Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 05:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC
Witam, z racji tego że na premiere bawiłem się 10 lat temu i CS6 jest dla mnie nowością mam pytanie, czy ten zakłócający pasek który jest widoczny na monitorze (na TV go nie ma) można się go pozbyć ale bez rekompresji pliku ? Czy zrobić to najlepiej na etapie przechwytywania pliku czy dopiero po zgraniu ? jeżeli po zgraniu to użyć jakiegoś filtru ? czy nałożyć jakiś czarny pasek ? czy macie może jakieś prostsze sposoby ? Rzadko oglądam filmy na PC ale czasem się zdarza, i ten pasek działa mi na nerwach. Proszę o porady. Pozdrawiam
PS. Podejrzewam że temat był poruszany już kilka razy, ale szczerze powiem, szukałem na forum i nie znalazłem.


poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 08:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post Re: Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC
Bez rekompresji uciąć się nie da (w każdym razie nie znam takiego sposobu).
Wg mnie najlepiej wtedy zgrać VHS'a do DVavi, obciąć te krawędzie, które przeszkadzają (filtrem np. Crop) i zrenderować do docelowego formatu w wymiarze pomniejszonym o obcięte fragmenty.


poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 13:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC
ok, dzięki za odpowiedź, tak właśnie robię, tylko myślałem że może jest możliwość obcięcia tej linii na etapie zgrywania do kopa. A co zrobić aby np. po włożeniu płyty DVD utworzonej w Encore można było odtwarzać na komputerze od razu bez przeplotu ? Obraz z płyty na TV jest super, lecz na kopie ma wiele do życzenia. Więc np. w VLC włączam usuwanie przeplotu i jest OK, a czy można usunąć przeplot na etapie tworzenia płyty i czy to ma sens ? pozdrawiam


środa, 10 kwietnia 2013, 17:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4619
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC
simur napisał(a):
...a czy można usunąć przeplot na etapie tworzenia płyty i czy to ma sens ?

Można. Dla mnie nie ma, ale co kto lubi ;)

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 11 kwietnia 2013, 01:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post Re: Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC
simur napisał(a):
... możliwość obcięcia tej linii na etapie zgrywania ...

Pewnie da się skoro można to zrobić na gotowym materiale, ale czy w Premiere to tego nie wiem.

simur napisał(a):
...Obraz z płyty na TV jest super, lecz na kopie ma wiele do życzenia. Więc np. w VLC włączam usuwanie przeplotu i jest OK, a czy można usunąć przeplot na etapie tworzenia płyty i czy to ma sens ?

Ma sens, ale najlepiej na komputerze się ogląda, gdy jest w progresive min 30fps, bo 25fps będzie klatkowało przy dynamicznym ruchu. Trzeba by porządnie konwertować - było na forum opisywane za pomocą skryptów i VirtualDub'a.
No i wtedy na telewizorze raczej będzie niezbyt ładnie wyglądać jak to puścisz z DVD.
Generalnie inna płyta do komputera, a inna do stacjonarnego DVD.


czwartek, 11 kwietnia 2013, 09:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Premiere CS6 - jak obciąć linie z kasety VHS widoczną na PC
MarcinP napisał(a):
Generalnie inna płyta do komputera, a inna do stacjonarnego DVD.

Generalnie jedna płyta DVD zgodna z PAL 50i i dobrze ustawiony programowy odtwarzacz...


czwartek, 11 kwietnia 2013, 10:10
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL