Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 07:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Kompresja w VirtualDub 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Kompresja w VirtualDub
Mam pytanko. Zgrałem materiał prosto z kamery za pomocą Ediusa. Na dysku utworzył się plik avi. Kiedy go oglądam to obraz ma dziwne ząbkowane krawędzie. Jeśli go później przerobię i skompresuje w Ediusie to wszystko jest OK. Niestety jak zrobie kompresję w VirtualDub to obraz końcowy także ma te dziwne ząbkowanie. Z czego to wynika i jak dokonać kompresji w VirtualDub aby tego efektu nie było ?


czwartek, 28 sierpnia 2014, 14:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Kompresja w VirtualDub
hasło: przeplot.
metoda: deinterlace.

_________________
Obrazek


czwartek, 28 sierpnia 2014, 16:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Kompresja w VirtualDub
Ok ale czy mógłbyś jaśniej ? Co i gdzie zrobić żeby zapisać materiał już bez przeplotu ?


czwartek, 28 sierpnia 2014, 17:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Kompresja w VirtualDub
wszystko zostało już opisane wielokrotnie na tym i innych forach. wystarczy poszukać.

wybacz, ale twój problem jest tak oczywisty, że funkcjonuje jako slogan. mówi się "pytania o przeplot" kiedy ma się na myśli pytania o głupoty lub oczywiste, wielokrotnie na nowo maglowane tematy.

_________________
Obrazek


czwartek, 28 sierpnia 2014, 17:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4573
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kompresja w VirtualDub
Trzeba użyć filtra deinterlace.
http://www.youtube.com/watch?v=RQi3_tcjSGc
http://www.guthspot.se/video/
...

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 28 sierpnia 2014, 17:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Kompresja w VirtualDub
GrassHoppeR ---- Znam to z własnego doświadczenia kiedy na forum Canona ktoś pyta po raz tysięczny o obiektyw. Ja stosuję taką zasadę którą i Tobie polecam. Odpowiadam po raz tysięczny bo chcę pomóc albo nie chcę pomóc i wówczas w ogóle nie udzielam się w danym wątku.

kotin ---- Dzięki tak właśnie zrobiłem. Problem w tym że później daję zapisz jako i końcowy plik nadal ma przeplot. Czy rodzaj kodeka też ma jakieś znaczenie ? Ja w ustawieniach kompresji daję Xvid. A może ta wtyczka filtra deinterlace nie działa u mnie. Nie mam pojęcia o co chodzi.


czwartek, 28 sierpnia 2014, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Kompresja w VirtualDub
ale tutaj masz wszystko wyjasnione , masz dolaczone skrypty gotowe, tylko przeszukac tematy trzeba


czwartek, 28 sierpnia 2014, 18:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Kompresja w VirtualDub
Cytuj:
Ja stosuję taką zasadę którą i Tobie polecam.


przecież ci odpowiedziałem, prawda? a ty zamiast skorzystać z podpowiedzi i poszukać informacji to dalej pytałeś. to teraz ja ci opowiem o zasadzie, którą stosuję i tobie również polecam - najpierw wyszukiwarka, potem post z pytaniem, a nie odwrotnie.

_________________
Obrazek


czwartek, 28 sierpnia 2014, 18:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4573
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kompresja w VirtualDub
W filtrze deinterlace są różne opcje, wypróbuj. Może poszukaj wręcz innego filtra. Poza tym może przy przejściu z programu na program następuje zmiana kolejności półpól przeplotu? W takim wypadku użyj filtra reverse field dominance.
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=28&t=10660

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 28 sierpnia 2014, 20:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Kompresja w VirtualDub
kotin --- Dzięki. Sprawdzę to. Jak uda mi się dojść o co chodziło to napiszę bo może ktoś mieć w przyszłości podobny przypadek.


czwartek, 28 sierpnia 2014, 20:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL