Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 16:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Prosty montaż-prośba o odpowiedź 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 marca 2013, 21:09
Posty: 20
Post Prosty montaż-prośba o odpowiedź
Witam wszystkich

Mam do profi pytanie. Chcę zrobić materiał 1 plik wynikowy ale mam 5 różnych plików:
1 plik 640x360 px 25 fps 16/9
1 plik 640x360 px 30 fps 16/9
1 plik 320x240 px 30 fps 4/3
1 plik 540x360 px 30 fps 3/2
1 plik 1280x720 px 30 fps 16/9

Jakie parametry WYNIKOWE wybrać dla na początku , jak to zrobić ?
Czy to się da zrobić ?

z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI :-)
To dla mnie kluczowa sprawa Państwa pomoc i sugestie


wtorek, 12 marca 2013, 21:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
A do czego ma być materiał wynikowy , internet DVD?

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


wtorek, 12 marca 2013, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
internet na DVD :)


wtorek, 12 marca 2013, 22:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 marca 2013, 21:09
Posty: 20
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
Wynik plik do odtworzenia na PC .


wtorek, 12 marca 2013, 22:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 marca 2013, 21:09
Posty: 20
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
Czy plik wynikowy jest o jakości najgorszego pliku częściowego
czy można inaczej ?


wtorek, 12 marca 2013, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
możesz przeskalować resztę do 1080 p30

z tym że wiadomo pomijając ostatni plik reszta będzie rozmyta.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


środa, 13 marca 2013, 00:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
Cytuj:
możesz przeskalować resztę do 1080 p30

to może od razu do 4k, wtedy wszystko będzie rozmyte..
powierzchnia 1080p 16/9 jest 27 razy większa od 320x240, najlepszy materiał jest w 720p, film dla potrzeb własnych
moje pytanie jambo, skąd Ci się wzięło 1080p?


środa, 13 marca 2013, 01:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
e tam- można przecież nie przeskalowywać i zostawić te 320... i podejść blisko tv i będzie ok- będzie nowatorski zabieg estetyczny- taka nagła zmiana wielkości klipu-dynamiczne ujecia :mrgreen:

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


środa, 13 marca 2013, 02:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
grabos napisał(a):
Cytuj:
moje pytanie jambo, skąd Ci się wzięło 1080p?


w zasadzie zobaczyłem ostatni plik w 1280 pixeli i pomyślałem o 720p a napisałem 1080p 8)
Chodziło mi o 720p i rozdzielczość 1280 / 720
No to w zasadzie nie wiem skąd mie się to wzieło :wink:

Ja bym tak zrobił przynajmniej - kompozycja a reszta scale to frame size

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


środa, 13 marca 2013, 04:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 marca 2013, 21:09
Posty: 20
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
Dzięki Panowie !

Do Pana Jambo

"Chodziło mi o 720p i rozdzielczość 1280 / 720"
Rozumiem że sekwencja 1280/720 i skalowanie do ramki reszty.
Co do jakości będzie kiepska ? rozumiem że skalowanie np z 320x240 px
do tej rozdzielczości bedzie katastrofą. ??
Chodzi mi o zasadę jak dobrać parametry sekwencji przy tak różnym materiale
wydawało by się że lepiej przeskalować lepszy plik do niższej rodzielczości
albo wybrać jakiś środek ????
Dzięki za pomoc jeszcze raz.Jestem początkujący i obejrzałem touriale
Premier czy Vegas ale nie tam właśnie takich postaw czyli doświadczenia.


środa, 13 marca 2013, 13:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
jesli ma sie kompletna sieczke w plikach, najlepiej uzyc karty graficznej ati na wyjsciu i puscic material z playera tak zeby wszystkie odtwarzane pliki byly skalowane przez karte do jednego konkretnego formatu , np do 480p

z wyjscia dvi/hdmi , (w ostatecznosci komponenty/zalezy jak karta) zgrabowac na drugim kompie calosc dowolna karta montazowa

minus rozwiazania - dwa kompy i montaz
plus - szybko i bez kombinacji, wyjdzie calkiem sensowny obraz


środa, 13 marca 2013, 13:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 marca 2013, 21:09
Posty: 20
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
Dziekuję P. Degenerado
Cenna podpowiedź a przy prostym montażu bez sprzętu
przy "takiej sieczce " jakby Pan postapił ?


środa, 13 marca 2013, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
no dokladnie jak napisalem wyzej, z laptopa bym puscil liste klipow ze skalowaniem do konkretnej rozdzielczosci i wciagnal na drugim komputerze, karta montazowa lub w najgorszym razie jakims tunerem ale bedzie gorsza jakosc, odtwarzacz ustawilbym na skalowanie do pelnego ekranu ale bez zmian proporcji klipow, to bym juz dopasowal "recznie" w premierze (np)

kwestia doboru rozdzielczosci docelowej

ale tutaj z drugiej strony jest malo klipow i mozna calosc zrobic recznie ( ja mialem kilka plyt dvd krotkich klipow zunifikowac), uzywajac dowolnego enkodera, kwestia jakiej jakosci sa materialy, bo praktycznie od najgorszego i jego wygladu po przeskalowaniu bedzie zalezala obrobka reszty, w sumie sporo kombinacji metoda prob i bledow


jakie proporcje ma miec material wynikowy ?


środa, 13 marca 2013, 16:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 marca 2013, 21:09
Posty: 20
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
16/9


środa, 13 marca 2013, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prosty montaż-prośba o odpowiedź
a mozesz tego malego 4:3 probke podwiesic ?


środa, 13 marca 2013, 17:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL