Teraz jest poniedziałek, 9 grudnia 2019, 12:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
proszę o podpowiedź:
jak przenieść projekt [częściowo zmontowany] z final cut (Mac, jak wiadomo) do Avid?
troche wiem -> http://www.borisfx.com/AAF/, z tego, co czytam pobieżnie, to potrzebny plugin z tej www.
Ale może zna ktos z Was inną metodę?
A moze po prostu ktos juz to robil i może w punktach, prosto, podpowiedziec algorytmicznie - jak to wykonać?
dzieki za pomoc.

ps:
nie bez sensu bedzie mi wiedziec - przy okazji - jak przeniesc ten projekt takze do liquid edition, jako kolo zapasowe wiedzy. dzieki


czwartek, 24 lipca 2014, 11:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
http://www.automaticduck.com/products/


czwartek, 24 lipca 2014, 12:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Degenerado napisał(a):
http://www.automaticduck.com/products/

bozaplac :) no tak, czyli za free to tego nie da sie...
zeby bylo jasne - ja nie montazysta, ja tylko usiluje pomoc sprawie; troche liczylem na to, ze istnieje JUŻ jakies narzedzie do migracji montazu i moze darmowe nawet. ale rozumiem, ze to jest to; dzieki

zaraz.... a gdzie cena tyc produktow? są free??


czwartek, 24 lipca 2014, 13:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
sciagnij i uruchom, powinno cos pisać, może jest jakiś trial dzialajacy przez jakiś czas


czwartek, 24 lipca 2014, 13:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Degenerado napisał(a):
sciagnij i uruchom, powinno cos pisać, może jest jakiś trial dzialajacy przez jakiś czas

uruchomic to tak za bardzo w tej chwili nie moge, nie siedze "na montazu", ale sciagam jeden plik po drugim, zerkam do paczek, a tam ani slowa o cenie, jesli juz cos - to warunki licencyjne i tez takie... jakby o darmowym produkcie pisali. Dziwne.


czwartek, 24 lipca 2014, 13:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 77
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Są za free.
Automatic Duck wystawiło swoje produkty za darmo, kiedy zaczęli pracować dla Adobe. Niestety nie będą już ulepszane. W nowszych wersjach są wbudowane w AE i Premiere.


czwartek, 24 lipca 2014, 15:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Kenzo12 napisał(a):
Są za free.
Automatic Duck wystawiło swoje produkty za darmo, kiedy zaczęli pracować dla Adobe. Niestety nie będą już ulepszane. W nowszych wersjach są wbudowane w AE i Premiere.

rozumiem,w nazwie "Pro" zostalo,cena uleciala :)
ok, bardzo dzieki za wiedze.


czwartek, 24 lipca 2014, 21:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Kenzo12 napisał(a):
Są za free.
W nowszych wersjach są wbudowane w AE i Premiere.

a co to w praktyce oznacza...?
bowiem:
ja jeszcze nie wiem, jak praktycznie przebiega proces migracji projektu z FC do Avid przy pomocy tych darmowych narzedzi z Duck, ale czy to, ze sa wbudowane nowe ich wersje w Premiere (ale nie sa dostepne osobno, chocby do uzycia z FC) wynika, ze "jakos i jednak" mozna wykonac migracje montowanego projektu z FC do Premiere? jest jakas konkretna wiedza w tej kwestii?


czwartek, 24 lipca 2014, 21:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 77
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Przez xml.


czwartek, 24 lipca 2014, 22:23
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Kenzo12 napisał(a):
Przez xml.

zapytany: "jak dojechac do Pragi?" odpowiadasz - "na poludnie"?
No to wtedy wszystko sie zgadza, co do stylu. Tylko,ze to nie jest odpowiedz.
mam nadzieje,ze ktos umie/chce odpowiedziec.


piątek, 25 lipca 2014, 00:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 77
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Sorry ale tutaj nie ma nic skomplikowanego (przynajmniej o ile ktoś zna podstawy obsługi obu programów), mam ci napisać instrukcję krok po kroku?
Z Final Cuta exportujesz XML-a za pomocą funkcji Export/XML. A w Premierze używasz opcji import.


piątek, 25 lipca 2014, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
a to niespodzianka :)


piątek, 25 lipca 2014, 01:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Kenzo12 napisał(a):
Sorry ale tutaj nie ma nic skomplikowanego (przynajmniej o ile ktoś zna podstawy obsługi obu programów), mam ci napisać instrukcję krok po kroku?

bez przesady,nie aż tak :) ale wspomnialem wyzej - nie jestem montazysta, przeto nie dotykalem tych programow, natomiast tak wypadlo, ze musze zdobyc max podstawowa wiedze o przeniesieniu projektu z FC ->Avid + przy okazji do Premiere. Ale spokojnie, juz prawie jest finisz. Zalapuje, troche siedze w multimediach,aczkolwiek w inny sposob niz "montazowy".

Kenzo12 napisał(a):
Z Final Cuta exportujesz XML-a za pomocą funkcji Export/XML. A w Premierze używasz opcji import.

Czy dobrze rozumiem:

1.
i w migracji z FC -> Avid, i FC ->Premiere pierwszym krokiem jest eksport projektu do pliku (?) XML. Zachowana zostaje cala struktura (uklad, efekty, etc) montazu dotychczasowego. Czyli prosta komenda w FC: Export/XML, powstaje obiekt xml. OK.

2.
jesli to jest eksport do Avida - to "Duck" musi byc zainstalowany/zaimplementowany w Avidzie i dopiero wowczas nastepuje import xml-a do Avida. Dla scislosci: ten Duck - http://www.automaticduck.com/products/pefcp/

3.
jesli to jest eksport do Premiere, to "Duck" juz jest w Premiere i wykonac proste import.

Pytanie:
Wlasnie tak to ma wygladac?

btw:
w montazu dotychczasowym w FC korzystalo sie z wielu plikow filmowych (ikonografia filmowa, kroniki), to byly media. W oryginale to sa prymitywne divx/avi, ale dla montazu w FC, jako media,są (po konwersji) plikami qt/mov.

Pytanie:
Czy w Avidzie i w Premiere dobrym jest format/kontener = qt/mov dla mediow zrodlowych do dalszego montazu, czy jednak na "cos" innego nalezy te pliki divx/avi przekodowac? do jakiego formatu/kontenera?
Jesli nalezy media jednak na "cos" innego przekodowac z divx/avi - czy zaimportowany projekt xml bez problemu bedzie potrafil powiazac juz zmontowane ujecia z mediami zrodlowymi?


piątek, 25 lipca 2014, 04:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
Degenerado napisał(a):
a to niespodzianka :)


a o co cho?


piątek, 25 lipca 2014, 04:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 77
Post Re: przenieść montaż z Final Cut do Avida - JAK?
covo napisał(a):
Czy dobrze rozumiem:
i w migracji z FC -> Avid, i FC ->Premiere pierwszym krokiem jest eksport projektu do pliku (?) XML. Zachowana zostaje cala struktura (uklad, efekty, etc) montazu dotychczasowego. Czyli prosta komenda w FC: Export/XML, powstaje obiekt xml. OK.


Nie. To dotyczyło FCP i Premiere.
W przypadku FCP i Avida, musisz zainstalować Pro Export FCP i za jego pomocą wyeksportować plik AAF, który importujesz w Avidzie.

Jeżeli pliki mov z FCP są w formacie czytanym przez Avida i Premiere to nie ma problemu. (generalnie powinny być, ale czasem ludzie mają różne wynalazki).

Przy okazji weź pod uwagę, że nie wszystko ci się przeniesie idealnie, zarówno w opisie automatic duck do fcp jak i w helpie Premierki dotyczącej importu xml masz napisane jakie są ograniczenia.


piątek, 25 lipca 2014, 08:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL