Teraz jest poniedziałek, 9 grudnia 2019, 12:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Obraz zostaje w tyle (filmik z sekwencji wideo) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Obraz zostaje w tyle (filmik z sekwencji wideo)
Witam,

Jestem zupełnym amatorem. Chciałem złożyć swojej dziewczynie videolaurkę na święta. Niestety po złożeniu sekwencji video programem ffDiaporama najczęściej dźwięk wyprzedza obraz. Sekwencje wideo nagrywałem zwykłym aparatem, po czym przez diaporamę stworzyłem 15 sekwencji, w których dźwięk jest OK. Dopiero po renderowaniu okazuje się, że na większości odtwarzaczy obraz się spóźnia.
Koledzy profesjonaliści - możecie kompletnemu laikowi doradzić jak zmontować ten filmik, żeby mógł być odtwarzany przez większość odtwarzaczy komputerowych na zwykłych kodekach?

link do filmiku http://www.4shared.com/video/vnTpgCYs/B ... _0002.html

W wyszukiwarce piszecie tylko o profesjonalnych programach, więc wybaczcie założenie nowego tematu.

Dziękuję za wszelką pomoc.


poniedziałek, 10 grudnia 2012, 09:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Obraz zostaje w tyle (filmik z sekwencji wideo)
moze aparatem nagrales material w 29 ramkach na sekunde (albo wiecej) a zrobiles eksport do presetu ktory ma 25 ramek na sekunde ?

tak strzelam bo nie moge tego pobrac czy obejrzec bez rejestracji
material wejsciowy musi odpowiadac parametrami temu co masz w projekcie i temu co eksportujesz

oczywiscie mocno upraszczajac, przy "wiekszej" robocie wszystko jest dozwolone tylko trzeba wiedziec co i z czego wynika


poniedziałek, 10 grudnia 2012, 13:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Obraz zostaje w tyle (filmik z sekwencji wideo)
Plik wmv 720x576, Pixel Aspect Ratio 1,094 (Pal DV 4x3). Plansza początkowa jest w presecie 720x576 PAR = 1,0 (czyli obraz w poziomie jest węższy). Dźwięk: scena nr1 i nr8 dżwięk jest zsynchronizowany, w reszcie scen dźwięk troche wyprzedza obraz. Czyli błąd synchronizacji raczej nie leży po stronie kodowania, ale montażu. Ewentualnie spróbuj wyeksportować do innego kodeka i zobacz jak wygląda plik wynikowy. O proporcjach piksela musisz doczytać. Generalanie użyty przez Ciebie preset PAL 720x576 PAR=1,094 (4x3) to format telewizyjny. Pliki z przeznaczeniem do odtwarzania z komputera powinien mieć piksel kwadratowy PAR 1,0. Odpowiednikiem dla PAL 720x576 PAR 1,094 (4x3) jest rozmiar 768x576 PAR 1,0.


poniedziałek, 10 grudnia 2012, 17:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL