Teraz jest poniedziałek, 25 maja 2020, 19:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
asmg napisał(a):
Nagrywam kamerą Sony HDR-CX360 w HD 50i. Pliki zapisują się jako MTS


Filmy na YT to tryb progresywny "p" a ty filmujesz z przeplotem "i" - rozważ użycie podczas filmowania trybu progresywnego z 25 pełnymi klatkami lub 50 pełnymi klatkami na sekundę

asmg napisał(a):
Filmy montuję w Adobe Premiere Pro 2.0, który nie czyta MTSów, więc konwertuję do AVI.


AVI to kontener i możesz bezstratnie skonwertować mts'a do avi chociażby za pomocą avidemuxer'a... wrzucasz plik mts a zapisujesz w avi zaznaczając tylko "copy" dla poszczególnych strumieni audio i video... dostaniesz plik avi z zawartością h264 bez straty jakości... z zainstalowanym zestawem filtrów ffdshow powinien AP2.0 pliki zaimportować...

YT używa własnych algorytmów do konwersji z trybu "i" na natywny dla YT tryb "p", drugi filmik ten "rzekomo" czysty to obrazek typu "p" a materiał wrzucałeś z nagrania "i"

Degenerado napisał(a):
realia sa takie , ze konwersje miedzy kompresjami stratnymi pogarszają jakość obrazu a ponadto jest to dodatkowa robota i stracony czas... czego należy unikac


no z tym muszę się zgodzić ale... w tym przypadku jak potrwa to dłuzej nic sie nie stanie...


środa, 3 lipca 2013, 10:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1265
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Dobrze, żebyś miał rację, ntpeeter. Bo rozwiązanie, które podałeś mogłoby być optymalne.
Niestety nie mam już jak sprawdzić, czy to tylko kwestia kontenera (tu nawet zmiana rozszerzenia pliku na .mpeg mogłaby coś dać) czy też w wersji 2.0
brak było obsługi kodeka h.264. Zaczekajmy więc co asmg odpowie.

Mam też inne zdanie na temat konwersji, bo to w profesjonalnej pracy narzędzie jak każde inne. Ale to chyba nie czas i miejsce na taki temat.


środa, 3 lipca 2013, 11:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Dzięki za dotychczasowe porady.
1. Filmiki na YT o imporcie MTS znalazłem. Ściągnąłem Moyea Importer oraz ffdshow, ale nic to nie daje. Efekt jest taki sam jak po kompresji do AVI.
2. Nieczysty obraz to nie tylko efekt na YT. Kiedy odtwarzam go na komputerze jest taki sam.

3. Wstawiam screeny, o które prosiliście:
Konwertowanie w Format Factory: http://pics.tinypic.pl/i/00410/gwjrzwnybd11.jpg
Ustawienia projektu w APP 2.0: http://pics.tinypic.pl/i/00410/u29t1fwstlij.jpg
Ustawienia renderowania APP 2.0 cz.1: http://files.tinypic.pl/i/00410/cybt4hunidm1.jpg
Ustawienia renderowania APP 2.0 cz.2: http://files.tinypic.pl/i/00410/v0s5bh8zkmy1.jpg
Ustawienia renderowania APP 2.0 cz.3: http://images.tinypic.pl/i/00410/w3hkq6g6yxc2.jpg

do postów wstawiamy miniatury a nie obrazy w naturalnej wielkości.
Moderator


środa, 3 lipca 2013, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
jeśli robisz konwersję avchd->divx->mpeg2-> format YT zmieniając jeszcze framerate to nie ma siły żeby nie wyszła kupa


środa, 3 lipca 2013, 12:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Jakie ustawienia mam zastosować?

EDIT: Avidemux też daje rozmaz.


środa, 3 lipca 2013, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
@asmg - popełniasz kardynalny błąd na samym początku - piszesz, że kamera daje materiał 50i to po cholerę pracujesz na projekcie 29,97p - ZAWSZE i to ZAWSZE będzie KASZANA z takich ustawień... zawsze przeplot będzie krzaczył tym bardziej jak zmieniany jest framerate z 50i na 29,97p i w tym przypadku żaden prosty soft do konwersji nie zrobi tego dobrze... mam materiał 50i w presetach ustawiam 50i i to wsio...

o przeplocie na tym forum napisano juz za dużo... czasami ręce opadają... bo temat wraca jak bumerang...

avidemux (w przypadku "copy" stream) nie ingeruje w dane audio jak i wideo, po prostu "składa" scala dane w jednym pliku i dodaje nagłówek i to wsio... avi z danymi z pliku mts dostają nagłówek h264 i są bezproblemowo dekodowane poprzez zewnętrzny zestaw kodeków (ja używam bez jakichkolwiek kłopotów pakiet ffdshow i tak przygotowany plik jest odczytywany nawet przez virtualdub'a)...


środa, 3 lipca 2013, 12:55
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Jak chodzi o 50i, to do wyboru mam tylko projekt 1080i 25 (Sony 50i). Nic to jednak nie daje. Ładuje MTS i również jest rozmaz. Deinterlace przy renderowaniu też nic nie daje.

Nie wiem dlaczego nie umiem pozbyć się przeplotu? Zaznaczam Deinterlace przy konwertowaniu na AVI oraz przy renderowaniu... i nic.


środa, 3 lipca 2013, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
ntpeeter napisał(a):
o przeplocie na tym forum napisano juz za dużo... czasami ręce opadają... bo temat wraca jak bumerang...


sorki więcej nie pomogę... wszystko co wiedziałem w tym temacie napisałem... :|


środa, 3 lipca 2013, 13:43
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
1080i25 jest OK, stosuj go.

głowy nie dam, ale chyba w premiere nie ma dobrego deinterlacera. ja przerabiałem 50i do 720p50 do dalszej obróbki (słaby komp), ale przecież można pracować na oryginalnym pliku a potem usunąć przeplot przy konwersji gotowego materiału do avi za pomocą np. VirtualDub i jego yadif'a. podwójny obraz nie przeszkadza wielu osobom, ale ja osobiście uważam to za poważną wadę obrazu, a przy nieumiejętnym posługiwaniu się różnymi formatami to wyłazi to najczęściej.

_________________
Obrazek


środa, 3 lipca 2013, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1311
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
spróbuj patent: projekt 25i - debugmode frameserver - virtualdub (deinterlace internal - Yadif


środa, 3 lipca 2013, 13:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
grabos napisał(a):
spróbuj patent: projekt 25i - debugmode frameserver - virtualdub (deinterlace internal - Yadif

Jak rozumiem w APP 2.0 wybrać 1080i 25 (Sony 50i), a później? Debugmode frameserver to już opcja w Virtualdub?
Jest jeszcze jeden problem. Przy ustawieniu 1080 projekt jest większy niż kadr filmu, dlatego muszę wybierać 720.


środa, 3 lipca 2013, 14:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
asmg napisał(a):
Przy ustawieniu 1080 projekt jest większy niż kadr filmu, dlatego muszę wybierać 720.

jak to? 8O
to w jakim formacie nagrywasz?

_________________
Obrazek


środa, 3 lipca 2013, 14:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Rozwiązanie było bardzo proste. Wystarczyło w Format Factory wybrać ustawienia standardowe i Deinterlace. Przeplotu nie ma.
Kiedy wybierałem inny rozmiar obrazu i ilość klatek, to całość się rozwalała. Tak jak pisaliście - im więcej zmian tym bardziej się wszystko sypie.
Dzięki wszystkim za wskazówki :) Stawiam Wam po wirtualnym piwie :wink:

PS. Wolicie używać Divixa czy Xvida?


środa, 3 lipca 2013, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2038
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
asmg napisał(a):
Wolicie używać Divixa czy Xvida?

Nikt tego nie używa.


środa, 3 lipca 2013, 16:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 lipca 2013, 23:23
Posty: 12
Post Re: Problem - montaż - konwertowanie z MTS - zła jakość
Zatem jakiego kodeka używacie?


środa, 3 lipca 2013, 16:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL