Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 04:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 00:18
Posty: 21
Post łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
Witam, mam takie pytanie. Zauważyłam pewien problem w łączeniu razem filmu z kamery HDV i full HD z aparatu . Aparat zapisuje filmy w trybie progressive a kamera upper. I teraz kiedy w ediusie zwalniam tempo na ujeciach z aparatu to one jakby smużą. Mimo iż np film eksportuje jako końcowy klip HDV interlace. Czy ktoś ma pomysł jak to połączyć aby było dobrze?


niedziela, 20 października 2013, 18:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4573
Lokalizacja: Tczew
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=8&t=38537&hilit,
Może w Twoim przypadku, zamień na wejściu pliki z aparatu na HDV w HQ?
Zrób próbę na małym klipie.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 20 października 2013, 18:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 00:18
Posty: 21
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
hmm Zauważyłam że dużo lepiej wyglądają te zwolnienia po wyeksportowaniu z premiere. z Ediusa nie da się uzyskać tego samego efektu niestety a próbowałam już wielu formatów eksportu.\Pozostaje chyba opcja włożenia klipów z aparatu do premiera, eksportu do mpeg2 i dopiero importu do ediusa. Potem eksport do HDV wygląda dużo lepiej. Tylko czy da się za jednym razem w jakiś sposób wyeksportować z premiere 100 małych plikow na raz?


niedziela, 20 października 2013, 20:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
Media Encoderem. Wczytujesz jeden plik, ustawiasz parametry, zapisujesz je jako preset, zamykasz okno, doczytujesz resztę i render.


poniedziałek, 21 października 2013, 02:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
przecież jak dodasz 100 plikow i zmienisz parametry pierwszego to reszta tez takie będzie miała


poniedziałek, 21 października 2013, 02:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
Po zmianie parametów trzeba zapisać preset bo inaczej AME sam wybiera jakiś przypadkowy typu vimeo cośtam.


poniedziałek, 21 października 2013, 03:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 00:18
Posty: 21
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
Media encoderem działa :) I naprawdę wygląda to lepiej jak zrobię najpierw media encodorem a potem załaduję do ediusa i tam zwolnię tempo i wyeksportuje już jako HDV. Tylko nie rozumiem czemu tak jest?
Przecież edius to dobry program do montażu a mimo to muszę się w takich wypadkach posłużyc encodorem. Dlaczego edius sobie z tym nie radzi?
Czy to znaczy ze premiere jest lepszy niż edius?


poniedziałek, 21 października 2013, 08:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
grabos napisał(a):
Po zmianie parametów trzeba zapisać preset bo inaczej AME sam wybiera jakiś przypadkowy typu vimeo cośtam.


nie ma prawa nic sam ustawiac, w pierwszej zakładce ustawiasz preset jaki chcesz zmodyfikować lub ustawiasz swoje parametry, w drugiej modyfikujesz ustawienia i się tylko pyta o to co w załączniku


Załączniki:
requester.jpg
requester.jpg [ 7.97 | Przeglądane 4302 razy ]
poniedziałek, 21 października 2013, 10:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 00:18
Posty: 21
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
tak, dokładnie. U mnie zapytał w taki sposób, nie musiałam robic preseta. Poszło z automata jak ustawiłam pierwszy.

A ktoś się może wypowiedziec czemu Premiere działa lepiej niż Edius przy zwolnieniach filmów z aparatu ?;)


poniedziałek, 21 października 2013, 10:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
może ma lepszy algorytm ? albo cos w ediusie pokreciles ?
a w Premierze to o którym mowisz ? zwykly speed, time remapping czy time warp ?


poniedziałek, 21 października 2013, 10:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 00:18
Posty: 21
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
w premiere chyba zwykły Speed, (musiałabym sprawdzic) premiere CS6.
Nie mogłam nic pokręcic w Ediusie. Mam materiał HDV zgrany kamerą Sony Fx1. Projekt 1440x1080 50 i. Jak wciągami pliki AVI z aparatu to one mają ustawione 25 fps i progressive. I niestety przy zwolnieniach widac duużą różnicę między zwolnieniami które robię na plikach z kamery. Te z aparatu mają taki efekt jakby schodkowy, że bolą na tym oczy. (takie wrażenie odnoszę też oglądając filmy 3D w kinie ;) ) . Próbowałam eksportowac te kawałki jako HDV, jako AVCHD, jako MPG, jako h264 i nic nie dało. Zawsze wygląda tak samo denerwująco. a z Premiere daję eksport do Mpeg blueray, zapisuje mi to jako m2v (jak dobrze pamiętam) i ogląda się znacznie lepiej.


poniedziałek, 21 października 2013, 10:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
A może to kwestia nie samego zwolnienia tylko zamiany materialu p na i ?


poniedziałek, 21 października 2013, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
Odwieczny problem z obrazem progresywnym. Od siebie dodam, że on tak ma i jeżeli ci się to nie podoba to zmień na sprzęt co nagrywa w 50i lub 50p


poniedziałek, 21 października 2013, 14:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
błąd - skasowałem wcześniejszy wpis
Cytuj:
nie ma prawa nic sam ustawiac, w pierwszej zakładce ustawiasz preset jaki chcesz zmodyfikować lub ustawiasz swoje parametry, w drugiej modyfikujesz ustawienia i się tylko pyta o to co w załączniku


nie mogę wycisnąć tego komunikatu u siebie tą metodą co opisałeś, ale ctrl+a i wejście w edycję preferencji podbija ten komunikat więc można modyfikować cały ładunek za jednym zamachem


czwartek, 24 października 2013, 01:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: łączenie filmu HDV z kamery z FULl HD z aparatu
A to ciekawostka, instalowales czystego premierea lub pakiet czy był updatowany albo instalowany po wcześniejszej deinstalacji poprzedniej wersji ?


czwartek, 24 października 2013, 01:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL