Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 19:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 A.Premiere - podmiana plików żródlowych 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post A.Premiere - podmiana plików żródlowych
pliki P1,P2 zaimportowane do AP jako material zrodlowy do montazu.
Po skonczonym montazu::

1.
czy jesli pliki P1,P2 zostana skasowane z poziomu AP, nastepnie do AP zostana zaimportowane pliki Q1,Q2 (inne kontenery, z innym kodowaniem a/v niz pliki Px), zawierajace identyczny material zdjeciowy, oraz: juz przy zamknietym AP w pliku EDL wszystkie nazwy "Px" w odwolaniach zostana zastapione nazwami "Qx" - czy teraz, po otwarciu, AP odwola sie skutecznie/prawidłowo dla zmontowanego materialu do plików Qx?

Jesli powyższa operacja jest bez sensu - wobec tego w jaki sposob wykonać zamianę Px ->Qx?

2.
Jesli odpowiedz na (1) pozytywna, to teraz bardziej skompikowana sytuacja:
jak zastapic mat. zrodlowy (pliki P1/P2) materialem zrodlowym zawartym nie w plikach Q1/Q2,ale w plytach dvd1 / dvd2 (w ich katalogach video_ts jest po pare vob) ? Konieczna konwersja dvd do np. mp4/x264?


piątek, 31 października 2014, 00:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 822
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
covo napisał(a):
Jesli powyższa operacja jest bez sensu

Jest.
1. Właśnie do tego istnieje polecenie "Replace Footage" ( jak nazwa wskazuje ).
Pliki podmieniane muszą być ekwiwalentne.
2. Premiera obsługuje *.vob-y - więc ..?
Oczywicie muszą być skopiowane na dysk komputera.

Czy jeszcze coś pokazać paluszkiem w instrukcji obsługi programu,
którego nawet nie masz?

A zamiast "bóg zapłać" - proponuję Byś dokarmiał zimą ptaki.


piątek, 31 października 2014, 08:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
Posiwiały napisał(a):
Czy jeszcze coś pokazać paluszkiem w instrukcji obsługi programu,
którego nawet nie masz?

i po jaka cholere te wycieczki? komu humorek poprawiasz? :) mam, nie mam. Ale moze mam.Moze mam czesciowo. Moze mam od czasu do czasu. Co to ma za znaczenie... Zadne.

Posiwiały napisał(a):
covo napisał(a):
Jesli powyższa operacja jest bez sensu

Jest.

i jest odpowiedz.

Posiwiały napisał(a):
1. Właśnie do tego istnieje polecenie "Replace Footage" ( jak nazwa wskazuje ). Pliki podmieniane muszą być ekwiwalentne.

jest odpowiedz.

Posiwiały napisał(a):
2. Premiera obsługuje *.vob-y - więc ..?

wiem,ze obsluguje, nie o to chodzi, widac,ze malo jasno zadalem pytanie.
Skoro Px mozna bez problemu zastapic plikami Qx metoda Rep.Footage (np. P1.avi --> Q1.mp4), to czy jesli Q1=dvd1 (a wiec nie jednym plikiem zastepowany jest P1,ale struktura paru vobów w video_ts tej plyty) , to czy Rep.Footage takze zadziala?

Posiwiały napisał(a):
Oczywicie muszą być skopiowane na dysk komputera.
to chyba nie do konca jest prawda,ale sa ciekawsze wojny.


Posiwiały napisał(a):
A zamiast "bóg zapłać" - proponuję Byś dokarmiał zimą ptaki.
to nie do mnie propozycja, bowiem nie napisalem "bóg zapłać",lecz "bógzapłać",a to jest troche wyzsza szkola jazdy (i nie nazywa sie jej bledem ort.) :)


piątek, 31 października 2014, 17:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1239
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
"troche wyzsza szkola jazdy"
czyli ułańska woltyżerka na oklep


piątek, 31 października 2014, 18:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
grabos napisał(a):
"troche wyzsza szkola jazdy"
czyli ułańska woltyżerka na oklep

w tym konkretnie przypadku - bingo :)
(co nie znaczy,ze nie jest interesujące doprecyzowanie sprawy dvd :)


piątek, 31 października 2014, 20:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 822
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
covo, przekomarzanki są tylko dodatkiem do tej nudnej i żmudnej
dyskusji na wyższym poziomie niczego.
Tworzone przez Ciebie nonsensowne, absurdalne sposoby pracy, z których
wynikają same kłopoty zamiast pożytku - to wprost pochodna braku wiedzy
podstawowej. Przeczytanie instrukcji obsługi programu, na którym się działa,
to żadna łaska. Bez tego z każdym krokiem będziesz zapadał w bagno.
To moja najżyczliwsza rada dla Ciebie.
I, proszę, dokarmiaj zimą ptaki - aż zauważysz że bez skrzydeł się nie lata,
a bez wiedzy nie robi filmów.

Co do meritum.
covo napisał(a):
Skoro Px mozna bez problemu zastapic plikami Qx metoda Rep.Footage (np. P1.avi --> Q1.mp4), to czy jesli Q1=dvd1 (a wiec nie jednym plikiem zastepowany jest P1,ale struktura paru vobów w video_ts tej plyty) , to czy Rep.Footage takze zadziala?

Posiwiały napisał(a):
Pliki podmieniane muszą być ekwiwalentne.


Czy dyskusja spadła do poziomu tłumaczenia różnicy między plikiem a folderem?


piątek, 31 października 2014, 23:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
Posiwiały napisał(a):
Co do meritum.

no widzisz, nie takie trudne. [ :) ]

Posiwiały napisał(a):
Czy dyskusja spadła do poziomu tłumaczenia różnicy między plikiem a folderem?

"jakby", zagalopowałem się;
rozumiem przeto, że jesli mat. video jest zawarty w wiecej niz w jednym vob w dvd, to jedyna droga dla mozliwosci Rep. Footage jest konwersja calej dvd do pliku (mp4/x264, itp)


piątek, 31 października 2014, 23:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 822
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
covo napisał(a):
no widzisz, nie takie trudne.

no, widzisz, zależy dla kogo... :lol:

Podstawą w Premierze jest praca natywna - na plikach oryginalnych.
Trzeba było skopiować na dysk *.vob-y, jeśli to kilka płyt - pozmieniać
ich nazwy by się nie powtarzały - i taki materiał montować.
A tu taki cyrk...

Opisz co to za pliki dotąd montowałeś, skąd się wzięły i jak się mają do
zawartości dvd. Podaj konkretne informacje z MediaInfo.
Jeśli zmieniono np. klatkaż, usunięto przeplot, nie ma zgodności czasu
początku i końca - to podmiana wprowadzi tylko kolejny bałagan.

I w sumie to nie wiadomo, po co chcesz te pliki w ogóle zamieniać.
Nadal też nie wiem na którym wydaniu Premiery to się odbywa.


sobota, 1 listopada 2014, 01:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
ja tak robię od dawna bo mam słaby komp.Najpierw generuję pliki proxy,potem zamieniam,robię projekt,sprawdzam,zamieniam i rendering na orginale.Trochę zabiegów ale skuteczne.Ostatnio robię tak rzadziej bo magix sam robi i pracuje na proxy

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


sobota, 1 listopada 2014, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 822
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
W uzasadnionych przypadkach - jasne. Są zasobożerne formaty.
Ale my tu o *.vob-ach, mpeg2 SD, które "chodzą" na procesorach
do jednorazowych zapalniczek.

covo jest niepotrzebnie tajemniczy, nie podaje istotnych info,
można się tylko domyślać.

Pracował na słabym rippie dvd (jakim?), teraz chce ponownie rippować
do mp4 - podczas gdy najwłaściwiej byłoby wrócić do *vob-ów lub
lub bez reenkodowania wyciągnąć z nich *.mpegi. I tak spreparować,
by były możliwie ekwiwalentne co do synchronizacji.

To, na ile montaż się "posypie" przy podmianie - zależy od tego ile
błędów było w rippie do niego użytym...
Jeśli pracowano na plikach-rippach o długości godziny, czy więcej -
to rozjazd może być spory - a korygowanie tego może kosztować
więcej pracy niż ponowny montaż w/g wzoru.


niedziela, 2 listopada 2014, 03:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
Posiwiały napisał(a):
Podstawą w Premierze jest praca natywna - na plikach oryginalnych.

że istnieja pliki w lepszej jakosci i zarazem optymalnej (jako dvd) okazalo sie juz po montazu z divx-ów (kiepskiej jakosci, patrz nizej), stad problem zastapienia materialu divx materialem dvd.

Mat. DVD <-- jeszcze go przed nosem nie mam (dopiero przybywa), ale:
1.
divx-y uzyte do montazu powstawaly z tychże wersji DVD (a jak dokladny, bezbledny jest ripp - póki co, nie jest jasne,ale niewielkie bledy... no cóż, wowczas dopasowanie czasowe ujec bedzie musialo w AP odbywac sie niestety "na piechote", trudno, najwazniejsze, to przy zastepowaniu zrodlowych divx co najmniej bardzo trafic w odpowiednie ujecie w dvd, oby z minim. bledem, bo na blad w rippowaniu nic sie juz nie poradzi)
2.
nie jest jeszcze jasne w jakim systemie sa plyty DVD, ale max. prawdopodobny PAL (wiec skoro klatkaz divx=25, to go nie zmieniano przy konwersji DVD->divx)
3.
DVD najprawdopodobniej są z przeplotem (divx - są bez przeplotu)

Kazda plyta DVD bedzie mogla byc doprowadzona w shrinku (chocby) do identycznej zawartosci video, jaka jest w odpowiadajacym jej divix-ie, przeto usytuowanie czasowe konkretnego ujecia w divx bedzie moglo byc takie samo, jak w odpowiadajacej mu plycie dvd (pomijam niespodzianki wynikajace z niedokladnosci ripp, jak wspomnialem - przesuniecia czasowe oraz inne niespodzianki wyrownac trzeba bedzie recznie). Oczywiscie start/zero dla video w divx i dvd bez problemu powinny dac sie wyrownac.

Posiwiały napisał(a):
Opisz co to za pliki dotąd montowałeś, skąd się wzięły i jak się mają do zawartości dvd. Podaj konkretne informacje z MediaInfo.
Jeśli zmieniono np. klatkaż, usunięto przeplot, nie ma zgodności czasu początku i końca - to podmiana wprowadzi tylko kolejny bałagan.

1.
podaje te wiesci raczej ciekawostkowo, bo po prostu trzeba mat. z divx zastapic lepszym - mat z divx nie tylko ma slabszą rozdzielczosc, ale makabrycznie kiepskie kodowanie: divx-y sa b.b. kiepskiej jakosci -> http://wklej.eu/index.php?id=b430a561aa. Można te informacje doprecyzowac i juz watpliwosci nie ma:
DRF<4 0 ( 0.000 %)
DRF=4 15 ( 0.025 %)
DRF=5 713 ( 1.201 %)
DRF=6 8158 ( 13.743 %)
DRF=7 17375 ( 29.271 %)
DRF=8 6714 ( 11.311 %)
DRF=9 6838 ( 11.520 %)
DRF>9 19546 ( 32.928 %)
- o kodowaniu xvid, czy chocby kwantyzatorze 2, 3 można pomarzyć => odpowiedz, dlaczego material divx do montazu musi byc zastapiony materialem DVD jest oczywista.
2.
o klatkażu, przeplocie, zgodnosciach czasowych - wspomnialem.
3.
poniewaz material w kazdym pliku divx ma po ok. 40 minut, to jest max. prawdopodobne, że w swoim odpowiedniku, plycie DVD, zawarty jest w co najmniej dwóch vob. I po doprowadzeniu w shrinku do mozliwie optymalnego czasowego wyrownania video w divx i w dvd (z dokladnoscia do bledow ripp) - beda to w dvd nadal co najmniej dwa vob-y. To stąd:

PROBLEM

bo dla > 1 vob Rep.Footage nie bedzie mozliwe (co byloby mozliwe, gdyby chodzilo o czas np. 20 min, wowczas dla kazdego divx - jeden vob i replace footage proste)
Czyli: żeby divx dal sie prosto zastapic materialem dvd, to kilka vob-ów w dvd nalezy po prostu scalić do jednego? Nie trzeba tworzyc z vobów droga konwersji np. jednego pliku mp4/x264?

Posiwiały napisał(a):
I w sumie to nie wiadomo, po co chcesz te pliki w ogóle zamieniać.

juz wiadome...

Posiwiały napisał(a):
na którym wydaniu Premiery to się odbywa.

ostatnie cc pro

Posiwiały napisał(a):
Trzeba było skopiować na dysk *.vob-y, jeśli to kilka płyt - pozmieniać ich nazwy by się nie powtarzały - i taki materiał montować.
(juz jasne, dlaczego jest robione lewą ręką, stalo sie)

wobec tego na przyszlosc:
zalozmy, ze sa dwie plyty dvd,
istotne video pierwszej jest zawarte w :
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB
a video drugiej w :
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB

przykladowo: czy nalezy wowczas pliki pierwszej dvd nazwac:

1.vob
2.vob

a pliki drugiej dvd:

3.vob
4.vob
- o to chodzi?


niedziela, 2 listopada 2014, 05:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 822
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
Dzięki za wyczerpujący opis.

Zacznę od końca.
Tak, chodzi o to by nazwy plików się nie dublowały i były możliwie unikatowe.

Co do najnowszej Premiery CC - muszę najpierw sprawdzić parę rzeczy,
zanim zaproponuję Ci coś konkretnego. I sam muszę przemyśleć, który sposób
pracy będzie tu optymalny. Dopóki nie ma DVD to trochę teoretyzujemy,
a diabeł tkwi w szczegółach. Daj mi czas do wieczora.

A co ma być Twoim produktem końcowym? Bo to też ważne przy planowaniu
prac.


niedziela, 2 listopada 2014, 13:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
Posiwiały napisał(a):
A co ma być Twoim produktem końcowym? Bo to też ważne przy planowaniu
prac.

HD :) (poważnie)

czyli:
jedna sprawa - na teraz:
1.
zastapienie mat. divixowego materialem dvd, a potem (ale to juz inna sprawa, zdaje sie, ze juz o tym bylo pisane tutaj...):
2.
"jakas" obrobka ("doskalowanie", "upskalowanie"), zeby pozbawic produkt wynikowy HD makroblokow (ktore sa masakryczne przy divx, a beda troche mniejsze przy mat. wyjasciowym z dvd, ale bez wątpienia będą)


niedziela, 2 listopada 2014, 16:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 822
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
A już było tak fajnie - bo zapomniałem o tym... :(
Nie jest to szczęśliwy zbieg okoliczności.

Coż, poczekamy na te DVD, sprawdzisz MediaInfo czy vob-y na obu plytach
mają te same parametry. I poproszę Cię o udostępnienie przykładowego vob-a,
z linkiem tu, czy na priv - muszę się mu przyjrzeć.

Taka normalna procedura restauracji filmów celuloidowych polega na skanowaniu
progresywnym klatek. I taka postać zapisu - progresywna - jest stosowana do
upscalingu.

W latach 30-tych zeszłego wieku upowszechniał się standard 24 klatek na
sekundę, ale kamery o klatkażu od 16 do 26 fps były jeszcze długo w użyciu.
Takie filmy na potrzeby telewizji przechwytywano z przeplotem, w systemie
NTSC lub PAL. Więc - różnie taki zapis potrafił wyglądać.
Szczegóły -to już w googlu, nie będę udawał, że pamiętam.

Trzeba więc przyjrzeć się, półpole po półpolu - z czym mamy do czynienia.

I aż boję się zapytać - co dokładnie kryje się pod określeniem HD?


wtorek, 4 listopada 2014, 01:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: A.Premiere - podmiana plików żródlowych
Posiwiały napisał(a):
zbieg okoliczności.

żaden zbieg okolicznosci, samo życie :)

Posiwiały napisał(a):
Coż, poczekamy na te DVD, sprawdzisz MediaInfo czy vob-y na obu plytach mają te same parametry.

beda mialy te same parametry, na 99.9999%, nie ma powodow,by nie mialy; beda takze, na 99.99999% - PAL, z przeplotem.
Bedzie mozna bez problemu sprowadzic kazda do identycznej (z dokł. do bledow w ripp) zawartosci video co kazdy plik avi/divx.

Wiec juz dzisiaj - jesli mozliwe -ustalmy:

1. pytanie
czy jesli okaze sie ze kazde video w tych dvd miesci sie na jednym vobie (w kazdej dvd na jednym vobie oczywiscie), to czy aby zastapic material z kazdego pliku avi/divx mat. lepszej jakosci zawartym w odpowiednim vob. wystarczy wykonac Rep. Footage dla *.avi -> *.vob?
2. pytanie
czy jesli ktoras dvd bedzie miala mat. video zawarty w dwoch plikach vob, to przed Rep. Footage wystarczy te pliki scalic?

Oraz:
dla powyzszych dwoch przypadkow Rep Footage wykonac dla kontenerow (vob), czy raczej... wyjąć z nich mpegi i na nich te operacje wykonywac?

Posiwiały napisał(a):
I poproszę Cię o udostępnienie przykładowego vob-a,
z linkiem tu, czy na priv - muszę się mu przyjrzeć.
Taka normalna procedura restauracji filmów celuloidowych polega na skanowaniu
progresywnym klatek. I taka postać zapisu - progresywna - jest stosowana do upscalingu.

bedzie dvd - podrzuce.
btw:
hm... niedawno dostalem pewien film (jego wersje cyfrowa) po takim skanowaniu i plik byl... z przeplotem.

Wiec powiadasz, ze jesli upskalowanie, to mat. cyfrowy winien byc bez przeplotu. Czyli jesli te plyty dvd beda z przeplotem (a beda...) to ich upskalowanie do HD srednio bedzie mozliwe... Tak wlasnie jest? (że nie wspomnę w ogole o metodzie upskalowania, nadal troche zagadka, ale nie do konca...)

Posiwiały napisał(a):
I aż boję się zapytać - co dokładnie kryje się pod określeniem HD?

pewnie to, co najgorsze w tym przypadku - wiadome klopoty :)


wtorek, 4 listopada 2014, 02:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL