Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 05:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Poziome pasy na ekranie 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 grudnia 2004, 11:40
Posty: 18
Post Poziome pasy na ekranie
Witam,
Proszę o pomoc.
Wydarzyło się to po raz pierwszy od wielu lat - nie zmieniałem ustawień, ani w kamerze ani TV.
Na Osi Czasu, później na ekranie tV pojawiły się czarne poziome pasy. Jak je zlikwidować? Cały czas używam tej samej kamery, telewizora, odtwarzacza, programu do montażu - Pinnacle 15 Ul Coll... Zapewne można to zrobić, skoro poprzednio tego zjawiska nie było....
Pozdrawiam
Jurek


piątek, 6 lipca 2012, 17:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Poziome pasy na ekranie
Jurku, NIC nie napisałeś. nie można ci w związku z tym pomóc.
po informację zgłoś się na www.wrozka.pl

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 6 lipca 2012, 17:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Poziome pasy na ekranie
link nie dziala


piątek, 6 lipca 2012, 17:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 grudnia 2004, 11:40
Posty: 18
Post Re: Poziome pasy na ekranie
...
przepraszam za brak detali.
program do obróbki edycji filmu to Pinnacle 15 ULT. Coll. Kamera Sony HDR XR 550, telewizor Sony KDL40W5500, odtwarzacz Sony BDP s480, laptop Dell 6600 i7, Windows 7.
Nie jest to mój pierwszy film - wszystko robione na tym samym sprzęcie - było OK, nawet poprzedni, robiony równolegle z tym, z którym jest ten problem.
Już na Osi Czasu, w klipach Pinnacle pojawiły się czarne pasy - nie zwróciłem na to uwagi, po nagraniu płyty Blu ray, pasy są w TV na górze i na dole. Pojawiły się po raz pierwszy! Coś przypadkiem przestawiłem? Jest opcja w TV, aby obraz powiększyć, zrobić ZOOM, ale wtedy jak to w zoomie, mniejsze pole widzenia, większe tylko zbliżenie, pewni i jakość tym trchę cierpi...
Co trzeba ewentualnie odhaczyć, aby uniknąć tych pasów?
Proszę o pomoc.


piątek, 6 lipca 2012, 18:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 grudnia 2004, 11:40
Posty: 18
Post Re: Poziome pasy na ekranie
..jeszcze jedno,
otwierając pliki oryginalne m2ts z dysku laptopa w Windows Media Player - pasów nie ma!


piątek, 6 lipca 2012, 18:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 grudnia 2004, 11:40
Posty: 18
Post Re: Poziome pasy na ekranie
....
Czy jest ktoś w stanie pomóc? Co jest powodem tego stanu rzeczy? Dajcie jakieś wskazówki. Czy sprawa jest aż tak błaha, żeby ją ignorować, czy taka trudna?


piątek, 6 lipca 2012, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Poziome pasy na ekranie
Raczej tak nieścisła. Napisz jak ustawiasz projekt do montażu w swoim programie.


piątek, 6 lipca 2012, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Poziome pasy na ekranie
Odp jest banalnie prosta, nie znasz angielskiego lub dzialasz na oslep.
Ponizej rozwiazanie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_panoramiczny
Drugi zwrot od konca zaznaczony na niebiesko w nawiasach to twoja niewiadoma.
Jesli nie wiesz co to znaczy, to w google.pl, w zakladce ''wiecej'' znajduje sie tlumacz i tam dostaniesz wyjasnienie tego zwrotu.
Bylo o tym juz dawno temu na forum. Mowa o kaszetach.


sobota, 7 lipca 2012, 02:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 444
Lokalizacja: Mazury
Post Re: Poziome pasy na ekranie
wstaw zdjęcie jak wyglądają te pasy, nie wydaje mi się żeby autor był tak mało inteligentny i nigdy nie widział obrazu 16:9 na TV 4:3 i wobec tego stanu rzeczy zgłaszał taki problem

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


sobota, 7 lipca 2012, 09:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 grudnia 2004, 11:40
Posty: 18
Post Re: Poziome pasy na ekranie
Witam jeszcze raz,
poradziłem sobie z problemem. Obraz jest OK, dzięki wielkie za pomoc ! Żeby jednak nie było zbyt fajnie, jest inny problem , a nie chciałbym otwierać nowego wątku.
Film ma menu główne i podmenu. Na ekranie laptopa wszystko działa bez zarzutu - początek filmu, przejście do podmenu i z powrotem do głównego menu, poszczgólne rozdziały.
Po nagraniu filmu na płytę - aktywne jest tylko - Wybór scen. Pole - Początek filmu - nie, przejście z podmenu do menu głównego też działa.
Jak nie chcecie żebym zwariował - dajcie jakąś radę! Zniszczyłem juz kilka płyt, ciągle nic.


sobota, 7 lipca 2012, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Poziome pasy na ekranie
Nie wiem co masz na myśli pisząc - na ekranie laptopa :? W trakcie gdy robisz menu w programie ? Z własnych doświadczeń lepiej przed nagraniem filmu na płytę nagrać to na HDD z zachowaniem struktury płyty DVD.
Obrazek
Mając takie coś odtwarzam to za pomocą PowerDVD i sprawdzam czy wszystko działa.
Obrazek
Później wypalam to za pomocą
Obrazek
Chroni mnie to przed stratami w płytach :) Jak coś wcześniej poprawnie działa w PowerDVD to mam 100% pewności, że na DVD też tak będzie.


sobota, 7 lipca 2012, 13:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 grudnia 2004, 11:40
Posty: 18
Post Re: Poziome pasy na ekranie
Bardzo dziękuję za pomoc. Doszedłem już do ładu z pasami. Przed wypalaniem zawsze sprawdzam. Tu większy problem jest z menu, o którym wyżej wspomniałem. Co gorsze, na ekranie laptopa przy udziale WinDVD 11 Pro wszystko działa, a po włożeniu do odtwarzacza stacjonarnego Sony BDP S480 - problem z menu powtarza się. Dochodzę do wniosku, że jest coć źle z samym odtwarzaczem - tylko co?
Może masz inne sugestie? Byłbym wdzieczny.


sobota, 7 lipca 2012, 14:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL