Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 16:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Dlaczego obraz się przycina ??? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dlaczego obraz się przycina ???
Zgrywalem film z kamery Video Sony Hi8 poprzez karte graficzną Radeon 9000 z VIVO. Uzywalem do tego celu roznych programow m.in. Ulead Video Studio 7, Pinnacle Studio 8, Power Director 6.5 no i nagrany material podczas odtwarzania przywiesza sie, co prawda nie na dlugo ale obraz a raczej zgrany material do niczego sie nie nadaje, no i ta jakosc. Jakie moga byc tego przyczyny, juz jestem zalamany tymi probami bez zadawajacego efektu.


sobota, 4 października 2003, 22:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Mogą być dwie przyczyny twoich kłopotów.
Po pierwsze narywanie przez ViVo. Jest to przyczyna złej jakości. Jeśli nie masz szybkiego komputera i jeszcze używasz skomplikowanego kodeka, do zapisu materiału, to komputer nie daje rady z kodowaniem materiału i zostawia "dziury". Sprawdź to uruchamiając kilka razy ten sam fragment. Jeśli skok bedzie zawsze w tym samym miejscu to znaczy że materiał został źle zapisany na dysku. Jeśli skoki będą w różnych miejscach (na tym samym materiale) to jest problem z odkodowywaniem materiału czyli jest za wolny komputer lub dysk i to może być przyczną druga. Metodą jest popróbowanie z różnymi kodekami i ich ustawieniami. Jeśli nadal bedą kłopoty to napisz na jakim komputerze pracujesz i jakiego używasz kodeka to łatwiej będzie pomóc.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


poniedziałek, 6 października 2003, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Moj komputer to Athlon XP 1700+, 512 DDR RAM Dysk Western Digital 40 GB Chyba (nie jestem pewny) 5400 rpm, płyta główna Gigabyte GA7VA KT400. P)robowalem do kompresji uzywac roznych kodekow z tym samym skutkiem, pozatym obraz nie przycina sie raz na jakis czas tylko co 1 sekunde poprostu jest jakby (nie wiem jak to okreslic) mimiczny :) No nie mam pojecia jak to okreslic dosc ze film jest nie do ogladania. Dzieki za pomoc.


wtorek, 7 października 2003, 19:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Komputer powninien wytrzymać kompresję. Przyczyną może być wolny dysk. Jeśli jest to 5400 to może być przyczyna. Jest też możliwość że karta przez którą digitalizujesz nie jest w stanie zapisać 25 ramek/s. Jesli zapisze mniej to masz efekt skoków. Trzeba sprawdzać kolejne elementy szukając tego który stanowi wąskie gardło. Ja stawiał bym na dysk lub karte graficzną bo zakładam że kodek jest ok.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


wtorek, 7 października 2003, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja jednak uważam, że to raczej wina dysku twardego.
Posiadam ten sam model karty graficznej i dużo wolniejszego kompa
[Athlon 1GHz] i dysk 7200 rpm, ale nie mam raczej problemów z gubieniem klatek, chyba, że przy przechwytywaniu zastosuję silną kompresję, np. od razu do divx, ale nie polecam nikomu tego sposobu.
Z takim kompem możesz od razu nagrywać w MPEG-2, lub zastosować
jakiś kodek, np. huffyuv, czy mjpeg, z tym, że nagranie w MPEG-2 zajmie sporo mniej miejsca
(masz przecież dysk 40 GB), ale będzie miało nieco gorszą jakość.


środa, 8 października 2003, 09:48
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Jeżeli masz na to czas to proponuje zainstalować system ponownie (nie przeinstalować - bo to nie to samo) i na początek wgrać tylko oprogramowanie potrzebne do zgrania/odtworzenia filmu. Często jest tak, że niektóre programy i kodeki bardzo przyduszają komputer i wtedy jest problem z wydajnością.

_________________
Javo


środa, 8 października 2003, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki koledzy za odpowiedzi. Co do proby nagrywania i dtwarzania filmu na nieobciążonym zbednymi programami kompie, to tez juz tego probowalem bo nie dalej jak 4 dni temu sformatowalem dysk i zainstalowalem na nowo system i program (pinnacle) do nagrywania, bez zadnych lepszych efektow, zas co do dysku to bym sie zgodzil bo w obecnych dyskach niema co prawda tego harakterystycznego hrobotu co kiedys ale przy odtwarzaniu dioda od dysku migocze jak oszlała i moze faktycznie dysk nie radzi sobie. Dzieki jeszcze raz za odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanko : do jakiego formatu i z jaka rozdzielczoscia zgrywac film zeby i plik nie wyszedl zbyt potezny i jakosc podawana na telewizor no i monitor nie byla zbyt slaba ???


środa, 8 października 2003, 21:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Może nie włączyłeś DMA dysku. u mnie ma 5400 obr/min jest Ok!
Podczas zrzutu wyłącz programy w tle np. ativirus.
Karta przechwytująca powinna być zainstalowana w PCI zaraz pod kartą graficzną - sprawdź.
Pozdrawiam.


środa, 8 października 2003, 21:41
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
10 punktów dla warr'a. Właściwie to powinna być pierwsza rzecz jaką powinieneś sprawdzić. Ostatnio przez przypadek zrobiło mi się to samo, czyli strasznie rwało mi filmy. Włączenie UDMA zakończyło moje chwilowe kłopoty. Tak na marginesie to mój poprzedni dysk miał 4200RPM i radził sobie znakomicie ze zgrywaniem video.

_________________
Javo


środa, 8 października 2003, 22:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Zapomniałem napisać o zgrywaniu. Przepraszam.
Co do jakości filmów na ekranie monitora i TV było już trochę na forum. Ale podsumowując: monitor jest zdecydowanie lepszym jakościowo generatorem obrazu ze względu na większą rozdzielczość i pozostałe parametry pracy. Musisz się liczyć z tym, że film wyświetlany na telewizorze będzie wyglądał dobrze, albo nawet bardzo dobrze, a na monitorze w trybie pełnoekranowym będzie niezadowalająca jakość. Powinieneś poeksperymentować z rodzajami kompresji. Jeżeli głównie będziesz oglądał filmy na TV (ja tak robię) to polecam pozostać przy rozdzielczości PAL (720x546), a na dodatek pozostawić przeplot. Jeżeli sprzęt (dysk) sobie poradzi to zgrywaj do .avi w formie nieskompresowanej (niestety 60minut=13GB), a później kompresuj - to chyba najlepsze rozwiązanie.

_________________
Javo


środa, 8 października 2003, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No wreszcie wiem juz o co mniek wiecej chodzi dzieki Wam oczywiscie. Dzieki za pomoc.


czwartek, 9 października 2003, 22:16
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Mimo tego, że w systemie ustawiony jest DMA - system sam ustalił wartość "ustaw jeżeli dostępny" - wyeksportowany film dalej się przycina. Jest trochę duży bo ma prawie 40GB - nieskompresowane 3 godziny. W AP można oglądać na pogdlądzie bez większych problemów, natomiast jako odrębny plik nie jest oglądalny. Mam 128 DDRAM (333Mhz), Athlon 2000+, szybkie dyski. Czy jednak mam za mało pamięci?


środa, 29 października 2003, 15:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2004, 21:12
Posty: 12
Post Do mycha367
A zrób taką próbę:

Ustaw odświeżanie monitora na 85Hz i sprawdż czy ci się przycina czesto ( co około 1 sek) i wygląda tak jak powiedziałęś jakby mimiczny
Potem ustaw odświężanie monitora na 100Hz( lub na 50 jeśli się da) i sprawdż czy przypadkiem nie przycina ci się znacznie rzadziej - co jakieś kilka sekund.
A potem puść na TVout i sprawdz czy ci na telewizorze idzie bez zadnych zacięć.
Wszystkie próby rób na formacie DV lub DVD z przeplotem


Odpisz koniecznie, bo ja mam podobny problem i nie jest to napewno wina słabego sprzętu


piątek, 23 stycznia 2004, 20:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL