Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 15:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 AVIDEMUX a fps 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post AVIDEMUX a fps
Witam! Oryginalny plik mts ma 50 fps. W mediainfo figuruje tylko jeden wiersz dot. fps:

Szybkość wyświetlania klatek : 50,000 kl/s

Po wrzuceniu do avidemuxa i zapisaniu bez edycji (w trybie copy) do AVI mediainfo pokazuje już 2 wiersze:

Szybkość wyświetlania klatek : 100,000 kl/s
Oryginalna szybkość wyświetlania klatek : 50,000 kl/s

Sam avidemux po kliknięciu na info pokazuje w obu przypadkach frame rate 100 fps

Czy ktoś z Kolegów wie dlaczego tak się dzieje?

Używam najnowszej wersji 2.6.7 (64)

Pozdrawiam!
Marek


wtorek, 7 stycznia 2014, 00:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: AVIDEMUX a fps
nie.
chcesz tylko przepakowywać mts do kontenera avi, tak? można to zrobić ffmpeg'em w taki sposób:
Kod:
for %%f in (*.mts) do ffmpeg.exe -i %%f -acodec copy -vcodec copy -y %%~nf.avi

_________________
Obrazek


wtorek, 7 stycznia 2014, 11:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post Re: AVIDEMUX a fps
W kwestii literalnie związanej z pytaniem, to tak sobie myślę, czy Twoje 50 fps jest może 50i fps?

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 stycznia 2014, 12:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post Re: AVIDEMUX a fps
GrassHoppeR napisał(a):
chcesz tylko przepakowywać mts do kontenera avi, tak?[/code]


Nie. Bawiłem się AVIDEMUXEM bo w sumie przyjazny programik do przycinania klipów. Chciałem sprawdzić czy rzeczywiście nic się nie zmieni jak zapiszę to samo w innym kontenerze. No i zdziwiłem się tym fps


wtorek, 7 stycznia 2014, 12:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post Re: AVIDEMUX a fps
kotin napisał(a):
W kwestii literalnie związanej z pytaniem, to tak sobie myślę, czy Twoje 50 fps jest może 50i fps?


Nie. Moje pliki to progres. Na wszelki wypadek wrzucam dane dot. przykładowego pliku bazowego:

Ogólne
ID : 0 (0x0)
Pełna ścieżka : D:\Prive\_NASZE_\Pics & Film\2013\2013 09 02 Rozpoczęcie Zerówki\Film\00022.MTS
Format : BDAV
Format/Informacja : Blu-ray Video
Rozmiar pliku : 63,5 MB
Czas trwania : 18s 802ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 28,3 Mb/s
Maksymalna całkowita przepływność bitów : 28,0 Mb/s

Wideo
ID : 4113 (0x1011)
ID menu : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.2
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
ID kodeka : 27
Czas trwania : 18s 740ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 27,0 Mb/s
Przwpływność maksymalna : 26,5 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 50,000 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.260
Rozmiar strumienia : 60,3 MB (95%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
ID menu : 1 (0x1)
Format : AC-3
Format/Informacja : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Ustawienia formatu, bez endiana : Big
ID kodeka : 129
Czas trwania : 18s 752ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 192 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 440 KB (1%)

Tekst
ID : 4608 (0x1200)
ID menu : 1 (0x1)
Format : PGS
ID kodeka : 144
Czas trwania : 18s 236ms


wtorek, 7 stycznia 2014, 12:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post Re: AVIDEMUX a fps
No to nie wiem czemu tak pokazuje. Przy 50i było by to proste.

PS Chociaż... "Format : BDAV" - przecież nie ma w specyfikacji Bluray, obrazu 1920x1080 50p. To nie jest "Full HD"?

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 stycznia 2014, 12:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: AVIDEMUX a fps
admire napisał(a):
Na wszelki wypadek wrzucam dane dot. przykładowego pliku bazowego:

wrzuć też wynikowego.

_________________
Obrazek


wtorek, 7 stycznia 2014, 12:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post Re: AVIDEMUX a fps
Ogólne
Pełna ścieżka : D:\Moje Dokumenty\Pulpit\00022.avi
Format : AVI
Format/Informacja : Audio Video Interleave
Rozmiar pliku : 60,7 MB
Czas trwania : 18s 688ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 27,2 Mb/s

Wideo
ID : 0
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.2
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
ID kodeka : H264
Czas trwania : 18s 680ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 26,9 Mb/s
Przwpływność maksymalna : 26,5 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 100,000 kl/s
Oryginalna szybkość wyświetlania klatek : 50,000 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.130
Rozmiar strumienia : 59,9 MB (99%)

Audio
ID : 1
Format : AC-3
Format/Informacja : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Ustawienia formatu, bez endiana : Big
ID kodeka : 2000
Czas trwania : 18s 688ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 192 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 438 KB (1%)
Wyrównanie : Wyrównane w przeplocie
Przeplot, czas trwania : 32 ms (3,20 klatki wideo)


wtorek, 7 stycznia 2014, 13:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post Re: AVIDEMUX a fps
Według mnie 100 fps bierze się z liczenia przez Avidemux każdego pół pola osobno.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 stycznia 2014, 19:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post Re: AVIDEMUX a fps
kotin napisał(a):
Według mnie 100 fps bierze się z liczenia przez Avidemux każdego pół pola osobno.


No tak, ale w progresie nie ma półpól jeśli dobrze rozumiem?
Poza tym dlaczego zmienia się wpis w mediainfo?


wtorek, 7 stycznia 2014, 19:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post Re: AVIDEMUX a fps
Progresywnie - nie ma pół pól, ale jest pytanie do Avidemux, co zmienia w pliku. :D
Jednak na logikę, nie ma innego wytłumaczenia, jak to że narzuca przeplot.
Sprawdzić by trzeba kiedyś, jak będę miał czas w niedzielę... :wink:

PS Zobacz co Ci powie GSpot

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 stycznia 2014, 19:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post Re: AVIDEMUX a fps
kotin napisał(a):
Jednak na logikę, nie ma innego wytłumaczenia, jak to że narzuca przeplot.


No tak, ale gdyby avidemux wprowadził przeplot to po pierwsze zapis poprzedzony byłby chyba zauważalnym procesem a dzieje się błyskawicznie a po drugie po procesie w mediainfo nie byłoby:
Rodzaj skanu : Progresywny


wtorek, 7 stycznia 2014, 19:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post Re: AVIDEMUX a fps
Dlatego w PS podpowiedziałem jeszcze GSpot. Sam nie wiem zanim sprawdzę, co to wszystko znaczy.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 stycznia 2014, 19:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 20:26
Posty: 51
Post Re: AVIDEMUX a fps
kotin napisał(a):
Dlatego w PS podpowiedziałem jeszcze GSpot.


Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jaki użytek zrobić z tego softu. W każdym razie pokazuje 100 fps


Załączniki:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 247.84 | Przeglądane 125 razy ]
wtorek, 7 stycznia 2014, 21:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post Re: AVIDEMUX a fps
Liczyłem na to że poda wartość "fields". Też nie rozumiem skąd tyle fps w tym Avidemux. Jak będę miał trochę czasu w weekend, to popróbuję sam. Jak się dowiem czegoś konkretnego, to Ci odpowiem.

_________________
最诚挚的问候


środa, 8 stycznia 2014, 12:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: jacekxyz i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL