Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 18:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Montaż z 2 kamer 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 września 2009, 19:08
Posty: 57
Post Montaż z 2 kamer
Witam.

Nagrałem film 2 kamerami i teraz potrzebuję pomocy, jak najrozsądniej zsynchronizować go i montować w AP CS6.

pozdrawiam


wtorek, 29 kwietnia 2014, 12:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż z 2 kamer
zalezy jak nagrywales , czy masz dwie tasmy bez ciec, czy sieczke plikow z karty, czy dzwiek w obu przypadkach jest poprawnie nagrany

generalnie jak sie chce synchronizowac to trzeba krecic z takim nastawieniem, potem nie ma kombinacji


wtorek, 29 kwietnia 2014, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Montaż z 2 kamer
Dokładnie tak. Ja z kościoła mam materiał z dwóch kamer, ale na każdej z nich tylko dwa pliki + oczywiście audio z rejestratora. To ułatwia montaż. To samo z wesela - całe bloki taneczne w jednym kawałku - z kamery i rejestratora.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 29 kwietnia 2014, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 353
Post Re: Montaż z 2 kamer
Tak jak koledzy wyżej. To pytanie powinno paść z twojej strony przed rozpoczęciem nagrywania. Wtedy pewnie uzyskałbyś wiele cennych i przydatnych informacji i teraz byłoby ci dużo łatwiej.


wtorek, 29 kwietnia 2014, 14:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 września 2009, 19:08
Posty: 57
Post Re: Montaż z 2 kamer
Wiem że najlepiej przed nagrywaniem pytać ;-)

Ale robiłem takie nagranie na próbę i od tego roku będę robił na 2 kamery, potem 3 itd to już na pewno Was pomęczę :-).
A teraz chcę umieścić je na filmie ostatecznym bo fajny film jest i ogólnie chcę się rozeznać jak montujecie w Adobe Premiere 2 kamerki bo mam od niedawna APCS6.

Jeden film jest z NX5 drugi z FX1000.


wtorek, 29 kwietnia 2014, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż z 2 kamer
dalej nie odpowiedziales na moje pytania


wtorek, 29 kwietnia 2014, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Montaż z 2 kamer
W sumie synchronizacja potrzebna jest na przysiędze. Nie wiem po co całość synchronizować.


środa, 30 kwietnia 2014, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Montaż z 2 kamer
mstmst napisał(a):
W sumie synchronizacja potrzebna jest na przysiędze. Nie wiem po co całość synchronizować.

Nie no bez przesady, toż to "ekstrema" - czasem warto coś więcej zsynchronizować :D

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 30 kwietnia 2014, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Montaż z 2 kamer
Degenerado napisał(a):
zalezy jak nagrywales , czy masz dwie tasmy bez ciec, czy sieczke plikow z karty, czy dzwiek w obu przypadkach jest poprawnie nagrany


Ważnie żeby na jednej był nagrany poprawnie - druga niekoniecznie jest potrzebna idealna, chociaż zdarzyło mi się montować materiał gdzie gość wpiął mikrofon nie w to gniazdo xlr i wyszła "krystalicznie czysta cisza" na drugiej kamerze. To było dopiero wyzwanie i jazda. :lol:

Cytuj:
generalnie jak sie chce synchronizowac to trzeba krecic z takim nastawieniem, potem nie ma kombinacji


Niezaprzeczalny fakt !!!

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 30 kwietnia 2014, 01:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż z 2 kamer
po pierwsze ja nie zakladam z gory ze to wesele/slub i mozna cos synchronizowac a cos ominac, po drugie moze pytajacemu chodzi o jakis automat a w przypadku dobrych sciezek dzwiekowych mozna to zrobic plural eyes-em


środa, 30 kwietnia 2014, 01:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Montaż z 2 kamer
Ale niestety pytający mniej się angażuje w zadanie konkretnego pytania niż niektórzy w udzielenie odpowiedzi.
Może jednak to wynika z faktu, że do końca sam nie wie o co i jak pytać...
No cóż...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 30 kwietnia 2014, 02:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: Montaż z 2 kamer
Free run + timecode import i żadnych długich plików czy plural ejesów :)

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


środa, 30 kwietnia 2014, 10:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 września 2009, 19:08
Posty: 57
Post Re: Montaż z 2 kamer
Dziękuję za zaangażowanie w temat :-)

Taśma z FX była oczywiście nagrywana z cięciami i zgrana AP.
NX5 tak samo nagrana i zgrana CMU.
Więc wydaje mi się że ścieżki dźwiękowe powinny być dobrze nagrane.

Jeżeli chodzi o ten film to potrzebuję głównie z tańca wrzucić piosenki z 2 kamer.

Ale interesuje mnie też temat najlepszego montażu z 2 i więcej kamer, oraz tak jak pisaliście jak najlepiej zsynchronizować kamery pod taki montaż na przyszłość.


środa, 30 kwietnia 2014, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż z 2 kamer
maviozo napisał(a):
Free run + timecode import i żadnych długich plików czy plural ejesów :)



opisz to krok po kroku w premierze cs6 jak mozesz


środa, 30 kwietnia 2014, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Montaż z 2 kamer
Degenerado napisał(a):
po pierwsze ja nie zakladam z gory ze to wesele/slub i mozna cos synchronizowac a cos ominac

Jak widzisz trafiłem :)
Bolo-Video napisał(a):
Jeżeli chodzi o ten film to potrzebuję głównie z tańca wrzucić piosenki z 2 kamer

W sumie to nie wiem w czym problem. Zsynchronizuj pod obraz/dźwięk. Samo nagranie to dobra współpraca dwóch operatorów. Muszą wiedzieć co i jak by się nie dublować a przy okazji nie przeszkadzać sobie. Jak masz dobrze nagrane to bez problemu to zsynchronizujesz. Jak nie to kombinuj dając tak przebitki by wyglądały na zsynchronizowane :wink:
Bolo-Video napisał(a):
Ale interesuje mnie też temat najlepszego montażu z 2 i więcej kamer,

W sumie to napisałem. Jak operatorzy będą widzieli (ogarniają temat) co nagrać to później montaż będzie prosty. Także wspomniałem, że synchro wcale nie jest potrzebne na całości. Można wstawiać jakieś ujęcia nagrane w innym czasie.
crit napisał(a):
Nie no bez przesady, toż to "ekstrema" - czasem warto coś więcej zsynchronizować

Spójrzmy na ślub kościelny. Ile tej synchronizacji jest potrzeba ? No nie za wiele. Oczywiście jakaś synchronizacja jest szczególnie gdy nagrywamy dźwięk osobno. Teraz pytanie jak ma to wyglądać ? Jedziemy całość ? Najważniejsze momenty ? Robimy klip z najważniejszymi momentami w jakimś skrócie ? Receptę na to trzeba samemu wypracować. Bo co mam napisać :? Stań tu, zrób to ?


środa, 30 kwietnia 2014, 13:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL