Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 22:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
Witam.

Ściągnąłem z ciekawości triala Avid Media Composera 5.0.3 stąd:

http://www.avid.com/US/support/download ... rial/win50

Zainstalowałem, i chciałem spróbować, co to właściwie jest. I od razu na początku coś dziwnego. Po pierwsze 19-sto sekundowy klip AVCHD 1080/50i z kamerki Panasonic HDC-SD60 importował się 12 minut, czyli dwie godziny nagrania importowały by się jakieś 75 godzin, i po drugie w czasie importu klipu, który ma 29 megabajtów program utworzył na dysku pliki o rozmiarze ponad 30GB!!!!
Czy to normalne???
Na razie triala nie wywaliłem, ale raczej nie będę więcej go odpalał...

Mój komputer:

Procesor: Athlon X4 3.2GHz (4 rdzenie)
Pamięć: 4GB DDR3 1.6MHz
Grafika: GeForce 460GTX 1GB DDR5

Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


niedziela, 20 stycznia 2013, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
to normalne, niektore programy robia sobie konwersje do swojego natywnego kodeka, czyli nie dosc ze imortuja dlugo to jeszcze miejsce dwukrotnie na dysku zzeraja


poniedziałek, 21 stycznia 2013, 00:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
Czyli trzeba wyrwać chwasta i nie patrzeć, gdzie poleciał :)

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


poniedziałek, 21 stycznia 2013, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
niektorzy uzywaja i sobie chwala, generalnie soft dobiera sie pod konkretne zastosowania i sprzet


poniedziałek, 21 stycznia 2013, 00:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
Wiem. Przez lata to chyba był jeden z głównych softów używanych przez profesjonalistów, dlatego chciałem zobaczyć, na czym pracują zawodowcy :) Ale jakoś mi się wydaje dziwne, że profesjonalny program tak długo importuje, jak byle amatorszczyzna robi to w sekundy. Może coś źle ustawiłem.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


poniedziałek, 21 stycznia 2013, 01:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
Nie ma potrzeby importowania - można zalinkować przez AMA i montować bez czekania. Jeśli potrzebujesz "wciągnąć" pliki do programu i na nich pracować to użyj funkcji "Transcode" a nie import.

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


niedziela, 27 stycznia 2013, 01:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 77
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
A poza tym jak już sciągnij sobie trial nowej wersji, czyli 6.5, a nie dość już "historyczną" 5.03.


niedziela, 27 stycznia 2013, 16:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Re: Avid Media Composer trial. Dziwne zachowanie
Co do wersji triala to właśnie ściągnąłem 6.5 Wcześniej też ją próbowałem, ale mi wieszała komputer więc wywaliłem. Dopiero dziś wyczytałem, że wersja 6.5 do działania potrzebuje Win7 z SP1. Ja nie miałem service packa (i dlatego mi wieszało) ale go doinstalowałem. Faktycznie sposób podany powyżej przez Mr.X działa idealnie. A nawet znalazłem jakieś tutki, na których gość importuje normalnie przez Import zwykłe pliki avi i też mu to idzie powoli :)
Dzięki za pomoc.
Prawdę mówiąc i tak nie będę korzystał z Media Composera, bo mnie nie stać. Na co dzień na domowe potrzeby (filmy z wczasów, imprez rodzinnych itp) korzystam z Avid Studio i chciałem tylko zobaczyć, z czego korzystają zawodowcy :)

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


niedziela, 27 stycznia 2013, 18:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL