Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 05:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Błędy w kodowanym pliku. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Błędy w kodowanym pliku.
Panowie, co jest grane? Posiadam pakiet Adobe Production Premium CS5, gdzie został zainstalowany na nowym kompie, tj. Intel i7 3770K, GeForce GTX570, 16 GB RAM, itp. Wiadomo Premierka natywnie nie obsługuje tej karty graficznej, dopiero CS6. Oczywiście został zastosowany hack :-) W montażu ok, ale po konwersji do mpeg2 już kicha. Szczególnie widać to na klipach z nakładką Magic Bullet Looks, występują co jakiś czas zacięcia, przeskoki do innej klatki. I tutaj rodzi się pytanie, czy może lepiej kodować bez wspomagania GPU, a tylko zapodać procka? Co jest grane? Czy karta powoduje takie problemy? A może w Windzie 7 trzeba miałem źle ustawiony plan zasilania, tzn. zrównoważony, gdzie dyski miały się wyłączać po 20 min. Ale do cholery dysk cały czas chodził.

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. http://robimyfilm.pl


wtorek, 14 sierpnia 2012, 17:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
a policz to samym procesorem i powiedz czy jest ok


wtorek, 14 sierpnia 2012, 17:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
Wygląda na to, że jest ok :-(


wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
no to odpowiedz jest prosta i potwierdza to co juz i na tym i na innych forach ludzie dostrzegli, ze ten cheat to tak dziala jak sie robi spot 3 minutowy, im dluzszy material, kolejkowania , dodatkowe pluginy uzywajace cuda i sie sypie


wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
Chyba masz rację. Jak działa sam procek to jest ok. Zostaje mi aktualizacja do CS 6.

Pzdr.

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. http://robimyfilm.pl


środa, 15 sierpnia 2012, 21:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
rumek7 napisał(a):
Panowie, co jest grane? Posiadam pakiet Adobe Production Premium CS5, gdzie został zainstalowany na nowym kompie, tj. Intel i7 3770K, GeForce GTX570, 16 GB RAM, itp. Wiadomo Premierka natywnie nie obsługuje tej karty graficznej, dopiero CS6. Oczywiście został zastosowany hack :-)


Tego nie rozumiem, przecież pakiet CS 5.5 obsługuje GeForce GTX570, u mnie bezproblemowo bez żadnych hack-ów przełączyłem na wspomaganie CUDA. U mnie nie wystąpiły żadne błędy na wyrenderowanym materiale z materiału AVCHD FULL HD 50p długości 1 godz 10 min (z filtrami i przejściami NewBlueFX). Jedyne co czasem się zdarza, to zatrzymanie renderingu gdy tworzę obraz płyty z poziomu Encore. Komp po modernizacji jak w stopce.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 16 sierpnia 2012, 08:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
1. Posiadam pakiet Adobe Production Premium CS5
2. Jedyne co czasem się zdarza, to zatrzymanie renderingu gdy tworzę obraz płyty z poziomu Encore... doradzał kocioł garnkowi :)


czwartek, 16 sierpnia 2012, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
Oczywiście pakiet mam zaktualizowany do 5.5x. W takim przypadku jak opisałem renderuję z Premiere przez EXPORT i jest OK.

Degenerado, dopiero teraz zauważyłem że masz tak imponującą ilość postów, chyba jesteś absolutnym rekordzistą na tym forum :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 16 sierpnia 2012, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
no ale autor napisal ze ma cs5.... grrrrr - z tego sie te posty biora


czwartek, 16 sierpnia 2012, 12:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
Nio :)

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. http://robimyfilm.pl


piątek, 24 sierpnia 2012, 20:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
A więc Panowie zaktualizowałem sobie do CS6 i... to samo. Przy kodowaniu przy pomocy karty dropy. Od czasu do czasu, a sam procek oki. O i jeszcze jedno, zauważyłem tą przypadłość w sumie tylko w klipach w których jest użyty Magic Bullet Quick Looks (ten tańszy) no i jeszcze tam gdzie została użyta kompozycja z Aftera. Co do MBQL, to wiem że nie wspiera on GPU ale żeby takie błędy powodować !?. Jakie wy macie wrażenia z użytkowania tego pakiety, czy przy stosowaniu tych filtrów też macie takie kwiatki w materiale wynikowym? A może pełna wersja MBL zachowuje się inaczej? Chociaż wątpię. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, bo kodowanie poprzez procek niemiłosiernie długo trwa.

Ps. A może gdzie indziej leży problem?

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. http://robimyfilm.pl


środa, 17 października 2012, 10:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
1. wyrenderuj minutowy klip z zalozonymi efektami zeby mozna bylo ten blad obejrzec , podwies nam na necie
2. sprawdz ostatnich kilka releasow sterownikow, sa optymalizowane pod katem gier co wcale nie znaczy ze najnowszy bedzie najlepszy do adobe
3. sprawdz temperature i cyrkulacje w bedzie ze wskazaniem an grafike, karty o parte na fermi podczas renderingu moga dochodzic do 100 stopni i o ile dla samej karty to normalka to jak nie ma dobrej cyrkulacji to wszystko w kolo lapie wyzsza temperature


środa, 17 października 2012, 10:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
Dzieje się to gdy koduję do mpeg-dvd. I uwaga. Wcześniej pisałem ża za pomocą procka jest ok, ale po przeliczeniu w ten sposób jednak jest to sami i najlepsze że w tym samym miejscu. Gdy przekoduję te miejsca do krótkich klipów nawet za pomocą GPU jest ok.

A tutaj są urywki z długiego klipu, w którym to są błędy

https://www.dropbox.com/s/iymwt4xuz1rt3oy/clip_01.mp4
https://www.dropbox.com/s/428vshyu4pkq46c/clip_02.mp4

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. http://robimyfilm.pl


środa, 17 października 2012, 17:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
tobie chodzi o ten przeskok co jest na poczatku pierwszego klipu ?


środa, 17 października 2012, 17:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 101
Post Re: Błędy w kodowanym pliku.
Tak. Jak koduję do h.264 jest wszystko ok. Wygląda to tak, że mam zrobioną sekwencję z klipami źródłowymi tj. 1920x1080, a następnie tworzę sekwencję 720x576 i tutaj wrzucam tą w wyższej rozdzielczości i na koniec robię scale 55% i koduję do mpeg2. Może coś tutaj jest nie tak? Przypominam, że takie przeskoki nie pojawiają się w całym materiale ale w kilkunastu miejscach.

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. http://robimyfilm.pl


środa, 17 października 2012, 17:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL