Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 08:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Nagrywam kamerą Sony HDR-CX360 w HD 50i. Pliki zapisują się jako MTS.
Filmy montuję w Adobe Premiere Pro 2.0, który nie czyta MTSów, więc konwertuję do AVI. Używałem już programów: Format Factory, AVS Video Converter oraz XMedia Recode. Zawsze, jednak otrzymywany efekt wyglądał następująco:

youtube.com/watch?v=rXX-oMyM_zQ&feature=youtu.be

Nie pomaga zaznaczenie "deinterlace" w Format Factory. Renderowanie w APP 2.0 również nie rozwiązuje problemu. Co zrobić, aby obraz po konwertowaniu był czysty jak w pliku źródłowym MTS?

youtube.com/watch?v=J36JFKlG5zg&feature=youtu.be


wtorek, 2 lipca 2013, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
pokaz screenshot jakie masz presety do wyboru w tym premierze


środa, 3 lipca 2013, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 810
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Różnicę widać.
Załącznik:
Komentarz: AVI (???)
zły.png
zły.png [ 1.09 | Przeglądane 192 razy ]

Załącznik:
Komentarz: AVCHD
lepszy.png
lepszy.png [ 1.14 | Przeglądane 163 razy ]

Ale to za mało informacji. AVI - to miliony kombinacji.
Podaj diagnozę Media Info dla takiego "AVI"
Materiał źródłowy jest z przeplotem, górne półpole dominujące. To YT przetwarza poprawnie.
1,Czy tworząc "AVI" usuwasz przeplot? Zamieniasz kolejność półpól? Czy nie wiesz co robisz?
2, Na jakich ustawieniach projektu pracujesz w Premiere Pro? (zzrzut ekranu?)
3, Jakie są ustawienia eksportu z Premiere? (zzrzut?)

Na pierwszy rzut oka widać niepotrzebnie podwójną pracę na przeplocie (podwójny obraz z wyraźnym przeplotem) i przesunięcie czasowe sugerujące błędną zmianę klatkażu lub usunięcie przeplotu w międzyczasie. No, kaszana.


Ostatnio edytowano środa, 3 lipca 2013, 05:33 przez Posiwiały, łącznie edytowano 2 razy

środa, 3 lipca 2013, 01:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
To nie kwestia Premiere Pro, a raczej konwertowania z MTSu. Pytanie w jaki sposób przejść na AVI bez pogarszania jakości? W poście Posiwiałego widać o co chodzi.


środa, 3 lipca 2013, 01:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
bo jak zwykle takich plikow się nie konwertuje tylko importuje bezpośrednio i obrabia bez rekompresji, dopiero przy eksporcie zmienia się format


środa, 3 lipca 2013, 01:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
APP 2.0 nie obsługuje MTS. Dlatego musze konwertować.


środa, 3 lipca 2013, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 810
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Tak, ale nie w Premiere Pro 2.0 (Bez CS)
EIDIT
Za szybka wymiana zdań.Nakładamy się.


środa, 3 lipca 2013, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 810
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Generalnie postępowanie powinno być takie:
Konwersja z .mts do .avi z zachowaniem przeplotu (górne pole)
Montaż w Premiere na takich samych ustawieniach projektu. (przeplot/górne pole)
Eksport - albo też na takich parametrach - przeplot-górne - i YT sobie radzi
- albo w tym momencie przejście na eksport progresywny.

Co lepsze? Nie wiem. Musisz sprawdzić empirycznie.


środa, 3 lipca 2013, 01:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Konwertować w Premier Pro nie mogę, bo on nie czyta MTS. Czy to znaczy, że muszę zainstalować nowszą wersję? Nie dałoby się rozwiązać sprawy poprzez odpowiednie konwertowanie do AVI?


środa, 3 lipca 2013, 01:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 810
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Tak. Konwersja do .avi powinna zachować przeplot z dominacją górnego półpola.
Do tego właściwe ustawienia projektu w Premiere.
Eksport w dwu wariantach - j/w


Ostatnio edytowano środa, 3 lipca 2013, 02:01 przez Posiwiały, łącznie edytowano 1 raz

środa, 3 lipca 2013, 02:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
W jaki sposób mam dokonać właściwej konwersji? W jakim programie, na jakich ustawieniach? Próbowałem już różnych (programów i ustawień) i zawsze efekt jest ten sam.


środa, 3 lipca 2013, 02:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 810
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Bo konwersja to jedna trudność,
a potem ustawienia projektu to druga.

W czymkolwiek konwertujesz do .avi - pamiętaj by ustawienia były
przeplot - górne półpole czyli jak w NTSC.

Nadal proszę o Media Info z .avi po konwersji
i zrzuty ekranu z Premiere.
Posiwiały napisał(a):
2, Na jakich ustawieniach projektu pracujesz w Premiere Pro? (zzrzut ekranu?)
3, Jakie są ustawienia eksportu z Premiere? (zzrzut?)


środa, 3 lipca 2013, 02:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
wystarczy wpisac w googlu ten temat żeby znaleźć kilka rozwiazan jak montować w wersji 2.0 mts-y

co więcej.. na youtubie tez


środa, 3 lipca 2013, 02:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 810
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
I to prawda.
Ale jak można pomóc, to czemu nie?
My się musimy ciągle uczyć nowych rzeczy, a niektórzy koledzy starych.
A realia są takie: szkoła nie uczy, media ogłupiają, politycy kłamią.
To kto zostaje?


środa, 3 lipca 2013, 02:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
realia sa takie , ze konwersje miedzy kompresjami stratnymi pogarszają jakość obrazu a ponadto jest to dodatkowa robota i stracony czas... czego należy unikac


środa, 3 lipca 2013, 09:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL