Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 22:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 HD do SD 50p/50i 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 02:02
Posty: 59
Post HD do SD 50p/50i
Witam po długiej nieobecności

Tytuł wpisałem, aby inne potrzebujące osoby mogły znaleźć.
Przekopałem forum, ale odpowiedzi na moje pytania/problem znalazłem w połowie więc ...

Robiłem na zamówienie materiał reklamowy w Full HD (kamerka Sony NX5), z którego zostało zrobione po wielu bojach DVD.
Osoba dla której robiłem uznaje/obrabia tylko aviki z kamer DV i nie tylko.
Więc musiałem z HD (1920x1080) zrobić avika, który jakością (w dół) odbiega od materiału z kamer DV. Obraz jak dla mnie - dno. Ja osobiście w przypadku DVD robię z HD plik mpeg2 w SV 11 i obraz jest ok - przecież i tak DVD Architect zrobi z avika empega więc skompresuje. Ale tej osobie nie można tego wytłumaczyć, gdyż patrzy na materiał źródłowy a nie na produkt finalny.
Tyle w skrócie.

Spotkała mnie po raz kolejny przyjemność pracy z tym panem zupełnie przypadkowa; zażądał abym nakręcił materiał jako avi (no raczej w przypadku tej kamery niemożliwe) więc powiedziałem, że spoko przełączę na SD i będzie avi.

Zacząłem kombinować i zauważyłem, że najlepiej wychodzi avik (SD oczywiście) z materiału 1280x720 50p

W związku z powyższym czy mogę w tej rozdzielczości i "skanowaniu" kręcić imprezę plenerową (m.in. tańce) ? Nigdy nie robiłem w trybie progresywnym a potem przerabiałem na avika SD.


piątek, 14 czerwca 2013, 23:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: HD do SD 50p/50i
a nie możesz nagrac najlepszego możliwego materialu i potem zrobić eksportu do jakiegoś bezstratnego kodeka w avi ?


sobota, 15 czerwca 2013, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: HD do SD 50p/50i
1. Dla mnie ten cały tajemniczy PAN to jakiś taki dziwny. O dziwo czy to SD czy HD zawsze plik miałem zapisany w avi ;)
2. Zmiana rozdzielczości z 1080i/p lub 720p na SD nie ma żadnego znaczenia. Zawsze powinno być identycznie. Przy wyższej rozdzielczości dodatkowo mamy jeszcze większą możliwość ingerencji w obraz - śmiało możemy poprawiać kadr, stabilizować, eliminować szum itp.
3. Najlepiej dawać oryginalne pliki avi - ale widać, że ten PAN nie ogarnia tematu. Jakiś beton.


sobota, 15 czerwca 2013, 00:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 02:02
Posty: 59
Post Re: HD do SD 50p/50i
NX5 nie robi avików tylko w przypadku SD pliki mpeg2 niestety :( i w materiale widać "pikselowanie" czego nie ma w aviku.

Czym bezstratnie przerobić AVCHD na avi SD ?


sobota, 15 czerwca 2013, 00:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: HD do SD 50p/50i
AVI http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Audio_Video_Interleave Pracować na źródłowym materiale w natywnej rozdzielczości. Później po montażu wybrać docelowy format - kodek, rozdzielczość. Lepszej opcji nie ma.


sobota, 15 czerwca 2013, 01:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: HD do SD 50p/50i
mamunafryta napisał(a):
Zacząłem kombinować i zauważyłem, że najlepiej wychodzi avik (SD oczywiście) z materiału 1280x720 50p

Słusznie. Skalowanie materiału z przeplotem nie jest wskazane, dlatego powinieneś właśnie tak postępować.


sobota, 15 czerwca 2013, 01:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: HD do SD 50p/50i
Cytuj:
Robiłem na zamówienie materiał reklamowy w Full HD (kamerka Sony NX5), z którego zostało zrobione po wielu bojach DVD. Osoba dla której robiłem uznaje/obrabia tylko aviki z kamer DV i nie tylko. Więc musiałem z HD (1920x1080) zrobić avika, który jakością (w dół) odbiega od materiału z kamer DV.

Nie opisałeś całego procesu więc trudno ocenić dlaczego masz kiepski obraz.
Nie wiem jakie klient ma oczekiwania co do tego avika - czy wystarczy mu sam kontener czy ma jakies bardziej sprecyzowane przyzwyczajenia. Materiał reklamowy (rozumiem, że jest nagrany w 1080i) mógłbyś wyeksportować tak jak napisał Degenerado do bezstratnego kodeka (najlepsza opcja), albo do x264 lub xvida w avi (np. Virtualdubem). Zachowasz dzięki temu wysoką jakość w rozdzielczości 1080 (2 sposoby: albo filtr deinterlace do wyjściowego 25p, albo filtr bobdoubler (interpolacja 50i do 50p) plus lekki sharpen.

Co do nagrywania pleneru, najpierw odniosę się do tego co napisał mstmst
Cytuj:
Zmiana rozdzielczości z 1080i/p lub 720p na SD nie ma żadnego znaczenia

Materiał z przeplotem ma efektywnie połowę rozdzielczości pionowej i w wielu przypadkach (ostre krawędzie, linie biegnące wzdłuż horyzontu, tekst, faktury/wzory ubrań czy elewacji budynków, a nawet takie elementy jak okulary) zarejestrowany obraz ma widoczne artefakty (szczególnie efekt grzebienia oraz tzw. filcker) z powodu niezgodności położenia linii w kolejnych półobrazach. Dlatego, ogólnie rzecz biorąc, jeśli istnieje dobra alternatywa (jak np. 720 50p), lepiej nagrywać obraz progresywnie. Efektywna licza pikseli jest podobna 1920x1080/2 = 1,04 Mpx vs 1280x720 = 0,92 Mpx, tyle, że obraz progresywny nie posiada artefaktów przeplotu i taki obraz też poddaje się lepiej skalowaniu. Niektóre filtry skalujące nie różnicują obrazu na z przeplotem/bez przeplotu i prawdopodobnie tak jest w Twoim przypadku (albo nie zaznaczyłeś opcji interlaced). To może być jedną z przyczyn kiepskiego obrazu po przeskalowaniu.
W Twoim przypadku (tańce, plener) 720 50p jest optymalnym wyborem. Potem eksport do 50p lub 50i (w ostateczności 25p, ale jak jest dużo ruchu w kadrze to odradzam). W przypadku skalowania w dół, dobrze jest nałożyc lekkie wyostrzanie.


Ostatnio edytowano niedziela, 16 czerwca 2013, 01:06 przez grabos, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 15 czerwca 2013, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: HD do SD 50p/50i
Dla mnie przy skalowaniu do SD z HD nie ma żadnej różnicy 1080i/720p. Kolejność pół też nie ma znaczenie - górne/dolne - jeżeli tylko operujemy w jednej materii.
Cytuj:
Materiał z przeplotem ma efektywnie połowę rozdzielczości pionowej i w wielu przypadkach (ostre krawędzie, linie biegnące wzdłuż horyzontu, tekst, faktury/wzory ubrań czy elewacji budynków, a nawet takie elementy jak okulary) zarejestrowany obraz ma widoczne artefakty

To się tyczy gdy porównujemy 1080i do 720p. Tu się zgodzę. Po po przerobieniu do SD nie ma to znaczenia z jakiego formatu skalowaliśmy. Jeden "ciort" - 1080i czy 720p - przynajmniej tak to odbieram - nie widzę żadnej różnicy. Osobiście wolę nagrywać w 720p niż w 1080i a to właśnie jak już wspomniałeś ze względu na większą rozdzielczość pionową. Co prawda jest to rozbijanie "gw..a" na atomy no ale tak jest. Teraz w ogólne jest dość dziwna sytuacja. Jeden standard wyprzedził rzeczywistość. Mamy przecież 1080p w 50 k/s. Tylko co z tego. Albo jesteśmy skazani na przerobienie tego na 50i lub 25p w FHD - nagrywanie na BR. Zalety i wady jednego czy drugiego formatu są znane.


sobota, 15 czerwca 2013, 20:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: HD do SD 50p/50i
grabos napisał(a):
Materiał z przeplotem ma efektywnie połowę rozdzielczości pionowej


Racja - ale dla obrazów ruchomych... dla obrazów nieruchomych mamy pełną rozdziałkę...

grabos napisał(a):
...i w wielu przypadkach (ostre krawędzie, linie biegnące wzdłuż horyzontu, tekst, faktury/wzory ubrań czy elewacji budynków, a nawet takie elementy jak okulary) zarejestrowany obraz ma widoczne artefakty (szczególnie efekt grzebienia oraz tzw. filcker) z powodu niezgodności położenia linii w kolejnych półobrazach.


interlace to pozostałość po formacie SD, przeniesiona do formatu HD gdzie przyjęto dwa podstawowe formaty 1920x1080 50i i równoważny (nie mylić z "=") 1280x720 50p - przeplot nie jest artefaktem... a widoczny "gezebień" jest oznaką braku przystosowania danego monitora/tv do sygnału interlace (monitory komputerowe pracują w trybie progresywnym!)

grabos napisał(a):
Dlatego, ogólnie rzecz biorąc, jeśli istnieje dobra alternatywa (jak np. 720 50p), lepiej nagrywać obraz progresywnie. Efektywna licza pikseli jest podobna 1920x1080/2 = 1,04 Mpx vs 1280x720 = 0,92 Mpx, tyle, że obraz progresywny nie posiada artefaktów przeplotu i taki obraz też poddaje się lepiej skalowaniu. Niektóre filtry skalujące nie różnicują obrazu na z przeplotem/bez przeplotu i prawdopodobnie tak jest w Twoim przypadku (albo nie zaznaczyłeś opcji interlaced).


Racja... aczkolwiek jeżeli mamy możliwość 1080 50p... to jest lepsze rozwiązanie od 720 50p...

grabos napisał(a):
To może być jedną z przyczyn kiepskiego obrazu po przeskalowaniu.
W Twoim przypadku (tańce, plener) 720 50p jest optymalnym wyborem. Potem eksport do 50p lub 50i (w ostateczności 25p, ale jak jest dużo ruchu w kadrze to odradzam). W przypadku skalowania w dół, dobrze jest nałożyc lekkie wyostrzanie.


Jakość downscaling'u z HD do SD zależy od użytego softu, czasami nie ma różnicy pomiędzy 1080 50i a 720 50p na jednym softcie a na drugim jest już kolosalna, ważną rzeczą natomiast jest treść obrazu...

Co do wyostrzania... tutaj kwestia sporna i zależna od upodobań i użytego oprogramowania a na dodatek zależna (powtarzam się) od treści obrazu...

Wracając do tematu wątku: poszukaj na stronach GV darmowego softu do konwersji AVCHD na natywny (i nie tylko) format canopusa z downscalingiem HD do SD z lanczosem... innym rozwiązaniem jest MPEG streamclip (jest port na mac'a i pc) z bardzo dobrym skalerem...


niedziela, 16 czerwca 2013, 10:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: HD do SD 50p/50i
Cytuj:
przeplot nie jest artefaktem... a widoczny "gezebień" jest oznaką braku przystosowania danego monitora/tv do sygnału interlace

Na monitorze komputerowym po prostu widać to dużo bardziej. Przy najmniejszym ruchu kamery lub ruchu wewnątrzkadrowym linie opisujące ten sam obiekt nie "zachodzą na siebie" i efekt grzebienia widać jak byk na telewizorach kineskopowych. Technologia rysująca obraz w co drugiej linii jest z definicji wadliwa (w rozumieniu jakości obrazu).


niedziela, 16 czerwca 2013, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: HD do SD 50p/50i
grabos napisał(a):
Cytuj:
przeplot nie jest artefaktem... a widoczny "gezebień" jest oznaką braku przystosowania danego monitora/tv do sygnału interlace

grabos napisał(a):
Na monitorze komputerowym po prostu widać to dużo bardziej.

"nie widać bardziej" tylko to dopiero widać... interlace jest formą przekazu obrazu dla odiorników TV kineskopowych - wykorzystujących zasadę "skanowania" linii obrazu... (podstawa powstania przeplotu jest bardziej złożona ale nie o tym ten wątek)
grabos napisał(a):
Przy najmniejszym ruchu kamery lub ruchu wewnątrzkadrowym linie opisujące ten sam obiekt nie "zachodzą na siebie" i efekt grzebienia widać jak byk na telewizorach kineskopowych.

własnie tego nie widać na TV kineskopowym...
grabos napisał(a):
Technologia rysująca obraz w co drugiej linii jest z definicji wadliwa (w rozumieniu jakości obrazu).

z definicji nie jest wadliwa - jest przystosowana do takiego a nie innego przekazu i ma takie a nie inne założenia... korzystając z percepcji wzorku wyświetlane jest 50 klatek (półobrazów), tworząc płynny obraz elementów statycznych o pełnej natywnej rozdzielczości dla danego formatu i obraz w zasadzie o połowie pionowej rozdzielczości natywnej dla obrazów ze zawartością ruchu... tego ja nie wymysliłem a ci którzy to ustalali wiedzieli co robią, ustalenie standardu TV nie jest tylko omawiane ale wcześniej było testowane i potwierdzone odpowiednimi badaniami technicznymi...(europejski projekt HDTV - EUREKA lata 80 czy późniejsze japońskie MUSE, jak i komercyjne emisje HDTV w formacie HD-MAC - wszystkie bazowały na skanowaniu interlace - a obecne standardy od nich się wywodzą)

Gdyby normalizacja standardu HD odbywała się teraz to zapewne przyjęto by inne rozdzielczości i napewno skanowanie progresywne jako bazę...

...oczywiście obraz 50p obecnie ma większą "jakość" od poczciwej 50i i tego nie neguję ale też nie jestem przeciwnikiem stosowania zapisu 50i jeżeli odbiornik na którym jest wyświetlany jest do takiego formatu przystosowany i zapewniam, ze owego "grzebyka" na takim odbiorniku nie widać...


Ostatnio edytowano niedziela, 16 czerwca 2013, 22:33 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 16 czerwca 2013, 16:28
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 02:02
Posty: 59
Post Re: HD do SD 50p/50i
Się narobiło :)

Koleś (Pan) do swojego komputera (programu) może wgrać tylko pliki w formacie avi i nic więcej nie wejdzie (widać jakiś stary komputer kupiony za grubą kasę więc żal zmienić)
Ja z materiału HD robiłem normalnego avika w SV11 (avi-DV Widescren) z ustawieniami w preferancjach: best oraz interpolate filelds, pixel format 8 bit
Prównując obraz z mojej kamerki z jakimś Panasonem robiącym w SD avika to jest totalne dno, ale po DVD Architekcie obraz jest identyczny na telewizorze.
Ja sobie na spokojnie daję radę z obróbką natomiast mam następnego delikwenta na materiał reklamowy w formacie "avi" co mnie rozwala.


niedziela, 16 czerwca 2013, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: HD do SD 50p/50i
a jakas specyfikacja tego avika ?


niedziela, 16 czerwca 2013, 20:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 02:02
Posty: 59
Post Re: HD do SD 50p/50i
DV Widescreen :cry:


niedziela, 16 czerwca 2013, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: HD do SD 50p/50i
mamunafryta napisał(a):
DV Widescreen :cry:

...nagrywaj w avchd, później pliki o ile się da przekonwertuj za pomocą MainConcept AVCHD Transcoder do formatu DV AVI WS... obrazek będzie ok...


niedziela, 16 czerwca 2013, 23:29
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL