Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 06:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 videowall 8K a duże rozpiętości tonalne 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Robię w afterze materiał na ścianę LCD-ków o sumarycznej rozdzielczości ok. 8K. Kompozycję mam 4K (16bit). Wszelkie "pływanie" ligts, masek itp gradacji tonalnych po eksporcie do h264 (ok.100 Mbps) wygąda jak powiększony rip z vhs'a po posteryzacji :(
Materiał (głównie foty w rozdzielczości 2000-4500p) bez zabaw lightsami i maskami wygląda dobrze na wallu (nawet znacznie powiększony, spanoramowany, przenikanie fot o podobnej jasności też ok). To samo dotyczny grafiki tworzonej w afterze - bez ruchomych gradientów jest git, a jak są to porażka.
Jakieś rady?7


czwartek, 23 maja 2013, 23:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
a jak wygląda bez kompresji pojedyncza ramka tam gdzie przy kompresji jest kaszanka ?


czwartek, 23 maja 2013, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Jeśli przejścia tonalne się nie sprawdzają, to rozważyłbym szukanie innych
"środków artystycznych".

A jest możliwy inny kodek?
Bo kluczowe wydaje się to, że w h264 wracasz do 8 bitów, a na wyświetlaczu przestrzeń barwna może być praktycznie jeszcze mniejsza.
We Flashu pamiętam taką funkcję "rozstrząsanie" - ale w AE chyba tego nie ma.
I jakieś znaczenie może mieć "mułowatość" wyświetlania rozumiana jako
czas reakcji "piksela" - na wzór czasu reakcji plamki.
Niewiele pomogę bo brak mi adekwatnej wiedzy technicznej w tym przypadku.
Nie wiem, jak ten "wall" jest sterowany - zarówno pod względem hardwarowym jak i programowym. I nawet jakbyś mi podał te dane - to patrz powyżej.
Trochę zajmuję się grafiką poligraficzną, i tu gradienty z różnych powodów są prawdziwą zmorą.
To co opisujesz, ja rozumiem jako banding, pasmowanie. Czy dobrze?
Teoretycznie takie błędy kwantyzacji leczy się w poligrafii ditheringiem,
ale niewiele to nam pomoże. W wideo, w praktyce, odpowiednikiem algorytmów ditheringowych jest scalling, ale tu pytanie, w jaki skaler jest
wyposażony system wyświetlania tegoż "walla". Są skalery wyposażone
w EVDFC (evaluation value of dynamic false contour). Ale czy ten?

Emil Gawin też doradzał "ucieczkę" od bandingu, zaraz poszukam
źródeł, bo było tam też kilka rad.
Vu à la:
http://motionfreaks.pl/tutoriale/after-effects/item/618-za-bary-z-bandingiem


piątek, 24 maja 2013, 00:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Podam przykładowy opis.
Kompozycja 4K, fota (skany są z taśm 35mm albo zdjęć analogowych) 4tys cośtam x 4tys; czarne tło, nakładam maskę z featherem o szerokości 10% obrazka i delikatnie zoomuję. Na monitorach podglądowych lcd i bańce jakość z bajki.
Eksport 4K h264 (nawet tylko 60Mbps) i to samo - bajka na obu monitorach.
Zrzucam pojedynczą ramkę i ta ramka wygląda też rewelacyjnie - płynna, miękka gradacja, brak bandingu czy blokowania nawet przy 10-15 krotnym powiększeniu (no dobra, od 10x w górę banding zaczyna lekko wyłazić). Rzucam to na walla i na miejscu feathera pojawia się okrutny banding, posteryzacja (coś jakby dać maks kontrast i wykluczować część obrazu), kolory głupieją (na sepii wyłazi w cieniach np. zielony i różowy). To samo przy zastosowaniu lights użytych nie do doświetlenia części obrazu, ale do wprowadzenia atmosfery ekspresjonistycznej :)
Poza rozdzielczością specyfikacji walla jeszcze nie poznałem. Ale na czuja wygląda na problem z lcdkami, albo z jakimś gównianym aplowskim odtwarzaczem.

Cytuj:
jeśli przejścia tonalne się nie sprawdzają, to rozważyłbym szukanie innych
"środków artystycznych".

no a co byś poradził jeśli klientkom najbardziej podobają się takie owale z ciemnym wokół i jeżdżące w te i wewte światełka estradowe :)


piątek, 24 maja 2013, 01:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Niedobrze.
Doradzałbym piękne kwiaty i dużo osobistego uroku. Może nawet seks. :roll:
A co techniki, też bym szkopułu szukał w wyświetlaczu.
Potrzeba wiedzy. Hardłer, środowisko programowe, kodeki, player itp.


piątek, 24 maja 2013, 23:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
wyeksportuj do wmv


sobota, 25 maja 2013, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
jest jakiś szczegóny powód wmv?
obraz leci z macbooka póki co


sobota, 25 maja 2013, 16:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Trochę w ciemno, ale będę próbował.
Zacznę od rzeczy małej. Czy w ustawieniach QuickTimePlayer w preferencjach
odtwarzacza jest "zaptaszkowane" Użyj ustawień wideo wysokiej jakości?
Obrazek
Dalej, zastanawiam się skąd się wzięło to 4k dla kompozycji? Z rozdzielczości zdjęć?
Bo teoretycznie to trzeba by piksel w piksel celować albo w rozdzielczość wyświetlacza (walla) by pominąć skaler, albo w maksymalną rozdzielczość karty graficznej (tzn. nie przekraczać jej). I tu może walnę gafę za którą "jabłeczniki" mnie zabiją - ale wydaje mi się że grafice macbooka daleko do 4k, a do 8k to już zupełnie. Stąd zapewne najpierw mamy skalowanie w dół do możliwości karty graficznej, a potem jakiś skaler sterujący "wallem" rozciąga w górę.
A po drodze jeszcze dekodujemy h264 do RGB, co samo w sobie nawet dla jabłuszka przyjemne nie jest.
grabos, a czy Ty pracujesz w AE na macu czy na PC?
Jeśli na PC, to spróbuj może po dostosowaniu rozdzielczości do możliwości
grafiki tego maca
, wyeksportować nieskompresowane avi czy nawet h264
i następnie przekodować do czegoś strawnego dla maca. Jakiś prores422HQ ?
Ja używam w takich celach:
http://www.cinemartin.com/cinec/
Nie daję gwarancji, bo tylko fantazjuję w obrębie tego co wiem ( a raczej nie wiem ) i czego się domyślam.
Dalsze szczegółowe informacje byłyby pomocne.
Lucky streaks!


Ostatnio edytowano niedziela, 26 maja 2013, 00:49 przez Posiwiały, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 25 maja 2013, 22:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Nie wiem dlaczego,ale wmv jest najbardziej kompatybilny ze wszystkimi telebimami itp
Z wmv nie miałem problemu a z innymi różnie bywało.
Zresztą może najpierw przetestuj i daj znać czy pomogło.


sobota, 25 maja 2013, 23:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
@Mafox_ - małe nieporozumienie. Tu rzecz dotyczy "ściany" monitorów LCD, a Ty myślisz o telebimach LED RGB, które faktycznie głównie chodzą pod oprogramowaniem LED Studio i obligatoryjnie korzystają z Windows Media Player'a. Ale to inna bajka.
Problem dotyczy wyświetlacza tego typu:
http://www.dexonsystems.com/dxn_4400_video_wall.php


niedziela, 26 maja 2013, 00:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Dzięki wielkie za nawigację.
Na razie wiem tyle, że plik idzie z macbooka (przez VLC) na macmini (wykorzystywany jako serwer) i stąd dopiero leci na walla. Macmini jest zamknięty w serwerowni, monitory fachowo wtopione w ścianę, obsługa nie wie nic, serwerownia zamknięta, więc musze jeszcze powalczyć, żeby wyciągnąć info na temat walla i połączeń.
Dzisiaj testowałem rendery w 4K i 8K (w rozdzielczości tego walla co do piksela) w mjpeg 200 Mbps. Różnicy w jakości pomiędzy h264 60 Mbps, a mjpeg 200 Mbps, 4K - 8K nie wychwyciłem.
Trzeba by sprawdzić, jak piszesz Posiwiały, Proresa, ale wstrzymuję się z katowaniem kompa dopóki nie powiedzą w jaki sposób obraz z macamini idzie na walla.

ps
After na peceta. Dzięks za linka.


niedziela, 26 maja 2013, 03:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
jak na moje to po prostu ilość kolorów jest zmniejszona aby "wyrobić się" z wyświetlaniem tak dużego obrazu. spróbuj ditheringu. :wink:

_________________
Obrazek


niedziela, 26 maja 2013, 08:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
@grabos
Nie raz miałem tak, że biłem głową w mur, a wystarczył okruch właściwej informacji i wszystko okazywało się banalnie proste. Od jutra dni robocze i pewnie nawiążesz kontakt z jakimś operatorem tego ustrojstwa czy serwisem.
I to da przełom.
Dla mnie to trochę "świat równoległy", więc może moje myśli prowadzą na manowce. VLC mnie zdziwił, nie lubię tego odtwarzacza, choć może jako cross-platformowy i dość autonomiczny ma tu uzasadnienie.
Moje błądzenia szły w kierunku systemu na oprogramowaniu National Software Laboratory i aplikacji ArrayShaker wraz z ArraySync. Są niedrogie i działają w mieszanym środowisku mac/pc. Potrafią dzielić - tablicować (array) video QuickTime'a. Użycie serwera macmini zdaje się na to wskazywać.
Może się przyda - teraz lub w przyszłości:
http://www.nasolab.com/arraysync/index.html

@GrassHoppeR
Też myślałem w tym kierunku, ale nie miałem pomysłu jak to konkretnie zrobić.


niedziela, 26 maja 2013, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Adobe pisze, że dla formatów 8 bpc dithering jest w eksportcie Aftera z automatu. A zaszumianie czy zaziarnianie na razie odpuszczam, bo ani trafienie z odpowiednim szumem / grubościa ziarna nie jest takie proste (musiałbym kompa do tego walla podłączyć:) ani nie sprawia większej różnicy w tym przypadku.

ps
Posiwiały, dzielenie na ekraniki to jest fajne rozwiązanie, ale raczej dla przypadkowych materiałów. Jakby ktoś tym spontanicznie podzielił moje zarwane nocki to dostałby z bani :)


niedziela, 26 maja 2013, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 808
Post Re: videowall 8K a duże rozpiętości tonalne
Ja tam w banię to mogę dać, ale dostać w banię na pewno nie chcę! :wink:
Mogę się mylić, ale dla mnie są dwie możliwości.
1.Albo można podać do systemu obraz 1:1 - nie wiem jak, może właśnie za pomocą dzielenia array - jak w oprogramowaniu nosolab - i tu może być rozdziałka 8k
2.albo obraz jest limitowany rozdzielczością karty graficznej, czyli 1920x1200
w przypadku macmini, a w najnowszych 2560x1600. Albo mniej.
I skalowany w górę skalerem tego "walla".
Jeśli tworzysz sekwencję 16-bit w 4k lub 8k to:
i tak kończy się na 8-bit lub mniej na wyświetlaczach. Bo bywa 6-bit.
I rozdizałce grafy.
3.Gdzie obraz jest tworzony na przetwornikach D/A - codec/RGB?

To główne pytanie.
W montażu najczęściej istotny jest ostatni etap.
Ja się boję - a tak to rozumiem - że w tym całym zamieszaniu odbywa się skalowanie najpierw w dół, a potem w górę.
Czyli z 4k do rozdzielczości karty graficznej, bo streamowane jest przez VLC z kompa podającego na odbierający, i wtedy skalowanie w górę.
I tu, nie ma bata, przejścia tonalne się posypią.
Bo sypią się albo na skalowaniu, albo na przejściach między przestrzenią barw
32-bit, 16-bit-8bit-6bit.
Albo uda się ułożyć cykl rozdzielczość/bity, albo trzeba naprawdę mocno kombinować z ditheringiem - ale nie całości tylko masek.
4.Czyli zamiast efektów AE używać .png masek zbudowanych z ditheringiem.


wtorek, 28 maja 2013, 01:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL