Teraz jest sobota, 23 marca 2019, 00:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 12 listopada 2008, 09:04
Posty: 22
Post Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Witam - gdzieś w sieci widziałem filmik pokazujący jak w Adobe Premiere zrobić pokaz zdjęć. Otóż mamy utwór który ma konkretną długość. Można było zrobić tak że np 20 zdjęć dopasowało swoją długość naTimeline i pokaz kończył sie równo z końcem piosenki. Szukam i szukam i nie mogę znaleść tego filmiku a mozolne dopasowywanie już mnie ........
Bardzo prosze o radę jak to zrobić. Pozdrawiam Jurek


sobota, 2 lutego 2013, 00:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 927
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Nie wiem, czy dobrze rozumiem pytanie.
Zakładam, że zdjęcia są już w stosownym formacie.
Importujesz folder ze zdjęciami.
->Project->Automate to sequence
Zaznaczasz całą grupę na Timeline przez obrysowanie i
-> PPM-> Speed/Duration
ustawiasz długość identyczną jaką ma utwór.

Nie wiem, co z tym dalej robisz, bo może od razu:
http://www.ssdtutorials.com/tutorials/title/advanced-slideshow-adobe-encore.html


sobota, 2 lutego 2013, 01:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Witam
Panie kolego praca z AP wmaga poświęcenia trochę czasu nie wszystko da się zrobić klikając jeden przycisk, zresztą dać się da ale nie zawsze przynosi to zamierzony efekt. :mrgreen:
Dlatego proponuję skorzystać z programu np Pinnacle Studio w jakiejkolwiek wersji. Tam jest taka opcja która Cię zadowoli. Zaznaczasz zdjęcia jakie chcesz wykorzystać wybierasz jaki podkład muzyczny ma być potem jeszcze program zapyta czy pokaz ma być dynamiczny, wolny, romantyczny, etc... Następnie klikniesz start i soft sam dopasuje wszystko do siebie uwzględniając jako wyznacznk długości pokazu, długość muzyki. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 4 lutego 2013, 11:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
kazikmaly napisał(a):
Witam
Panie kolego praca z AP wmaga poświęcenia trochę czasu nie wszystko da się zrobić klikając jeden przycisk, zresztą dać się da ale nie zawsze przynosi to zamierzony efekt. :mrgreen:
Dlatego proponuję skorzystać z programu np Pinnacle Studio w jakiejkolwiek wersji. Tam jest taka opcja która Cię zadowoli. Zaznaczasz zdjęcia jakie chcesz wykorzystać wybierasz jaki podkład muzyczny ma być potem jeszcze program zapyta czy pokaz ma być dynamiczny, wolny, romantyczny, etc... Następnie klikniesz start i soft sam dopasuje wszystko do siebie uwzględniając jako wyznacznk długości pokazu, długość muzyki. :wink:

WOW... :lol:


poniedziałek, 4 lutego 2013, 12:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
ntpeeter napisał(a):
WOW...

Wyjaśnij mi co oznacza to Twoje WOW?

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 4 lutego 2013, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
kazikmaly napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
WOW...

Wyjaśnij mi co oznacza to Twoje WOW?

Napewno jest pod wrażeniem! :D

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


poniedziałek, 4 lutego 2013, 13:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
S_tach napisał(a):
kazikmaly napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
WOW...

Wyjaśnij mi co oznacza to Twoje WOW?

Napewno jest pod wrażeniem! :D

Teoretycznie w wątku nie udzielam odpowiedzi ntpeeter-owi i nie nie wiem czy z jego strony to zachwyt czy ironia :mrgreen:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 4 lutego 2013, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
kazikmaly napisał(a):
Teoretycznie w wątku nie udzielam odpowiedzi ntpeeter-owi i nie nie wiem czy z jego strony to zachwyt czy ironia :mrgreen:

Postawienie na piedestale "...Pinnacle Studio w jakiejkolwiek wersji" przy AP - w przypadku "...Dopasowania prezentacji zdjęć w AP do długości utworu..." jest odważne... szacun :oops:

wracając do tematu watku... tworzysz pokaz zdjęć (taki jak Tobie pasuje - nie z automatu), zapisujesz w dowolnym formacie wideo (najlepiej projekt z 50 fps), exportujesz/importujesz, podstawiasz dedykowane audio i PPM klikasz na Speed/Duration i to ustawiasz na wybrany czas audio - dopasowane... a dlaczego 50 fps? :)

kazikmaly napisał(a):
...to zachwyt czy ironia :mrgreen:

a jak myślisz...?


poniedziałek, 4 lutego 2013, 15:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Witam
Od razu inaczej przynajmniej wiem jak zrozumiałeś mój wpis.
Szczerze mówiąc czytając pytanie jzaleski zrozumiałem, że chce on zrobić pokaz fotek ale męczy go ciężka praca jaką trzeba włożyć w przygotowanie takowego. Dlatego zaproponowałem by skorzystał z Pinnacle Studio gdzie praktycznie bez większego wysiłku stworzy jakiś pokazik korzystając z automatu jaki ten soft proponuje a który też automatycznie dopasuje wszystkie parametry. W rzadnym wypadku nie stawiam PS przed AP.
Nawiązując do twojej propozycji, popraw mnie jeśli źlezrozumiałem.

ntpeeter napisał(a):
wracając do tematu watku... tworzysz pokaz zdjęć (taki jak Tobie pasuje - nie z automatu), zapisujesz w dowolnym formacie wideo (najlepiej projekt z 50 fps), exportujesz/importujesz, podstawiasz dedykowane audio i PPM klikasz na Speed/Duration i to ustawiasz na wybrany czas audio - dopasowane... a dlaczego 50 fps?


Chcesz wpierw stworzyć pokaz bez audio, a potem dopasować przez speed duration jego długość do długości muzyki?
Wydaje mi się że jest to złe rozwiązanie. Jeśli dobrze rozumuję to wówczas zwolnisz wideo które może nie pasować do dynamiki muzyki podłożonej. Jeśli audio będzie trwać np 5 min a pokazik np 40sek to co z tego wyjdzie?
Może źle rozumuję więc proszę o wyrozumiałość :wink:
Ale poto jest forum by się uczyć i poznawać nowe rozwiązania stosowane przez innch. Co dwie głowy to nie jedna :idea:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 4 lutego 2013, 16:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
kazikmaly napisał(a):
Witam
Od razu inaczej przynajmniej wiem jak zrozumiałeś mój wpis.
Szczerze mówiąc czytając pytanie jzaleski zrozumiałem, że chce on zrobić pokaz fotek ale męczy go ciężka praca jaką trzeba włożyć w przygotowanie takowego. Dlatego zaproponowałem by skorzystał z Pinnacle Studio gdzie praktycznie bez większego wysiłku stworzy jakiś pokazik korzystając z automatu jaki ten soft proponuje a który też automatycznie dopasuje wszystkie parametry. W rzadnym wypadku nie stawiam PS przed AP.
Nawiązując do twojej propozycji, popraw mnie jeśli źlezrozumiałem.


Przedstawienie jakiegoś rozwiazania poprzez wykorzystanie gotowego softu "one click do it" nie było odpowiedzią na zadane pytanie w tym wątku... tak a'propos korzystałem z pinnacle jakieś 13 lat temu i tam nie było takiej funkcji do pokazu zdjęć... :( o jakie wersje pinnacle tobie chodziło?

kazikmaly napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
wracając do tematu watku... tworzysz pokaz zdjęć (taki jak Tobie pasuje - nie z automatu), zapisujesz w dowolnym formacie wideo (najlepiej projekt z 50 fps), exportujesz/importujesz, podstawiasz dedykowane audio i PPM klikasz na Speed/Duration i to ustawiasz na wybrany czas audio - dopasowane... a dlaczego 50 fps?


Chcesz wpierw stworzyć pokaz bez audio, a potem dopasować przez speed duration jego długość do długości muzyki?

tak...
kazikmaly napisał(a):
Wydaje mi się że jest to złe rozwiązanie. Jeśli dobrze rozumuję to wówczas zwolnisz wideo które może nie pasować do dynamiki muzyki podłożonej. Jeśli audio będzie trwać np 5 min a pokazik np 40sek to co z tego wyjdzie?
Może źle rozumuję więc proszę o wyrozumiałość :wink:


Mając audio i robiąc z wyczuciem pokaz zdjęć nie zakładałbym, że będę miał problemy z dopasowaniem do konkretnego utworu... tak bym zrobił pokaz by mieć to co chce w założonym czasie audio... pisząc inaczej... :)

a mając 40 fotek połączonych cross dissolve które mają razem 4:00 a nasz utwór 4:33? masz inny pomysł?

kazikmaly napisał(a):
Ale poto jest forum by się uczyć i poznawać nowe rozwiązania stosowane przez innch. Co dwie głowy to nie jedna :idea:


Czasami poznawać = ściągać gotowe rozwiązania... bez własnego wkładu myślowego... a idąc dalej - wujek gugl jest cierpliwy, niecierpliwi są klikający... co raz się w sieci pojawiło nigdy nie zaginie... tutoriali do AP jest multum... ale kto poprawnie pyta nie błądzi...

ps. czasami ironią trzeba zmusić niektórych do twórczego myślenia i nie myśl, że kiedyś sam nie dostawałem takich odpowiedzi... na moje "dobre" rady :) człowiek óczy się na swoich błendach... :)


poniedziałek, 4 lutego 2013, 17:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
ntpeeter napisał(a):
Przedstawienie jakiegoś rozwiazania poprzez wykorzystanie gotowego softu "one click do it" nie było odpowiedzią na zadane pytanie w tym wątku... tak a'propos korzystałem z pinnacle jakieś 13 lat temu i tam nie było takiej funkcji do pokazu zdjęć... o jakie wersje pinnacle tobie chodziło?

Było moją propozycją rozwiązania problemu, bo jak komuś się nie chce dopasować 20 fotek do długości filmu to proponuję drogę automatu.
Co do twojego korzystania z Pinnacle 13 lat temu to chyba rzeczywiście tylko parę razy skorzystałeś a nie pracowałeś. Zainstaluję sobie PS I zrobię parę screenów specjalnie dla ciebie :wink:


ntpeeter napisał(a):
Mając audio i robiąc z wyczuciem pokaz zdjęć nie zakładałbym, że będę miał problemy z dopasowaniem do konkretnego utworu... tak bym zrobił pokaz by mieć to co chce w założonym czasie audio... pisząc inaczej...



Czyli dopasowałbyś wszystko sam do długości muzyki, każde zdjęcie z osobna

ntpeeter napisał(a):
a mając 40 fotek połączonych cross dissolve które mają razem 4:00 a nasz utwór 4:33? masz inny pomysł?


Przy bardzo dynamicznej muzyce cross dissolve nie do końca by mi sie podobało ale o gustach się nie dyskutuje. Zresztą gdy filmy razem mają 4:00 a muzyka 4:33 to osobiście bym sam wydłużył kilka fotek o parę sekund i tyle.
40 fotek połączonych w cross dissolve jeszcze statyczne to żadne wyzwanie :mrgreen:
ntpeeter napisał(a):
kazikmaly napisał(a):
Ale poto jest forum by się uczyć i poznawać nowe rozwiązania stosowane przez innch. Co dwie głowy to nie jedna


Czasami poznawać = ściągać gotowe rozwiązania... bez własnego wkładu myślowego... a idąc dalej - wujek gugl jest cierpliwy, niecierpliwi są klikający... co raz się w sieci pojawiło nigdy nie zaginie... tutoriali do AP jest multum... ale kto poprawnie pyta nie błądzi...

ps. czasami ironią trzeba zmusić niektórych do twórczego myślenia i nie myśl, że kiedyś sam nie dostawałem takich odpowiedzi... na moje "dobre" rady człowiek óczy się na swoich błendach...


Oczywiście bez szpilli z twojej strony na koniec nie może się obejść. Rozumię że wszystkich na forum traktujesz jako piratów, nierobów, leni etc...

ntpeeter napisał(a):
ps. czasami ironią trzeba zmusić niektórych do twórczego myślenia i nie myśl, że kiedyś sam nie dostawałem takich odpowiedzi... na moje "dobre" rady człowiek óczy się na swoich błendach...


No masz rację człowiek UCZY się NA BŁĘDACH całe życie i głupi umiera :mrgreen:
Pozdrawiam

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 lutego 2013, 21:35 przez kazikmaly, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 4 lutego 2013, 17:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Co do Pinnacla to dobrze, że jest... każdy korzysta z tego co ma, lubi, dobrze mu się pracuje... niestety pinnacle nie jest dla mnie zrozumiałem to 13 lat temu i proszę o wyrozumiałość...

kazikmaly napisał(a):
Czyli dopasowałbyś wszystko sam do długości muzyki, każde zdjęcie z osobna

tak... tak bym zrobił i tak też robie... jak ma to jakoś wyglądać... :)

kazikmaly napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
a mając 40 fotek połączonych cross dissolve które mają razem 4:00 a nasz utwór 4:33? masz inny pomysł?


Przy bardzo dynamicznej muzyce cross dissolve nie do końca by mi sie podobało ale o gustach się nie dyskutuje. Zresztą gdy filmy razem mają 4:00 a muzyka 4:33 to osobiście bym sam wydłużył kilka fotek o parę sekund i tyle.
40 fotek połączonych w cross dissolve jeszcze statyczne to żadne wyzwanie :mrgreen:

to był ironiczny przykład... :)
kazikmaly napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
kazikmaly napisał(a):
Ale poto jest forum by się uczyć i poznawać nowe rozwiązania stosowane przez innch. Co dwie głowy to nie jedna
Czasami poznawać = ściągać gotowe rozwiązania... bez własnego wkładu myślowego... a idąc dalej - wujek gugl jest cierpliwy, niecierpliwi są klikający... co raz się w sieci pojawiło nigdy nie zaginie... tutoriali do AP jest multum... ale kto poprawnie pyta nie błądzi...

ps. czasami ironią trzeba zmusić niektórych do twórczego myślenia i nie myśl, że kiedyś sam nie dostawałem takich odpowiedzi... na moje "dobre" rady człowiek óczy się na swoich błendach...


Oczywiście bez szpilli z twojej strony na koniec nie może się obejść. Rozumię że wszystkich na forum traktujesz jako piratów, nierobów, leni etc...


To są tylko Twoje słowa... ja nie wbijam szpili tylko czasami chciałbym aby w wątku o jabłkach nie pojawiały się porzeczki... masz rozwiązanie w zadanym temacie to pisz nie masz, nie wiesz jak rozwiązać problem nie pisz... jest o AP a wciskasz rozwiązanie w pinnacle... 8O

Wszystkich nie wstawiam do jednego worka... ale niestety wielu takich jak napisałeś tutaj na tym forum się pojawia... rozumiem forum jest dla wszystkich i każdy może się dowolnie wypowiadać aczkolwiek by dla tych szukających (najpierw szukających - i nie tylko w pierwszych 10 linkach z gugla - potem pytających) odpowiedzi ułatwić zadanie starajmy się pisać na temat...

ntpeeter napisał(a):
ps. czasami ironią trzeba zmusić niektórych do twórczego myślenia i nie myśl, że kiedyś sam nie dostawałem takich odpowiedzi... na moje "dobre" rady człowiek óczy się na swoich błendach...


kazikmaly napisał(a):
No masz rację człowiek UCZY się NA BŁĘDACH całe życie i głupi umiera :mrgreen:
Pozdrawiam


mniej wiecej tak jest...
Trzymaj się...


poniedziałek, 4 lutego 2013, 18:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Spoko
:wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 4 lutego 2013, 18:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 927
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Ciekawa i merytoryczna wymiana zdań, Panowie.

Zaprotestuję tylko wobec:
ntpeeter napisał(a):
zapisujesz w dowolnym formacie wideo (najlepiej projekt z 50 fps), exportujesz/importujesz, podstawiasz dedykowane audio i PPM klikasz na Speed/Duration i to ustawiasz na wybrany czas audio - dopasowane... a dlaczego 50 fps?

Po co te "ryzykowne" zabiegi mogące pogorszyć jakość, skoro wystarczy
Posiwiały napisał(a):
Zaznaczasz całą grupę na Timeline przez obrysowanie i
-> PPM-> Speed/Duration
ustawiasz długość identyczną jaką ma utwór.

Naprawdę, te eksporty/importy i magiczne klatkaże radzę sobie darować.
Żyjmy zdrowo!


wtorek, 5 lutego 2013, 01:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Dopasowanie prezentacji zdjęć w AP do długości utworu
Posiwiały napisał(a):
Ciekawa i merytoryczna wymiana zdań, Panowie.

Zaprotestuję tylko wobec:
ntpeeter napisał(a):
zapisujesz w dowolnym formacie wideo (najlepiej projekt z 50 fps), exportujesz/importujesz, podstawiasz dedykowane audio i PPM klikasz na Speed/Duration i to ustawiasz na wybrany czas audio - dopasowane... a dlaczego 50 fps?

Po co te "ryzykowne" zabiegi mogące pogorszyć jakość, skoro wystarczy
Posiwiały napisał(a):
Zaznaczasz całą grupę na Timeline przez obrysowanie i
-> PPM-> Speed/Duration
ustawiasz długość identyczną jaką ma utwór.

Naprawdę, te eksporty/importy i magiczne klatkaże radzę sobie darować.
Żyjmy zdrowo!

twój sposób prawie działa... ale tylko zmienia czas ostatniego klipu/zdjęcia... jeśli brakuje 2-3 sek to ujdzie jeżeli 30 sek to już nie... przedstawiona przeze mnie metoda jest uniwersalna działa od strego AP 5.0 do AP CS6... jakości tutaj dużo nie stracimy (w przypadku korzystania z pliku źródłowego z 50 fps strata jakości niezauważalna - dlatego 50 fps - pisałem o tym :) )

ale jest jeszcze inna metoda ale nie można zastosować w każdym AP - mają ją tylko te ostatnie cs 5, 5.5, 6 więc może nie zadziałać w każdym AP - funkcja nest i operacje na wirtualnym klipie... zaznaczasz klipy PPM i zaznaczasz nest tworzy nested sequence i tam jest w jednym kawałku i dowolnie kombinujesz z klipem łacznie z czasem...


Ostatnio edytowano wtorek, 5 lutego 2013, 15:58 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 5 lutego 2013, 09:48
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL