|
Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 17:46
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Odszumianie, wygładzenie, wyostrzenie nagrania VHS w Virtual
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Odszumianie, wygładzenie, wyostrzenie nagrania VHS w Virtual
Mam paczkę filtrów do VirtualDub.
Na razie wybrałem te:
Deinterlace niewidoczne szczegóły - Dynamic Noise Reduction 2d cleaner smart smoother fxVHS Automatic correction of white balance
Zastanawiam się nad tymi(to właściwie nie tylko filtry ale też jakieś inne nazwy):
flaXen spatial chroma reduce analog noise time base corrector temporal anti-aliasing Neuroimaging Data Processing/Temporal Filtering levels and sharpen
Proszę powiedzieć czy są one dobre(lepsze zamienniki?), jaką ustalić kolejność co dodać co wyrzucić. Mniej więcej optymalne ustawienia dla nich.
Szczególnie mnie interesuje szum, nie wiem czy da się to w ogóle zredukować.
Przy tych ustawieniach obraz rusza się jak przez rozgrzane powietrze. Da się to naprawić?
Jeśli taśma jest mechanicznie uszkodzona, to jedyny sposób na poprawę jest odpowiedni filtr, np. podmieniający kreski na podobny fragment z sąsiedniej klatki. Jest coś takiego?
|
piątek, 14 marca 2014, 01:50 |
|
 |
GrassHoppeR
Moderator
|
 Re: Odszumianie, wygładzenie, wyostrzenie nagrania VHS w Virtual
przecież to jest temat rzeka... a ty nawet nie zamieściłeś żadnej próbki.
piątek, 14 marca 2014, 02:36 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
GrassHoppeR napisał(a): przecież to jest temat rzeka... a ty nawet nie zamieściłeś żadnej próbki. 4 sekundy wystarczą? 147MB. Format chyba huffyuv, bo nie wiem jak to sprawdzić po zapisie. Gdzie to wrzucić?
|
piątek, 14 marca 2014, 13:31 |
|
 |
GrassHoppeR
Moderator
|
może na sendspace.com? nie zrozum mnie źle, ale to nie dla mnie ta próbka. nie będę teraz analizował twojego problemu, zwyczajnie nie mam czasu żeby wygrzebywać swoje skrypty i analizować efekty, bo to się dosyć dynamicznie zmienia. także przepraszam z góry za możliwy brak odzewu z mojej strony. próbka może się przydać komuś zainteresowanemu.
piątek, 14 marca 2014, 14:18 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
|
piątek, 14 marca 2014, 16:13 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|