok, czy nie jest to zalecane?
Czy materiał do telewizji może być zarówno z przeplotem i bez przeplotu? Czy może być to zarówno 1920x1080 co 1440x1080? I jak właściwie będzie różnica?


piątek, 1 czerwca 2012, 22:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
Cytuj:
mam rozumieć, żeCzy ja wyeksportuję materiał do 1920x1080 bez przeplotu (do sieci) to też będzie ok, czy nie jest to zalecane?
właśnie to jest wskazane!

Cytuj:
Czy materiał do telewizji może być zarówno z przeplotem i bez przeplotu? Czy może być to zarówno 1920x1080 co 1440x1080?
zależy co masz na myśli pisząc "do telewizji". są pewne standardy emisyjne, ale nie ma konieczności, aby materiał był z faktycznym przeplotem, gdyż materiał progresywny też można zapisać jako z przeplotem. rozmiar ma tu drugorzędne znaczenie.

_________________
Obrazek


sobota, 2 czerwca 2012, 00:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
Cytuj:
Cytuj:
Czy materiał do telewizji może być zarówno z przeplotem i bez przeplotu? Czy może być to zarówno 1920x1080 co 1440x1080?
zależy co masz na myśli pisząc "do telewizji". są pewne standardy emisyjne, ale nie ma konieczności, aby materiał był z faktycznym przeplotem, gdyż materiał progresywny też można zapisać jako z przeplotem. rozmiar ma tu drugorzędne znaczenie.


Czyli gdybym chciał eksportować do telewizji satelitarnej, czy najlepiej ustawić w "Field order" Progressive, Upper czy Lower? I czy lepiej dać rozdz. 1920x1080 co 1440x1080?


sobota, 2 czerwca 2012, 00:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
zadajesz złe pytania.

_________________
Obrazek


sobota, 2 czerwca 2012, 00:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
GrassHoppeR napisał(a):
zadajesz złe pytania.

?


sobota, 2 czerwca 2012, 00:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
no tak.
przecież zależy od tego, jaki masz materiał.
napisałem ci też, że są standardy emisyjne. zapytaj w tej "telewizji satelitarnej" o ich wytyczne i będziesz wiedział. z tym, że nie wystarczy "ustawić". trzeba poprawnie przygotować materiał.

_________________
Obrazek


sobota, 2 czerwca 2012, 00:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
Pytam czysto teoretycznie, żeby wiedzieć na przyszłość czym to się różni właściwie... Bo raz czytam, że jak telewizja to definitywnie ma być przeplot bo nowe telewizory radzą sobie z artefaktami, a innym razem, że bez przeplotu i sam nie wiem.


sobota, 2 czerwca 2012, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
S_naf, Media Encoder jest w tym przypadku idiotoodporny. Jak się materiał 16x9 eksportuje do 4x3 to zamiast ściśnięcia dodaje kaszety zachowując proporcje.
bhra0, zająłem się Twoim problemem z przeplotem i nie wpadłem na to, że próbujesz zmasakrować materiał. Eksport materiału o proporcjach 16x9 z przeznaczeniem do netu jako 1440x1080 (4x3) to słaby pomysł.
Obojętnie czy masz materiał HDV 1440x1080 PAR 1.33 czy HD 1920x1080 PAR 1.0, obydwa mają proporcję 16x9, a do netu musisz mieć film z pikselem kwadratowym (1.0) czyli eksport 1440x1080 z PAR 1.33 (który zachowałby proporcje 16x9) nie przejdzie. Jeśli podczas eksportu jako 1440x1080 nie przyciąłeś materiału 16x9 cropem do proporcji 4x3 to Media Encoder dodał miłosiernie kaszety, żeby w necie nie było takiej sytuacji jaką straszył S_naf (ściśnięcie). A to oznacza, że z oryginalnego materiału tracisz ok. 25% rozdzielczości góra + dół i tyle samo lewo + prawo czyli prawie połowę rozdzielczości oryginalnego obrazka wyrzucasz do kosza. Po takiej konwersji z 1920x1080 zostanie 1440x810 wpisane w kadr 4x3 1440x1080, a na youtubie czy vimeo ramka odtwarzacza ma 16x9 czyli masakra.
A co do grzebieni po eksporcie, skonwertuj materiał do właściwych proporcji i może to wystarczy. Sprawdzałem przed chwilą na ostrym obrazku HDV (szybka panorama, ludzie, linie przecinające kadr pod różnymi kątami) eksport (h264, progressive) 1440x1080 z cropem do 4x3 oraz bez cropa do 1920x1080 i obrazek wychodzi bez grzebieni.


sobota, 2 czerwca 2012, 02:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 10:09
Posty: 13
Post Re: Usuwanie przeplotu przy 1440x1080?
@grabos, zacznijmy od tego, że założyłem ten temat właśnie dlatego, że od początku coś mi nie pasowało w żądaniu wyeksportowania materiału do 1440x1080 i dlatego chciałem to wyjaśnić. Ale dzięki za wyczerpującą odpowiedź, teraz jest to już dla mnie bardziej logiczne.

Tylko, że teraz tak, męczę się z tym materiałem na różnych presetach H.264 i za każdym razem daje mi efekt grzebieni. Zamieszczam screen z ustawień eksportu, czy coś robię nie tak?

Obrazek


sobota, 2 czerwca 2012, 09:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL