Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 07:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
montaz wynikowo ma byc w HD. Ale - niestety - wykorzystuje sie duzo ikonografii filmowej 592x432.
Wazne jest to,ze ta ikonografia sa b.stare, mniej wiecej z lat 20-tych, cyfrowe wersje kronik. Czyli maja wszelkie "starociowe" cechy materialu filmowego.
I w tym moze jest zrodlo dla ratunku. Przed czym: przed makroblokami przy ogladaniu w HD.

Jaka metode/jakie metody (w Avid, a Premiere) mozecie podpowiedziec, by zlagodzic efekt makroblokowy tych staroci 592x432?
Kazdy zabieg formalny/techniczny/efektowy bedzie dobry, o ile bedzie wspolgral z wizualna staroscia mat. filmowego. Zdaje sie, ze mozna pare rzeczy zastosowac...

Czy (w Avid, Premiere) jest jakas sprytna opcja lagodzenia makroblokow? jakis... antyaliasing... deblocking... Moze po takim zabiegu dodac kontrast (?), w kazdym razie cos w okolicach "kontrast/gamma" (?) i do tego ziarno... Kombinuje w tym kierunku, bo jakosc tego starego materialu pozwala na daleko idace efekty ku jeszcze wiekszej "surowosci" starych kronik.
Mozecie doradzic cos skutecznego dla zamaskowania makroblokow (co nie znaczy,że w 100%) ?
Nie taję, że zalezy mi na pokazaniu skrotowym opcji, konkretnej nazwy efektu (Avid, Premiere), cos, co znacie z doswiadczenia.
dzieki za pomoc.


piątek, 25 lipca 2014, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
Nie wiem jak w wymienionych edytorach, a i przykładów żadnych nie podwiesiłeś. Tak zupełnie w ciemno to w Ediusie dał bym delikatny blur i popracował dopiero nad kontrastem, albo zupełnie odwrotnie Video Noise i też kontrast(no zapewne odwrotnie). Tudzież w zależności od kontekstu w AE przygotował tło z animacją(np stara gazeta z zdjęciem i zamiast zdjęcia czarnobiały fragment filmu, najlepiej dla podkreślenia wiekowości z widoczną utratą klatek...)
Do tego można podejść na wiele sposobów. Jakiegoś reżysera zapytaj ;P

_________________
Obrazek


piątek, 25 lipca 2014, 18:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
robertnik napisał(a):
Nie wiem jak w wymienionych edytorach

konkretne edytory podalem dlatego, ze moze ktos zasugeruje konkretne nazwy efektu/-ów w tych edytorach, ale mozna tez operowac nazwami "mniej wiecej", z krociutkim opisem efektu, to "sie" potem znajdzie analogon w avid/premiere... :)

a nizej podaje link - przyklad tej filmowej ikonografii 592x432, w ktorej ma sie "jakos" zamaskowac/zniwelowac makrobloki, skoro bedzie w "umoncie" HD. Probka jest typu divx/mp4 (jako probka moze byc), oczywiscie w montazu musi byc format jadalny dla avid/premiere,ale jakosc/charakter/"starosc" pozostana w zasadzie bez zmian:

https://www.dropbox.com/s/3pz4ax62bkm9e78/kawalek.mp4

robertnik napisał(a):
Tak zupełnie w ciemno to w Ediusie dał bym delikatny blur i popracował dopiero nad kontrastem, albo zupełnie odwrotnie Video Noise i też kontrast(no zapewne odwrotnie).

gdzies tak wlasnie błądzilem - > antyaliasing,deblocking (cos wokol rozmycia...), za Noise wstawialem proste ziarno..., takze o kontrascie pisalem. Jakos tak.
Ale: czy tylko tak kombinowac?

Bo o co chodzi: jak juz ktos rzuci okiem na material podlinkowany, to widac, ze to starocie, w pewnym sensie mozna na kazdy rozsadny,a skuteczny sposob to "efektowac" , bo czyniac to zdroworozsadkowo - niczego w jakosci nie mozna juz zepsuc... I tę dobrą okolicznosc nalezy wykorzystac.
Ale:
caly czas prosze pamietac o jednym -> chodzi tylko o likwidacje (a w zasadzie o minimalizacje) makroblokow. O nic wiecej.

Pytanie:
czy sa w edytorach - avid/premiere/... - są jakies szczegolne operacje efektowe mozliwe, ktore dobrze moga minimalizowac makrobloki.
Prosty blur, rozmycie... - to raz.
Zaburzenie - noise, ziarno... - to dwa.
Ale moze cos jeszcze bardziej wyrafinowanego, cos innego jest mozliwe...? Ja to nazwalem antyaliasingiem/deblockingiem - moze cos z tej parafii przyjdzie komus do glowy i podpowie?
Potem i tak bedzie to kombinacja efektow.

robertnik napisał(a):
Tudzież w zależności od kontekstu w AE przygotował tło z animacją(np stara gazeta z zdjęciem [....]

stop stop stop :) nic z tych rzeczy, zadne upiekszenia,zadne landszafciki, z calym szacunkiem :) czysta forma, taka, jaka jest.
Chodzi mi tylko i wylacznie o pomoc, porady, jak zminimalizowac makrobloki - w pewnym stopniu zmieniajac oczywiscie wyglad kadru, wiadomo, ze bez tego nie obejdzie sie, ale mozemy to nazwac po prostu "cyfrowa korekcja obrazu"...

To co? będą jeszcze jakies podpowiedzi o likwidacji makroblokow? :)


piątek, 25 lipca 2014, 21:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 lutego 2011, 12:01
Posty: 8
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
Próbowałem kiedyś postarzeć materiał na siłę filmując go ponownie jako projekcję z rzutnika /bawiąc się kontrastem i jasnością/. Innym razem filmowałem ekran laptopa widziany przez matówkę LUBITELA 166 za pomocą VDSLR z obiektywem macro - w obu przypadkach efekty były obiecujące. Może w ten sposób Kolega zgubi makro bloki.


sobota, 26 lipca 2014, 00:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
wilku napisał(a):
Próbowałem kiedyś postarzeć materiał na siłę filmując go ponownie jako projekcję z rzutnika /bawiąc się kontrastem i jasnością/. Innym razem filmowałem ekran laptopa widziany przez matówkę LUBITELA 166 za pomocą VDSLR z obiektywem macro - w obu przypadkach efekty były obiecujące. Może w ten sposób Kolega zgubi makro bloki.

bardzo ciekawe zabiegi.... Ale w moim przypadku wystarcza zabiegi prostsze - odpowiednia obrobka cyfrowa, to pewne. Tylko wowczas, jesli znawcy podpowiedza - jak?. Chociaz - moze juz to powiedziano...


sobota, 26 lipca 2014, 00:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 lutego 2011, 12:01
Posty: 8
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
Może jeszcze taki sposób - poszukaj w sieci zeskanowany kilkusekundowy fragment z ziarnem błony filmowej np. " gorilla grain" i spróbuj go wtopić w materiał za pomocą funkcji opacity - powinno trochę wytłumić artefakty.


sobota, 26 lipca 2014, 10:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3290
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
na pewno masz na myśli makrobloki?
czy chodzi ci o "brzydki" efekt po skalowaniu?

_________________
Obrazek


sobota, 26 lipca 2014, 12:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
GrassHoppeR napisał(a):
na pewno masz na myśli makrobloki?
czy chodzi ci o "brzydki" efekt po skalowaniu?

tak;
konkretniej:
oryginalna stopklatka 592x432 z materialu wideo (link do video podalem wyzej): http://i.imgur.com/4WOAnY3.png
a to stopklatka powiekszona w prosty sposob (w irfan) kilka razy:
http://i.imgur.com/OugHmxn.png
Widac, że to, co jest w wyjsciowej stopklatce efektem kiepskiej kompresji mat. video (z powodow: kiepski kodek, jego kiepskie ustawienia) - czyli najogolniej pojete artefakty (w tym - widoczne makrobloki), po powiekszeniu/przeskalowaniu ma jeszcze lepiej widoczne makrobloki = "kwadraciki".
I o niwelacje makroblokow/kwadracikow w przeskalowanym materiale video mi chodzi.

Zwykle zmiekczenie obrazu (i w powiekszonym do HD mat. video, i w jakiejkolwiek grafice-stopklatce) niweluje oczywiscie makrobloki, to jasne.
Wiecej: na wyjsciowej stopklatce 592x432 zastosowany zaawansowany algorytm S-Spline Max programem BenVista PhotoZoom pozwala otrzymac b. duze powiekszenie stopklatki w zasadzie bez makroblokow. Czyli z powiekszeniem stopklatki/grafiki problemu nie ma/nie mam - jest PhotoZoom, jest wynikowa dobra/niezła, duza stopklatka.
Ale:
jak niwelowac makrobloki gdy powiekszy sie do HD nie statyczna grafike/stopklatke, lecz material video, dla ktorego PhotoZoom nie dziala, bo jest do grafiki jeno.

Jak wspomnialem: mozna zmiekczyc przeskalowane do HD video, makrobloki przycichna, ale kosztem bardzo drastycznego spadku ostrosci obrazu.
Przeto pytam o sprytniejsze podzialanie jakas kombinacja efektow w avid/premiere, moze sa tam opcje, ktore nie tylko pozwalaja banalnie zmiekczac obraz i zatracac granice kwadratow makroblokow, ale zachowujac mniej wiecej dotychczasowa ostrosc - jednak makrobloki minimalizuja.

Po prostu pytam o pomysly, rady na to, jak - gustownie - "podrasowac efektowo" material 592x432, aby zagral w HD gubiac w maksymalnym stopmiu powiekszone makrobloki. To, ze mat. wyjsciowy jest stary (patrz link do video) pozwala go "zaburzac" efektowo bardziej niz standardowy, wspolczesny.


niedziela, 27 lipca 2014, 23:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
wilku napisał(a):
Może jeszcze taki sposób - poszukaj w sieci zeskanowany kilkusekundowy fragment z ziarnem błony filmowej np. " gorilla grain" i spróbuj go wtopić w materiał za pomocą funkcji opacity - powinno trochę wytłumić artefakty.

brzmi intrygująco, ale o co chodzi...?
rozumiem,ze cos kolo tego http://gorillagrain.com/.... - tylko cos mi sie zdaje, ze darmowe nie jest,ale tez... wiesz, ja nie wiem, czy akurat przy tym moim "592x432" nie wystarczy - jesli juz jakies ziarno jako jeden z poprawiajacych efektow - zwykle, lekkie ziarno cyfrowe... Akurat w tym przypadku gorilla zdaje sie troche za ekskluzywna sprawa.
No, chyba, ze sa jakies darmowe w sieci analogony tego efektu - nie moge wyczaic.

Ale:
super, ze to podpowiedziales, bo zblizam sie wolno do tematu "jak cyfrowy obraz upodobnic do celuloidowej tasmy", a to juz powazna sprawa i gorilla zdaje sie, ze jest jednym z tych strzalow, ktore trafiaja w punkt. Pewnie bede kiedys pytal o inne.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 lipca 2014, 11:24 przez covo, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 27 lipca 2014, 23:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
Hmmm... Ziarno to może kurom posyp... :lol:
W tych obrazkach śmieci jest dość. Czy ten divix to Ty robisz?
Jaki jest oryginalny format tych digitalizacji?

Zerknij: http://www.filedropper.com/kawalekcor


poniedziałek, 28 lipca 2014, 01:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3290
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
powinieneś zastosować deblocking na oryginalnym materiale*, dopiero wtedy powiększać.
kiedyś stosowałem http://www.compression.ru/video/deblock ... ng_en.html

PS. skąd taka dziwna rozdzielczość? przy niestandardowych rozmiarach bloków zysk jakości może być niesatysfakcjonujący. postaraj się o oryginały, zapewne w PAL 720x576.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 28 lipca 2014, 08:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
Posiwiały napisał(a):
Hmmm... Ziarno to może kurom posyp... :lol:
W tych obrazkach śmieci jest dość.

wiem; i dlatego napisalem, ze - nie dokladajac przesadnie "starosci" - mozna w miare swobodnie (jesli sie wie jakim efektem/filtrem/etc) dzialac. Tylko by zminimalizowac makrobloki. Ale po Twojej odpowiedzi: juz nie tylko o makrobloki mi chodzi :)

Posiwiały napisał(a):
Czy ten divix to Ty robisz?

zartujesz :) :)
gdy jeszcze robilem "divx", dawno dawno temu, to nie divx, ale jesli juz, to xvid 2-pass z super ustawionymi i pokonsultowanymi matrycami i jakosc byla przednia. Od dawna najczesciej mp4/mkv, handbrake/xmediarecode z dobrze ustawionymi parametrami. To tak najogolniej.

Posiwiały napisał(a):
Jaki jest oryginalny format tych digitalizacji?

oryginalny format tych digitalizacji jest taki, jaki jest w podanym przeze mnie linku - innego nie mam, nie bede mial, to jest moj "oryginal". I z nim musze sobie poradzic. Kropka. Zapewne oryginal gdzies tam jest, co najwyzej na dvd.

Posiwiały napisał(a):

I to jest bardzo**2 ciekawe. Dzieki wiec za mozliwosc zadania nowych pytań :)
Porownujac zrodlo i Twoj wynik:
ja rozumiem, ze "cos za cos" (poza tym: "darowanemu sie nie zaglada" :) ), ale: tak sobie mysle, ze troszeczke za bardzo sie rozmylo, ja rozumiem, ze musialo, bo po pierwsze - gigant przeskalowanie, po drugie - dbalosc przy tym o likwidacje makroblokow, ale moze za bardzo rozmyte, czy moze inaczej: za miekkie,za bardzo soft... Jest chyba troche za duza utrata szczegolow, gdy jest w kadrze wiecej obiektow drobniejszych, jakis tlumek, to robi sie z nich taka "pulpa".

I od tego momentu interesuje mnie juz nie tylko likwidacja makroblokow, ale i to przeskalowanie. Zdecydowanie tak.

Dla mnie to z pewnoscia super propozycja wyjsciowa, co szkodzi - znajac przyjete przez Ciebie parametry - poeksperymentowac... Zwlaszcza, że - to widac - warto. Zdecydowanie tak.

Mozesz podzielic sie wiedza?:
- w jakim sofcie
- ktorymi opcjami + z jakimi ich ustawieniami
osiagnales ten efekt? - czyli i przeskalowanie, i - po przeskalowaniu - minimalizacje makroblokow.

btw:
jakis czas temu dzialalem troche z Video Enhancerem w sprawie przeskalowan, z dobrym filtrem do VD, wynik byl nawet niezly, ale tez: obraz troche za bardzo wychodzil mi miekki... Tylko, ze to byly proby, zachecajace. Natomiast z tym materialem archiwalnym nie moge sobie pozwolic na Video.Enhancer, bo konwersja trwa,trwa i trwa, material w ilosci "wagon", postanowilem wiec zapytac o operacje "efektowe" w trakcie montazu mozliwe do wykonania. Ale zaprezentowana przez Ciebie mozliwosc przeskalowania tak zachecajacego - moze zmusi do konwertowania....


wtorek, 29 lipca 2014, 00:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
GrassHoppeR napisał(a):
powinieneś zastosować deblocking na oryginalnym materiale*, dopiero wtedy powiększać.
kiedyś stosowałem http://www.compression.ru/video/deblock ... ng_en.html

o deblockingu w vd wlasciwym filtrem - to ja wiem. Tylko, ze tych materialow arch. jest b.b.b. duzo - wiec przygotowanie calosci ich to masa godzin
Ale:
nie wiem jeszcze co z rozmowy z Posiwialym wyjdzie, w kazdym razie gdyby w zmontowanym juz materiale (w avid/premiere/finalC, z ujeciami branymi jako 592x432) istniala mozliwosc podzialania na ujecia makroblokowe "592x432" jakims filtrem, a potem przeskalowania ich do HD, to byloby super.

GrassHoppeR napisał(a):
skąd taka dziwna rozdzielczość? przy niestandardowych rozmiarach bloków zysk jakości może być niesatysfakcjonujący. postaraj się o oryginały, zapewne w PAL 720x576.

sam sie zastanawialem skad taka rozdzielczosc... Obawiam sie, ze latwo ja osiagnac bezmyslnym ustawieniem parametrow w nakladce na kodek divxowy, po prostu ktos sie czemus nie przygladal i pojechal "z metra", cos sie "omsknelo". Poza tym, chociaz divx to nie xvid,ze nie wspomne o x264,to faktycznie - kompresja nawet jak na divx fatalna -> 1.071 Kb/s, troche jakby malo.


wtorek, 29 lipca 2014, 00:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3290
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
mi się udało uzyskać coś takiego:
https://www.dropbox.com/sc/0mwaaw9xwytc ... zWQGz9TGWa
(proponuję ściągnąć plik, bo na dropboxie nie wygląda to szczególnie lepiej...)
tyle, że deblocking jest robiony przez kartę graficzną podczas wczytywania do avisynth'a, a zaćmienie umysłu nie pozwala mi przypomnieć sobie gdzie to się włączało...

w premiere mógłbyś chyba skopiować pocięte fragmenty i wkleić do innej sekwencji o oryginalnych rozmiarach i wtedy zapisać bezstratnie do takiego przetwarzania. a najlepiej to by było przyciąć oryginalne klipy i zapisać bez rekompresji w np. virtualdubie, ale coś VD odmawia łyknięcia tego formatu inaczej niż przez directshow...

nie mam zbytnio czasu, żeby ogarniać ci różne opcje, ale jakby co pisz, to odpowiem.

aha, najważniejsze... jak to zrobiłem:
->wczytanie do vdub przez directshow, co od razu dzięki karcie daje:
->deblocking, i dalej w vdubie:
->resize
->warp sharp
->deshaker

_________________
Obrazek


wtorek, 29 lipca 2014, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wynik ma byc w HD,ale część mediów to 592x432
Proponuje z ati radeona po analogu ze sprzetowym slalowaniem wypuscic sygnal po analogu i zgrabowac go karta montazowa na drugim kompie.


wtorek, 29 lipca 2014, 22:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL