Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Montaż 3D 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Montaż 3D
Wkroczyliśmy w erę telewizji 3D, wato więc nieco zagłębić swoje doświadczenia, wyjaśnić parę zasad, zależności itp.
Pracuję na Ediusie (głównie), jak można było się przekonać już w 2010 roku na Road Show świetnie radzi on sobie z montażem 3D już od wersji 6.xx.
Nie posiadam kamery 3D, rynek mojego regionu jeszcze nie przejawia takiego zapotrzebowania, nie wiem nawet jak fizycznie wygląda materiał zgrany z takiej kamery, czy są to dwa obok siebie anamorficzne obrazy jakie coraz częściej zobaczyć można w programach TV-3D, czy może są to obrazy o różnych polaryzacjach nałożone na siebie, czy może jeszcze inaczej, nie wiem też jakimi prawami rządzi się montaż w takim standardzie, ale zaciekawiła mnie jedna rzecz:
- skoro można chociażby w Ediusie montować video 3D, to czy nie posiadając materiału video możliwie jest stworzenie sobie w tym programie jakiegoś demo w postaci przestrzennie poruszających się napisów, efektów graficznych, czy innych elementów w sferze 3D?
Czy do Ediusa, aby można było montować przestrzenne video potrzebna jest jakaś nakładka dodająca mu takiej możliwości, nie znajduję w tytularkach, czy innego rodzaju zawartych w programie efektach możliwości nadawania im ruchu w trzecim wymiarze, no i jak wygląda export takiego materiału i do jakiej specyfiki, aby było on odtwarzany w telewizorach 3D - jako 3D?
Chciałbym stworzyć meleńki chociażby efekt dający mi punkt zaczepienia nurtem którego chętnie zaglębię się w temacie, bądź co badź już powszechnym.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 28 listopada 2012, 03:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: Montaż 3D
Też podłączam się do tematu. Jak brałem update do Edka 6.5 to gościu z BEiKSU mówił że można efekt 3D zrobić z każdą tytularką. Szkoda że z czasem na eksperymenty u mnie kiepsko :(


czwartek, 29 listopada 2012, 23:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Montaż 3D
Czy chodzi wam o filtr Stereoscopic Adjuster?

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


piątek, 30 listopada 2012, 00:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Montaż 3D
Chodzi o stworzenie dowolnej rzeczy nie będącej filmem zasadniczym w przestrzeni 3D za pomocą Ediusa. Niech by to był napis, czy dowolny element poruszający się trzech wymiarach.
Nie chciał bym jednak skupiać uwagi na konkretnym, jednym filtrze, czy napisie, gdyż interesując się wieloma innymi zagadnieniami 3D w Ediusie - pytań zadałem nieco więcej...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 30 listopada 2012, 16:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL