Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 06:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 wideo nie reaguje na filtry w virtualdub 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Witam,
Proszę o podpowiedź dlaczego nie widzę na bieżąco, jak zmienia się obraz przy użyciu danego filtru podczas zrzucania materiału (w capture avi). We wszystkich turorialach, było napisane, że obraz zmienia się na bieżąco. Chcę zrzucić materiał z vhs i jak dodaję filtry to obraz nie reaguje.
Mam win7 64bit, zgrywam materiał z vhs pożyczonym od kolegi advc-55...

Jakikolwiek filtr dodam (nawet brightness) i zmienię na maksa, to i tak nie ma różnicy... Cały czas mówię oczywiście o trybie capture avi....

proszę o pomoc


czwartek, 10 lipca 2014, 00:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Proszę chociaż napisać, czy zastosowanie filtrów, podczas zrzucania materiału, powinno na bierząco się zmieniać? Próbowałam też, zrzucić materiał z dodanymi filtrami, i sprawdzić czy nagrany materiał ma te filtry, ale filtry nie zostają dodane....


czwartek, 10 lipca 2014, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Dawno nie używałem vd do zrzucania ale z tego co pamiętam to: podczas zrzucania filmu na komputer to raczej aktywnych filtrów się nie używa! Zrzucamy do jak najbardziej bezstratnego kodeka! W postprodukcji poprawiamy filtrami! Użycie nawet i najprostszych filtrów podczas capturingu może skutkować zagubieniem klatek - mimo iż zrzucamy silną maszyną. Nie każdy filtr vd jest w wersji multithread. Poza tym to chyba widoczność aktywnych filtrów uzależniona jest od konfiguracji trybu wyświetlania (display options) i trzeba jeszcze załączyć właściwe filtrowanie.
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 10 lipca 2014, 14:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Dziękuję bardzo za podpowiedź.

To w takim razie jaki program jest najlepszy do zrzucania z vhs?

Teraz wyszedł kolejny problem, gdyż zrzucony materiał ma tak jakby przyspieszony dźwięk.... z tego co widzę to dużo jest dropped frame... jak ustawić w vd aby dźwięk nie przyspieszał?


czwartek, 10 lipca 2014, 15:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Kamma napisał(a):
To w takim razie jaki program jest najlepszy do zrzucania z vhs?

Najlepszy jest AmarecTV.


czwartek, 10 lipca 2014, 16:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Próbowałam uruchomić ten AmarecTv, z tego co widzę to program jest bezpłatny, ale żeby działał potrzeba ściągnąć kodek, za który trzeba już zapłacić?


poniedziałek, 14 lipca 2014, 09:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Nie. Program zapisuje w AVI, a kodek ustawiasz w preferencjach. Domyślnie jest ustawiony ten płatny, o którym piszesz. Kodeków których można użyć z tym programem, jest do wyboru, do koloru, np.: UT Video Codec, Lagarith, huffyuv.


poniedziałek, 14 lipca 2014, 12:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Ściągnąłam amarectv 231... jak uruchamiam (bo z tego co widzę to zainstalować nie można), to wyskakuje błąd: syntax error "auto deinf.ini in 15 lines oraz "auto_doubler.ini" in 11 lines następnie nieokreślony błąd, po czym niby program się uruchamia.... ale nie mogę ustawić żeby był widoczny jakiś podgląd..

uruchamiając AmaMix, mam wybrać źródło, ale nie ma nigdzie oznaczenia firewire - bo tak właśnie podłączam magnegowid... czy audio mam dać na kartę dźwiękową? przecież prze firewire powinien dźwięk pójść.

system to xp, co robię źle? może złą wersję używam.

Proszę o podpowiedź jak to podłączyć. Zależy mi, aby zrzucił nie kompresując wideo, gdyż chcę jeszcze to poddać obróbce.


poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Kamma napisał(a):
zgrywam materiał z vhs pożyczonym od kolegi advc-55...

Ominąłem ten fakt wcześniej. Urządzenie przetwarza sygnał analogowy do formatu AVI DV, a Virtual Dub zapisuje strumień w tym formacie z tego urządzenia. Sytuacja jest jak najbardziej prawidłowa, więc zapomnij o działaniu jakichkolwiek filtrów. Gdy zgrasz materiał, wtedy możesz sobie obrabiać do woli. :)


poniedziałek, 14 lipca 2014, 20:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
aha, czyli chronologia pracy prawidłowa :), pytam o ten amarecTv, gdyż chciałam sprawdzić czy materiał zrzucony innym programem, będzie się różnił.. teraz zauważyłam że zrzucony materiał z jednej kasety w pewnych momentach drga, jest to drganie na boki.. jak oglądam materiał z magnetowidu na tv, to nie ma tych drgań, po zrzuceniu drgania są zauważalne. Z innych kaset nie zauważyłam takiej sytuacji.. co może być przyczyną? Materiał zrzucałam bez kompresji...

Dodam jeszcze, że drgania są bardziej widoczne przy ruchu... proszę o pomoc..


poniedziałek, 14 lipca 2014, 21:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
udało mi się w końcu zobaczyć podglądowy obraz w amarectv, ale nie mogę zrzucić wideo.. wyskakuje komunikat cannot support colorspace by wideo codec.. zmieniałam w menu na różne kodeki i dalej to samo...


wtorek, 15 lipca 2014, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Zapomnij o AmarecTV. Polecałem go, zanim nie doczytałem, że używasz ADVC-55. Virtualdub zgrywa bezpośrednio strumień DV z tego urządzenia, a AmarecTV nie.
Różnicy między programami przy zgrywaniu takiego strumienia nie może być, bo są to cyfrowe dane.


wtorek, 15 lipca 2014, 18:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:44
Posty: 10
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
ok, dzięki za podpowiedź... wiedziałam, że coś nie tak, bo ni ..... nie mogłam zrzucić przez niego wideo..
W virtualdub mam znowu problem z dropped frame, gdyż po jakimś czasie głos mi przyspiesza (chyba zgubione klatki skracają wideo a tym samym dźwięk przyspiesza..), nie wiem gdzie to wyłączyć.


środa, 16 lipca 2014, 00:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Ściągnij wersję próbną np. Vegasa i użyj jego programu capture do zgrania.


środa, 16 lipca 2014, 18:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: wideo nie reaguje na filtry w virtualdub
Zapomniałem, że możesz przecież jeszcze użyć Scenalyzera:
http://www.scenalyzer.com/


niedziela, 3 sierpnia 2014, 00:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL