Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 22:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Montaż filmu z wesela 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 21 grudnia 2012, 13:36
Posty: 172
Post Montaż filmu z wesela
Mam pytanie gdyż dopiero zaczynam zabawę z weselami wcześniej kręciłem reportaże ale krótsze. Czy robiąc film z wesela montujecie najpierw pierwszą część czyli CD1 renderujecie i dalej następną część i rendering? Czy od razu montujecie cały film razem?
I jaka ma być długość jednej części żeby zmieściła się na DVD? Wiem że to zależy od bitratu.


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 11:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post Re: Montaż filmu z wesela
Ja montuję całość z podziałem na sceny np: sequence 1 to przygotowania i kościół, sequence 2 to przyjęcie itd później poprawa kolorków itd tworzę nowy sequence np dvd 1 i przeciągam tam to co wcześniej zrobiłem i rander. Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia. Na jedną płytę dvd daję maks 1 godzinę filmu nie wiem jak dł. film robisz ale jak zaczynałem wyczytałem na tym forum że na 1 dvd to 1godz.30min filmu ale pamiętaj o miejscu na menu ;) pozdro


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 11:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 21 grudnia 2012, 13:36
Posty: 172
Post Re: Montaż filmu z wesela
A w czym montujesz? Ja używam vegasa i DVDarchitect. Jak tworzysz podział na sceny w vegas?


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 12:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Montaż filmu z wesela
xx737 napisał(a):
wcześniej kręciłem reportaże ale krótsze

xx737 napisał(a):
Jak tworzysz podział na sceny w vegas?

A wcześniej to co robiłeś z materiałem ?
Robisz całość i w architect dodajesz rozdziały lub tworzysz krótsze nagrania i też dajesz rozdziały.


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 12:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post Re: Montaż filmu z wesela
w premiere


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 12:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 21 grudnia 2012, 13:36
Posty: 172
Post Re: Montaż filmu z wesela
Wcześniej robiłem krótkie reportaże do 15 min i renderowałem to do fullHD. W tworzeniu DVD nie mam doświadczenia.


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 12:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post Re: Montaż filmu z wesela
to szukaj tutków na YT tam wszystko powinno być pokazane jak zrobić ;) w vegasie nie pomogę...


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Montaż filmu z wesela
W Vegasie możesz dodawać regiony i renderować film partiami, tj w okienku renderowania zaznaczasz (render selection only) - oczywiście przed zrenderowaniem po prostu zaznaczasz region, klikając na niego :)

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


poniedziałek, 29 grudnia 2014, 14:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 21 grudnia 2012, 13:36
Posty: 172
Post Re: Montaż filmu z wesela
To wiem ale np mam 3 godziny filmu to znaczy że np dziele na 3 części po godzinie a później składam w DVD architect i DVD architect łączy mi 3 części i dzieli tak żeby się zmieściły na DVD? Jak długie kawałki dzielić żeby się zmieściły na płytę DVD?

Czy renderować cały film w vegasie a później DVD architect podzieli na poszczególne płyty DVD?


sobota, 14 marca 2015, 13:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 21 grudnia 2012, 13:36
Posty: 172
Post Re: Montaż filmu z wesela
Nikt nie odpowie? Wiem że to dla was trywialne pytania ale dotychczas pracowałem na krótkich filmach.


czwartek, 9 kwietnia 2015, 11:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Montaż filmu z wesela
Po uwzględnieniu łącznej długosci wszystkich meni dzielisz to na ilość DVD. Następnie odejmujesz długość menu dla jednej płyty i to co zostanie to miejsce w którym będzie film. 3h filmu z menu to za dużo na dwa single layer. Montuj krótsze, albo ryzykuj z nośnikami dual layer.

_________________
Obrazek


czwartek, 9 kwietnia 2015, 19:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post Re: Montaż filmu z wesela
3 godziny filmu na dwie płyty DVD to nie jest za dużo (w mojej ocenie). Czasem, jeżeli muszę to kładę 1 godzinę i 40 minut i jakość filmu jest bardzo dobra (również w mojej ocenie). Uważam, że wkładanie na jedna płytę 1 godziny materiału za nieco "niewykorzystanie" nośnika.


czwartek, 9 kwietnia 2015, 20:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Montaż filmu z wesela
Montuję w w Premiere CS 5.5. Moim zdaniem 1h 20min to maksymalna długość filmu na DVD przy priorytecie jakości. Montuję całość na sekwencji FULL HD 50p max 2h 40min. Tworzę kolejne dwie sekwencje DVD 1 i DVD 2 i kopiuję połówki sekwencji HD. Chaptery, send to Encore, Menus + nawigacja a w tle kodowanie w AME DVD 1 i DVD 2. Import mpeg2 do Encore i obrazy płyt ISO.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 9 kwietnia 2015, 22:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 21 grudnia 2012, 13:36
Posty: 172
Post Re: Montaż filmu z wesela
Ja planuje oddawać w full HD i DVD czyli najlepiej zmontować w fullHD i wyrenderować a potem podzielić film na kawałki po 1:20 do 1:30 i wyrenderować w mpeg a potem tylko zrobić z tego DVD z menu np w DVD architect. Montuje w Sony vegas a do dvd planuje używać dvd architect.

Lepiej jest w vegasie wyrenderować do mpeg a potem w dvd architect zrobić z tego dvd tak żeby dvd architect jeszcze raz tego nie przeliczał czy z fullHD robić DVD bezpośrednio w dvd architect?

Dzięki za pomoc.


piątek, 10 kwietnia 2015, 10:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL