Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 23:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Przejście na HDV 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Przejście na HDV
Witam Wszystkich Forumowiczów
Moje pytanie jest ogólnikowe.
Chciałbym zmontować film nakęcony kamerą Sony FX1000 a wiec HDV i zmontować go w : komputer 6 rdzeni 10 GB pamięci karta GeForce 1 Mega. Oprogramowanie : Adobe CS5. Gotowy już materiał zapisać na BlueRay.
Pytania:
1. czy powyższy sprzęt i oprogramowanie dadzą radę ?
2. oprócz nagrywarki i odtwarzacza BlueRay co jeszcze będzie niezbędne do zakupienia
3. posiadam Nero v.9 - jaki musze kupić program do wypalenia płyty BD
4. czy montaż materiału HDV i jego konwersja to dużo wieksze wyzwanie niz materiału SD ?
5. Jakie błędy najłatwiej popełnić przy montażu,konwersji i wypalaniu BD ?

Dziekuję za każdą pomocna podpowiedz


wtorek, 10 grudnia 2013, 08:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post Re: Przejście na HDV
Ad 3
Nie mam problemów z nero jesli chodzi o nagrywanie filmu w formacie dvd (płyty jednowarstwowe). Jednak do nagrywania BR używam programu imgburn opis pod linkiem : http://traxter-online.net/imgburn-niezbedna-aplikacja-do-nagrywania-plyt/


wtorek, 10 grudnia 2013, 09:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Przejście na HDV
Witam
Jak podajesz parametry swojego kompa do oceny to nie pisz np:grafika geforce 1giga czy procesor 6 rdzeni bo w sumie to nic nie mówi o tym sprzęcie i nie wiadomo jak go ocenić. Uściślij np grafika geforce gtx 680.
Co do softu toteż napisałeś adobe cs5, nie wiadomo czy to tylko Premiere czy też cały Master collection. A wypalić płytę spróbuj Adobe encore cs5 chyba jeśli się nie mylę jest w komplecie z premiere cs5, więc chyba już masz czym wypalić BD.
Pozdrawiam :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


wtorek, 10 grudnia 2013, 12:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przejście na HDV
1 Powinno starczyć, ale @kazikmaly ma rację...
2 W sumie to nawet nie trzeba mieć, eksportować do pliku, odtwarzać z kart pamięci / pendrive / przenośnego HDD...
5 O Upper Field First, (w DV było Lower Field First).

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 10 grudnia 2013, 13:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Przejście na HDV
Podaje więcej szcegółów :
Karta GeForce GTS 250 512 mega
AMD Phanom II X6 1055T procesor 2,81 Ghz

Jakie parametry ustawić w projekcie AP CS5 :
HDV 1080 I 25 (50i)
HDV 1080 P 25
HDV 720 p 25

a może inny - jaki ?


wtorek, 10 grudnia 2013, 15:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przejście na HDV
Procesor wystarczy na razie, co do karty, to podpowiedzą ci którzy używają Premiere.
Jaki projekt - tyle ich jest, wiec widocznie wszystkie są potrzebne. Ja do materiału z kamery która zapisuje HDV 1080i używam tego pierwszego - 50i.
Jest mało kłopotliwy, daje płynność ruchu. Na ekranie telewizora jest OK, w komputerze wymaga użycia funkcji deinterlace. Gdybym robił obraz tylko na komputer, to zapewne eksportował bym do 720p. Jaki Ty zrobisz finalny obraz - nie wiem. To zależy co podajesz jako materiał źródłowy, co jest celem, ale często sprawdza się zasada - edytuj w tej postaci którą masz z kamery, (o ile się da).

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 10 grudnia 2013, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przejście na HDV
Premiere ma presety do hdv więc z ustawieniem sekwencji nie powinnno być problemu. Trzeba tylko poznać parametry surówki hdv i wybrać odpowiedni preset.


środa, 11 grudnia 2013, 03:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Przejście na HDV
kotin,grabos i inni - Dziękuję :)
jeszcze pytanko:
exportując do mpeg2 blue ray - dzwięk zmieniacie na digital dolby czy zostaje na pcm ?
bitrate ustawiacie na ?


środa, 11 grudnia 2013, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Przejście na HDV
beliverman napisał(a):
kotin,grabos i inni - Dziękuję :)
jeszcze pytanko:
exportując do mpeg2 blue ray - dzwięk zmieniacie na digital dolby czy zostaje na pcm ?
bitrate ustawiacie na ?

Ja osobiście ustawiam na dolby digital zostaje więcej miejsca na wideo a bitrate zawsze jak najwyższy się da ale tak by potem zmieścić to na płycie. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


środa, 11 grudnia 2013, 13:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL