Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 22:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 kontrola nad poziomami jasności (levels) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 kwietnia 2012, 20:58
Posty: 10
Post kontrola nad poziomami jasności (levels)
Post będzie dziwny:

Wyobraźcie sobie szarą linie na której widać płynne przejście od czerni do bieli (0-255)
I teraz: w jakim programie (after effects, vegas, itp.) Ustawić ręcznie coś takiego:

- żeby odcienie szarości od 0 do np 75, zawsze były czarne
- i analogicznie od np 230 do 255 - były białe

Napewno nie wszyscy zrozumieją pytanie, więc jak by co to mówić :)
Pozdrawiam


poniedziałek, 4 lutego 2013, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 870
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
Fakt. Post daje dużo do myślenia.

Pomóż wróżce, obejrzyj te dwie rzeczy:
http://www.youtube.com/watch?v=OQ_v-JbFpH4
http://www.youtube.com/watch?v=HR1EC8fFLIc
i ponownie sformułuj pytanie.

Bo domyślam się, że o żadną szarą linię tak naprawdę nie chodzi.


poniedziałek, 4 lutego 2013, 22:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
dulu napisał(a):
Post będzie dziwny:

Wyobraźcie sobie szarą linie na której widać płynne przejście od czerni do bieli (0-255)
I teraz: w jakim programie (after effects, vegas, itp.) Ustawić ręcznie coś takiego:

- żeby odcienie szarości od 0 do np 75, zawsze były czarne
- i analogicznie od np 230 do 255 - były białe

Napewno nie wszyscy zrozumieją pytanie, więc jak by co to mówić :)
Pozdrawiam

a ja wiem... :) virtualdub, internal filter: levels... output levels zostawiasz bez zmian a input levels ustawiasz przy czerniach na 75 a przy bielach na 230 (szary zostawiasz bez zmian)... to najprościej... w każdym oprogramowaniu do edycji levels występuje ale może się troszeczkę inaczej nazywać...


poniedziałek, 4 lutego 2013, 22:55
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 kwietnia 2012, 20:58
Posty: 10
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
jeszcze nie sformułuje kolejnego pytania, ale czy jest ten yc waveform dla after effects?


poniedziałek, 4 lutego 2013, 23:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 870
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
Trochę gramy w "ślepą babkę", ale... postaram się być cierpliwy.
YCwaveform to tylko miernik, który pokazuje poziomy (levels) obrazu.

Którą wersją AE dysponujesz?
Począwszy chyba od CS5 do After Effects jest włączony plugin Color Finesse.
Posiada on cały zestaw mierników obrazu, jak też narzędzia do korekcji poziomów.
http://vimeo.com/41470901
By w pełni z tego narzędzia korzystać trzeba przejść na Full Interface.


wtorek, 5 lutego 2013, 00:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 kwietnia 2012, 20:58
Posty: 10
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
lipa, mam cs4 i nie mam tego bajeru. Sciagam triala do premiere pro i będe się bawić, jak nie wyjdzie to wyśle screeny o co chodzi.


wtorek, 5 lutego 2013, 18:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 870
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
I słusznie. Omawianie konkretnego przykładu będzie bardziej zrozumiałe
dla obu stron.
EDIT: Tak się jeszcze cofnąłem w wątku i zobaczyłem, że pisałeś o Vegasie.
Sam tego programu nie znam, ale jest na naszym forum dział poświęcony
temu softowi i obeznani z nim koledzy.
Może spróbuj też tam, jeśli byłoby to łatwiejsze, niż poznawanie Premiery.


wtorek, 5 lutego 2013, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
dulu napisał(a):
Post będzie dziwny:

Wyobraźcie sobie szarą linie na której widać płynne przejście od czerni do bieli (0-255)
I teraz: w jakim programie (after effects, vegas, itp.) Ustawić ręcznie coś takiego:

- żeby odcienie szarości od 0 do np 75, zawsze były czarne
- i analogicznie od np 230 do 255 - były białe

Napewno nie wszyscy zrozumieją pytanie, więc jak by co to mówić :)
Pozdrawiam


A krzywe nie załatwiają sprawy ?? Przecież ustawiasz punkty pośrednie na "drucie" i wyginasz go jak chcesz...

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


środa, 6 lutego 2013, 13:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 kwietnia 2012, 20:58
Posty: 10
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
http://www.youtube.com/watch?v=yZKZui9OlZg
http://img38.imageshack.us/img38/3219/shot0000xw.jpg

filmik pokazuje o co mi chodzi, a niżej screen jak to wygląda u mnie. To co jest szare - zostało szare, a "ciemno-szare" stało się prawie czarne. Do tego korekcja kolorów, ale to nie ten temat. Na innych filmikach na jego kanale można zobaczyć jak model broni raz jest jasny, a raz tak ciemny że go nie widać, w zależności od tego gdzie się znajduje/od oświetlenia panującego na scenie.

I mały offtop: jak kompresuje kodekiem x264 to wyjściowe video jest ochydnie rozjaśnione, a nic nie zmieniałem w ustawieniach kodera. Co to może być?


środa, 6 lutego 2013, 17:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 870
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
Według mojego oka i mierników, to Twój obrazek jest bardziej prawidłowy
niż w podanym przykładzie.
Jeśli jednak taki mroczny "klimat" Ci się podoba, to wystarczy
"zatopić" obniżyć tzw. poziom czerni.
Praktycznie każdy zaawansowany edytor ma funkcję przynajmniej
trójpunktowej kontroli luminancji.


czwartek, 7 lutego 2013, 11:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 kwietnia 2012, 20:58
Posty: 10
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
okej: ale ta luminacja to nie jest to samo co levels?


czwartek, 7 lutego 2013, 14:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 870
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
Znalazłem jakiś tutek do Vegasa, nie wiem czy ta sama wersja softu.
Obejrzyj i napisz, czy to Ci jakoś pomogło.
http://www.youtube.com/watch?v=7ZNhQfyaKTw


czwartek, 7 lutego 2013, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: kontrola nad poziomami jasności (levels)
A ja ci mówię, że filtr krzywe (Curves) załatwia sprawę.

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


czwartek, 7 lutego 2013, 23:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL