Re: Zmiana parametrów lub export projektu w Ediusie 6.0 i 6.5
Spróbuj zrobić tak:
1. Ten gotowy projekt pozostaw bez zmian. Wszystkie nagrania zachowaj na linii montażowej bez zmian. Zapisz projekt i zamknij Ediusa.
2. Jak ma to iść do netu oraz projektor i ma to być w HD to otwórz nowy projekt w HD 1920x1080 w 25p.
3. Teraz w ediusie gdy masz czysty projekt wejdź
File>ImportSequence i w oknie
Import Projekt wskaż ten swój gotowy. Powinna ci się teraz pokazać druga sekwencja i jesteśmy prawie w domu
4. Osobiście teraz ręcznie bym dopasował wszystkie klipy by były progresywne w 25p*. Oczywiście prócz Canona. Zrobisz to klikając we właściwości ( Properties )5. Teraz kwestia eksportu. Jest parę sposobów:
A - Wyeksportować to do Canopusa HQ w 25p ( bo da radę ) a później skompresować to pod YT jakimś innym programem

B - Wyeksportować to od razu pod H264 owijając progresyw w przeplot by edek się nie burzył. Jak nie widać opcji eksportu to zaznacz ptaszka przy
Enable conversion i ustaw parametry.
C - Od razu zrobić eksport pod 25p korzystając z QuickTime. We właściwościach ustawiam odpowiednią ilość klatek do projektu bo domyślnie chyba jest 24p, zmieniam kompresje i dźwięk na Audio mpeg4
Co do pkt 4
Można to pominąć jeżeli od razu będziesz eksportował to pod
QuicTime choć osobiście jednak wykonał bym tą czynność. Będziesz miał więcej opcji do wyboru przy eksporcie.
Cały ten opis to takie moje gdybania bo niestety nie mam takiego materiału jak ty i nie mogę sprawdzić czy to się sprawdzi. Mam jednak nadzieję, że ci się to uda.
Pozdrawiam.