Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 13:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Edycja w AE to katorga 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Edycja w AE to katorga
Witam.
Nurtuje mnie jedno pytanie: czy wszyscy z nas, którzy montują filmy uważają, że praca w After Effects jest trudna? Trudna w sensie, że problematyczna przez jego brak chęci do współpracy ;)
Chodzi mi o to, że jak mam klip w mp4 to nie uśmiecha mi się konwertowanie 50 plików na bóg wie co, żeby program przeznaczony do edycji wiedo mógł łaskawie otworzyć klip. Później, po edycji, wyrenderowanie bez dźwięku żebym musiał znów renderować i czekać kolejne godziny. Jak mogę to staram się unikać tego programu, ale czasem jestem zmuszony.
Wydaje mi się, że tylko mnie tyczy bo jedyny taki program na rynku nie może mieć takich błędów. Pomoże mi ktoś inaczej spojrzeć na tej program wyjaśniając mi?
Dlaczego oprogramowania od Adobe współpracują ze sobą? tzn. powinny jakoś ułatwiać pracę korzystają z ich oprogramowania między sobą. Przesyłanie projektów z Premiere do AE żeby móc nałożyć efekt i znów edytować.

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


środa, 27 lutego 2013, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edycja w AE to katorga
a mozesz podwiesic plik ktorego ci after nie czyta ?


środa, 27 lutego 2013, 01:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Edycja w AE to katorga
No jest to plik z rozszerzeniem .mp4. Importując wyskakuj komunikat: "After Effects error: Can't import file '(filename).mp4': unsupported filetype or extension ( 0 :: 1 )"

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


środa, 27 lutego 2013, 01:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edycja w AE to katorga
mp4 to jest kontener, moze zawierac rozne kompresory , dlatego chcialem sprawdzic na konkretnym pliku


środa, 27 lutego 2013, 01:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Edycja w AE to katorga
sprawdzając informacje o pliku we właściwościach za dużo się nie dowiedziałem. Jak sprawdzić wszystkie szczegóły?

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


środa, 27 lutego 2013, 02:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edycja w AE to katorga
jakis soft typu g-spot, media info

a nie mozesz po prostu podwiesic pliku, jakiegos neutralnego dosprawdzenia ?
moze masz zle system postawiony albo jakis okrojony trial aftera ?


środa, 27 lutego 2013, 02:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Edycja w AE to katorga
Gdzie wrzucić ten materiał do sprawdzenia?
a co do AE to najprawdopodobniej pirat bo kiedy pokazuje się komunikat o wpisaniu klucza, chwilę po zamknięciu tego okna włącza sie program.

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


środa, 27 lutego 2013, 02:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Edycja w AE to katorga
Donuts napisał(a):
Witam.
program przeznaczony do edycji wiedo mógł łaskawie otworzyć klip.

AE nie jest i nigdy nie był programem do edycji!!!

Donuts napisał(a):
Dlaczego oprogramowania od Adobe współpracują ze sobą? tzn. powinny jakoś ułatwiać pracę korzystają z ich oprogramowania między sobą. Przesyłanie projektów z Premiere do AE żeby móc nałożyć efekt i znów edytować.

To, że współpracują, to chyba dobrze!
Montujesz w Premiere, a wysyłasz, nakładasz efekt i wracasz do montażu w Premiere. Nie rozumiem: narzekasz na coś, czy nie?
Nie widzę w tym akapicie większego sensu.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 8 marca 2013, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Edycja w AE to katorga
No to jak narzekać , to nic mi tak ciśnienia nie podnośi jak klejenie się cyferek w palecie effects np. chcesz przecunąć coś 0,15 na 0,17 klikasz i lekko przesówasz i nic i nic to przesówasz szybciej i jest 1,28 AAAAAA :twisted: :twisted: :twisted:

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 8 marca 2013, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Edycja w AE to katorga
Donuts- Ae nie służy do montażu ale wielowarstwowego composingu.Projekt da się zoptymalizować zwłaszcza jeżeli coś powtarzalnego. Ja porobiłem sobie w swoich projektach przeróbki-wygenerowałem klip tego co za(bacground) i tego co przed z kanałem alfa- tak spreparowany projekt przelicza się szybciej.
wielu efektów nie zrobi się programem montażowym.jak wiadomo na efekty musi znaleźć klient
kiedyś zrobiłem sobie coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=hwEJaw8ysF0 i wykorzystałem 2 razy w tym raz jako tło do greensreena

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 8 marca 2013, 23:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Edycja w AE to katorga
mój błąd. Chodziło, że nie współpracują i za każdym razem trzeba renderować żeby przenieść do innego programu. Szkoda.
No nic, zostanę przy edytowaniu w premiere pro.

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


piątek, 15 marca 2013, 19:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: Edycja w AE to katorga
Donuts, to wszystko działa pięknie, tylko trzeba mieć zainstalowany cały pakiet Production Premium.
Osobno instalowane Premiera i After Effects rzeczywiście nie współpracują ze sobą.

Dostrzegam u Ciebie jakąś silną pasję, jest wersja tego pakietu dla uczniów, studentów, prawdopodobnie spełniasz warunki licencji, sprawdź.
To wprawdzie koszt nieco ponad dwa tysiące złotych, ale i tak dużo taniej niż pełna wersja.

Jest też program o nazwie HitFilm. W obrębie jednej aplikacji umożliwia montaż, efekty, kompozycję, import modeli 3D.
Kosztuje ok. 400 dolarów, czyli po obecnym kursie niecałe 1 300 złotych.

Zapoznaj się z tym programem, są tutoriale, jest trial do ściągnięcia.
Link:
http://hitfilm.com/


piątek, 15 marca 2013, 20:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 77
Post Re: Edycja w AE to katorga
jambo napisał(a):
No to jak narzekać , to nic mi tak ciśnienia nie podnośi jak klejenie się cyferek w palecie effects np. chcesz przecunąć coś 0,15 na 0,17 klikasz i lekko przesówasz i nic i nic to przesówasz szybciej i jest 1,28 AAAAAA :twisted: :twisted: :twisted:


Spróbuj z wciśniętym CTRL


piątek, 15 marca 2013, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: Edycja w AE to katorga
jambo napisał(a):
No to jak narzekać , to nic mi tak ciśnienia nie podnośi jak klejenie się cyferek w palecie effects np. chcesz przecunąć coś 0,15 na 0,17 klikasz i lekko przesówasz i nic i nic to przesówasz szybciej i jest 1,28 AAAAAA :twisted: :twisted: :twisted:

A to nie jest kwestia zwykłej regulacji ustawień mychy?
Albo za niskiej rozdzielczości tejże?
Zawsze też po dwukliku można wpisać parametr z klawiatury numerycznej.
Praca na dwie ręce jest znacznie szybsza.


piątek, 15 marca 2013, 20:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Edycja w AE to katorga
Posiwiały napisał(a):
Donuts, to wszystko działa pięknie, tylko trzeba mieć zainstalowany cały pakiet Production Premium.
Osobno instalowane Premiera i After Effects rzeczywiście nie współpracują ze sobą.

Dostrzegam u Ciebie jakąś silną pasję, jest wersja tego pakietu dla uczniów, studentów, prawdopodobnie spełniasz warunki licencji, sprawdź.
To wprawdzie koszt nieco ponad dwa tysiące złotych, ale i tak dużo taniej niż pełna wersja.

Jest też program o nazwie HitFilm. W obrębie jednej aplikacji umożliwia montaż, efekty, kompozycję, import modeli 3D.
Kosztuje ok. 400 dolarów, czyli po obecnym kursie niecałe 1 300 złotych.

Zapoznaj się z tym programem, są tutoriale, jest trial do ściągnięcia.
Link:
http://hitfilm.com/


Dokładnie
Production premium i master collection korzystają z dynamik link dzięki czemu przeskakujesz z softu do softu bez problemów obrabiając dźwięk w audition a dodając efekty w afterze i montując wszystko w premierze a na koniec dokonując authorigu w encore. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


piątek, 15 marca 2013, 21:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL