Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 07:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Synchronizacja kamer w Premiere CS6 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 marca 2013, 15:23
Posty: 3
Post Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Mam materiał nagrywany na kilka aparatów Canon. Część z nich nie grała longiem. Moje pytanie brzmi:

Czy istnieje możliwość, aby Premiere automatycznie ułożył na timeline klipy w odstępach czasu z zgodnie z godzinami/minutami/sekundami nagrywania?

Wszystkie aparaty miały w miare synchronizowany czas (zergar).. wiec powiedzmy wszystkie rozpoczeły zapis o godzinie 9:30 i z różnymi przerwami pracowały do np 13:00.

Nie wiem czy jasno się wyrażam :) Jeśli mam klip nagrany między 9:30 a 9:35 (5 minut) a kolega kręcił 9:31-9:36 to czy Premiere potrafi ułożyć klipy na Timeline uwzględnieniem tego interwału czasowego między klipami różnych kamer?

Materiału mam kilka godzin z 5 aparatów i nie wyobrażam sobie teraz ręcznie sklejac wszystkich klipów biorąc pod uwagę, że ludzie w różnym czasie startowali i kończyli..


czwartek, 14 marca 2013, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Czy to jest premiera na windows czy na macu?


czwartek, 14 marca 2013, 23:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1448
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Posiwiały napisał(a):
Czy to jest premiera na windows czy na macu?

Rozni sie czym premiera macowa od windowsowej? Sam jestem ciekaw czy jest taka mozliwosc, w CS 5,5 chyba nie (albo nie wiem, ze jest) choc nigdy nie robilem tak zaawansowanych synchronizacji.


piątek, 15 marca 2013, 00:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Sam program się nie różni, są sprawy wtórne jak obsługa wybranych kodeków.
Natomiast pluginy - to już różnie - czasem są pisane dla wybranej platformy.
EDIT:
Właściwie, to chyba niepotrzebnie przeciągam temat, Panie Jacku, przepraszam.
Sama Premiera nie oferuje takich funkcji. Niektórzy koledzy korzystali dotąd
z pluginu PluralEyes. Aktualnie został on wykupiony przez Red Giant i w wersji
3 funkcjonuje tylko na macach, wersja dla windows jest planowana jako bezpłatna aktualizacja w bliżej nieokreślonym terminie.
Na platformy windows i mac jest plugin WooWave Sync Pro.
Sam tego nie używam preferując tradycyjny montaż, ale można się pobawić
trialami.
Linki:
http://woowave.com/download-woowave-sync-pro
https://www.redgiantsoftware.com/downloads/trial-versions/registration/pluraleyes/


Ostatnio edytowano piątek, 15 marca 2013, 00:54 przez Posiwiały, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 15 marca 2013, 00:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 marca 2013, 15:23
Posty: 3
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Premiera na PC.

Dzięki za odpowiedź. Pytanie pojawiło się ponieważ ktoś mi mówił, że mógł coś takiego zrobić w Vegasie.

W takim razie pozostaje mi trochę nad tym posiedzieć :)


piątek, 15 marca 2013, 00:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
albo po dzwieku z pluginem plural eyes albo jakos tak


piątek, 15 marca 2013, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
@Cagee
No, generalnie, to na tym polega praca montażysty :mrgreen:
Spróbuj Woowave, nie wiem jakie są ograniczenia wersji trial.


piątek, 15 marca 2013, 00:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Łatwo chyba się nie da, ale w CS6 jest nowa opcja Create Multi-Camera Source Sequence i można ją wykorzystac do synchronizacji klipów z timecode (okno projektu, podświetlić klipy i prawy myszy: Create...). Następnie open in timeline i miłej zabawy bo co prawda klipy są ułożone wg czasu nagrania i trwania, ale każdy na nowej ścieżce :( Jednak suwanie z góry na dół to i tak mniej roboty niż ustawianie każdego klipa na timeline. Ja bym jeszcze w oknie projektu pokolorował klipy poprzez label (osobny kolor dla każdej kamery/aparatu), żeby potem móc je pogrupować na timeline.


piątek, 15 marca 2013, 01:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Bardzo dobra podpowiedź.
Tylko ja w tej chwili nie kojarzę, jak Canony (DSLR) piszą timecode w klipach.
Bo ten "zegar" o którym pisze Cagee, to chyba co innego.
EDIT:
Znalazłem właśnie coś , co może się tu przydać:
http://www.videotoolshed.com/product/42/qtchange/2
Tyle, że to sporo zabawy z kalkulatorem :lol:
Coś w rodzaju tutka do tego:
http://blog.youdownwithfcp.com/2010/06/02/get-free-run-time-code-from-7d-footage-with-qtchange/


piątek, 15 marca 2013, 01:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1448
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Degenerado napisał(a):
albo po dzwieku z pluginem plural eyes albo jakos tak

Zapomnij, PE doskonaly nie jest, przy takiej ilosci roznych klipow, bedzie jedna sieczka, czasem z niego kozystam, ale ostatnio proste synchro wole z lapy zrobic, Bo jak PE cos pochrzani (a zdaza mu sie) to potem wiecej czasu zajmuja mi poprawki niz jak bym to z lapy zrobil.


piątek, 15 marca 2013, 01:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Ja właśnie też z powyższych powodów nie korzystam.
Ale może PE3 będzie doskonalsze.
A, i doczytałem, że tylko do 5DmIII można podać "free run" z zewnętrznego
źródła. Pisze go na jednej ze ścieżek audio.


piątek, 15 marca 2013, 01:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
No to może coś się pokaże we właściwościach metadata w oknie projektu. Mam teraz materiał z jakiejś lustrzanki Canona i choć timecode nie ma, to godzina rozpoczęcia nagrania jest w kolumnie "media start" więc można pokolorować, przesortować i wciągnąć na timeline chronologicznie (to samo można zrobić mając klipy odpowiednio ponumerowane), a potem rozłożyc na osobne ścieżki wg kolorów. Szału nie ma, ale trochę mniej roboty niż po wrzuceniu folderów z poszczególnych kamer na timeline.


Ostatnio edytowano piątek, 15 marca 2013, 01:50 przez grabos, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 15 marca 2013, 01:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Jeśli tak, to pewnie można by wpisać TC do pliku za pomocą tej aplikacji
QtChange. Tylko, żeee.. to chyba więcej roboty niż ręcznie...


piątek, 15 marca 2013, 01:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 marca 2013, 15:23
Posty: 3
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
Dzieki wszsytkim za informacje.

Aparaty nie maja TC stąd próba podpierania się czasem zegarowym.. no ale widze, że trzeba tradycyjnie, albo kombinowac z pluginami.


sobota, 16 marca 2013, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Synchronizacja kamer w Premiere CS6
apropos PE sam używam ver 2 i czekam na 3 , jak dzwięk jest ok to działa naprawde przyzwoicie - zdecydowanie lepiej niż 1
Ostatnio rode miał promocję przy zakupiem video mic pro dodawali PE za free.
pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


niedziela, 17 marca 2013, 01:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL