Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 22:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jakość materiału 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2010, 17:40
Posty: 61
Post Jakość materiału
witam
Nagrywam kamerą Sony PWM EX1R( jedną z najlepszych na rynku), w najwyższej rozdzielczości 1080 50p. Montuję w Adobe Premiere 5.5. Konwertuję i robię Authoring do DVD Video w Adobe Encore. Niestety jakość obrazu wg mnie nie jest satysfakcjonująca. Na co powinienem zwrócić uwagę ?


czwartek, 9 sierpnia 2012, 19:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 20 stycznia 2012, 13:11
Posty: 97
Post Re: Jakość materiału
przecież w DVD nigdy nie uzyskasz jakości HD


czwartek, 9 sierpnia 2012, 22:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2010, 17:40
Posty: 61
Post Re: Jakość materiału
To wiem, ale sądziłem ,że dzięki lepszej kamerze- Sony PWM EX1R(wczesniej nagrywałem na Sony VX 2000) i lepszym kodekom w nowszym programie obraz będzie trochę lepszy, anie jest.Może Adobe Encore ma gorsze kodeki od ProCodera 3 i może warto nadal do MPG2 kodować w ProCoderze ? :wink:


piątek, 10 sierpnia 2012, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Jakość materiału
jacek44 napisał(a):
To wiem, ale sądziłem ,że dzięki lepszej kamerze- Sony PWM EX1R(wczesniej nagrywałem na Sony VX 2000) i lepszym kodekom w nowszym programie obraz będzie trochę lepszy, anie jest.Może Adobe Encore ma gorsze kodeki od ProCodera 3 i może warto nadal do MPG2 kodować w ProCoderze ? :wink:

A co to za problem zrobić kilkuminutowe próby tego samego obrazka i porównać.


piątek, 10 sierpnia 2012, 23:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 20 stycznia 2012, 13:11
Posty: 97
Post Re: Jakość materiału
z moich doświadczeń najlepiej jest kodować materiał AME tam ustawiamy wszystkie parametry jak chcemy. Encore czasem ma takie swoje hoppy, że koduje kodekami nie wiadomo skąd i dlaczego nie tak jak chcemy. Osobiście robię tak: przygotowuję wszystkie pliki w MPEG2 odpalam encora składam wszystko do kupy i tworzenie płyty to jest góra10-15 min.


sobota, 11 sierpnia 2012, 14:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2010, 17:40
Posty: 61
Post Re: Jakość materiału
Nie bardzo wiem co to AME ? Z tego co wiem to nie da się w Priemierze 5.5 wyeksportować materiału z timelin'u gdzieś na dysk bez konwersji do jakiegoś miejsca na dysk jak to miałem w starym Premierze 6.5.


sobota, 18 sierpnia 2012, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jakość materiału
Wszystko sie da, kwestia poznania i zrozumienia programu.... Teksty o encorze kodujacym kodekami nie wiadomo skad swiadcza raczej o przeciwnej sytuacji


sobota, 18 sierpnia 2012, 11:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 20 stycznia 2012, 13:11
Posty: 97
Post Re: Jakość materiału
Adobe Media Encoder


niedziela, 19 sierpnia 2012, 12:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2010, 17:40
Posty: 61
Post Re: Jakość materiału
Dzięki kolego Vontrupkas za podpowiedz. Ustawiłem w AME kodowanie do MPG2, preset HDV 720p, 25 frames a ten Enocre mimo, że to MPG2 jest nadal pokazuje ,że będzie to kodował do złożenia(authoringu) płyty(Untranscoded) i znowu finalnie jakośc jest marna. Pozdrawiam


wtorek, 21 sierpnia 2012, 20:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 20 stycznia 2012, 13:11
Posty: 97
Post Re: Jakość materiału
jeśli masz gotowy plik wynikowy to w encore zaznacz dont transcode


wtorek, 21 sierpnia 2012, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jakość materiału
jesli plik jest zgodny z presetem encorea to automatycznie jest "dont transcode" a jesli jest niezgodny to bedzie przeliczal i nie da sie tego przestawic


wtorek, 21 sierpnia 2012, 22:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Jakość materiału
jacek44 napisał(a):
witam
Konwertuję i robię Authoring do DVD Video w Adobe Encore.

a potem
jacek44 napisał(a):
Ustawiłem w AME kodowanie do MPG2, preset HDV 720p

Z pierwszego wynika ze chcesz zrobic DVD 720x576 PAL 50i
a jak sie ma do tego ten ustawiony preset HDV 720p - pomyslales ?
W tym ustawieniu ramka ma 1280x720 25p - widac roznice ?


wtorek, 21 sierpnia 2012, 22:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Jakość materiału
jacek44 napisał(a):
To wiem, ale sądziłem ,że dzięki lepszej kamerze- Sony PWM EX1R(wczesniej nagrywałem na Sony VX 2000) i lepszym kodekom w nowszym programie obraz będzie trochę lepszy, anie jest.Może Adobe Encore ma gorsze kodeki od ProCodera 3 i może warto nadal do MPG2 kodować w ProCoderze ? :wink:


Chcesz mieć lepszą jakość, to spróbuj tego:
- materiał źródłowy wyostrz sharpness 6
- EXPORT do Adobe Media Encoder
- ustaw PAL widescreen 720 x 576
- ustaw max bitrate na 8
- ustaw suwakiem quality na 5
- zaznacz "Use maximum render quality"

potem Add to Quere i koduj.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 22 sierpnia 2012, 11:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2010, 17:40
Posty: 61
Post Re: Jakość materiału
Przepraszam ,że pytam zadaje proste pytania, ale pracuje na Premierz 5.5 od dwóch miesięcy (wcześniej na starym 6.5) To wyostrzenie to w Video Efects w zakładce Sharpen ? Tam regulacja jest od 0 do 300, a 8 wg Ciebie jest optymalne ?


czwartek, 23 sierpnia 2012, 16:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Jakość materiału
jacek44 napisał(a):
Przepraszam ,że pytam zadaje proste pytania, ale pracuje na Premierz 5.5 od dwóch miesięcy (wcześniej na starym 6.5) To wyostrzenie to w Video Efects w zakładce Sharpen ? Tam regulacja jest od 0 do 300, a 8 wg Ciebie jest optymalne ?


Tak, ja ustawiam na 6 nie na 8

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 24 sierpnia 2012, 14:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL