Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 17:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Zacinanie się klipu [Premiere] 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 czerwca 2010, 17:00
Posty: 21
Post Zacinanie się klipu [Premiere]
Cześć Wam,

Pracuje na Premierze CS5.
Z całkiem niezrozumiałych dla mnie przyczyn ,w pliku wyjściowym AWE serwuje mi coś takiego -> http://www.youtube.com/watch?v=yme7C0so_us

Pracuje na 840x524/~30fps. To video z popularnego frapsa.
Sekwencja ustawiona na PAL DV (SD).

Problem pojawia się dla wszystkich formatów. Dlatego mam wrażenie ,że to wina ustawień wewnątrz programu.

Przy innej, drugiej sekwencji z tymi samymi materiałami video nie ma problemów i Encoder klei bez zarzutów. Być może coś przełączyłem w między czasie kopiując cały zmontowany materiał do innej sekwencji.

Siedzę w tym niemal cały dzień dzisiejszy, bez rozwiązania. Próbowałem kombinować na wszystkie możliwe sposoby z buforem/ rozdzielczością itd. przy eksporcie. Lipa.

Proszę ładnie o pomoc !

Pozdrawiam,
RB


niedziela, 1 lipca 2012, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zacinanie się klipu [Premiere]
Nie pracuję w Premiere, ale:
Fraps daje obraz progresywny(klatki są do ustawienia), a projekt masz w innej rozdzielczości i z przeplotem. Jak znam życie gotowy plik ma iść to internetu...
Ustaw projekt zgodny z plikami źródłowymi i exportuj to do jakiego tam chcesz streamu(pamiętając że pompowanie rozdzielczości i bitrate oprócz psucia i tycia końcowego pliku do niczego potrzebna nie jest).

_________________
Obrazek


niedziela, 1 lipca 2012, 23:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 czerwca 2010, 17:00
Posty: 21
Post Re: Zacinanie się klipu [Premiere]
Dziękuje za odpowiedź i zainteresowanie robertnik.

Skąd wiesz i dlaczego uważasz ,że jest źle ustawiony ?

Klatki mam ustawione w ustawieniach na 1.0 tak ,jak powinno być razem ze wszystkimi pozostałymi opcjami - razem z opcją bez przeplotu.
Myślę ,że tutaj jest okej.. ,ale wytłumacz mi proszę jeśli się mylę :)

DV (SD) to rozdzielczość 720x576. Mój to 840x524.
Może nie jestem dobrze obeznany, lecz zawsze wydawało mi się ,że sekwencja służy jedynie do podglądu materiału przy tworzeniu końcowego pliku video. Ciągnąc tą myśl dalej wydaje mi się ,że AME rozciągnie obraz poprawnie tak, jak wpiszę ręcznie rozdziałkę (czyli rozdzielczość wpisuję taką samą jak w plikach źródłowych).

W tym wypadku przeskalowałem rozdzielczość w projekcie z 840 na mniejszą 720, która dopasowała się do ekranu w projekcie. Źle ? Może AME znów musi rozciągnąć obraz, co powoduje utratę jakości i cały bałagan z klatkami ,jak na widocznym przykładzie z YT ?

RB


poniedziałek, 2 lipca 2012, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zacinanie się klipu [Premiere]
Projekt pod tytułem "PAL DV (SD)" to:
720x576px w 25 klatek, z przeplotem dolne pole pierwsze.
Twój materiał ma inną rozdzielczość, nie ma przeplotu i ma inną liczbę klatek.
Wszystkie zmiany jakie robisz w tym projekcie traktowane są zgodnie z ustawieniami projektu(przejścia, zaciemnienia, 3d pipy etc...
Kończysz zapewne plikiem gotowym pod stream internetowy a więc bez przeplotu(i tylko prawdopodobnie w innej rozdzielczości), czyli ponownie go ściągasz...
Nie ważne jakiego edytora użyjesz projekt powinien być zgodny z źródłami ponieważ oszczędzasz mu zupełnie niepotrzebnych operacji, skalowania, dorabiania przeplotu itp.
Ewentualne zmiany rozdzielczości, dorabiania przeplotu powinieneś dokonać dopiero przy końcowym exporcie.

Trzymanie się takiego BHP pozwoli uniknąć wielu niepotrzebnych operacji wykonywanych przez edytor i zaowocuje dobrym(prawidłowym) plikiem końcowym.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 2 lipca 2012, 13:46
Zobacz profil
Online
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zacinanie się klipu [Premiere]
zrob custom projekt z ustawieniami takimi jak ma twoj plik video - i po klopocie


poniedziałek, 2 lipca 2012, 14:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 czerwca 2010, 17:00
Posty: 21
Post Re: Zacinanie się klipu [Premiere]
.. i miałeś rację robertnik. Najprawdopodobniej teraz działa poprawnie. Utworzyłem krótki test i śmiga bez problemów. Dzięki za podpowiedź chłopaki !

Zielony


poniedziałek, 2 lipca 2012, 17:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL