Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 13:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak postąpić z plikiem mpg2? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Jak postąpić z plikiem mpg2?
Z kaset VHS dokonałem zrzutu materiału do PC-ta przy pomocy wideo Grabera w systemie mpg2. I teraz mam problem, do programu edycyjnego chyba muszę mieć w systemie AVI. Co można zrobić aby przy montażu nie było sęków?


piątek, 27 lutego 2015, 09:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Henryk 5 napisał(a):
Z kaset VHS dokonałem zrzutu materiału do PC-ta przy pomocy wideo Grabera w systemie mpg2. I teraz mam problem, do programu edycyjnego chyba muszę mieć w systemie AVI. Co można zrobić aby przy montażu nie było sęków?

Nie powinno się dziać nic złego. Od wielu lat programy edycyjne natywnie obsługują nie tylko AVI(DV), ale mpeg2, a ostatnio różne kontenery z kodekiem H264.
Wyjątkiem jest Edius, który o ile wiem, "tłumaczy sobie" wszystko w locie na własny kodek HQ, ale również z pomijalną stratą jakości.
Przy średnio silnej konfiguracji komputera i w miarę nowej wersji edytora wideo, nie będzie problemów z przycinaniem materiału mpeg2, natomiast jakość będzie zależeć głównie od jakości obrazu z grabbera.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 27 lutego 2015, 11:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Bardzo dziękuję za cenne uwagi.
Rozumiem, że mogę na timeline wrzucić plik w formacie mpg2 i on wyrenderuje się do AVI aby dalej do programu do DVD?


piątek, 27 lutego 2015, 11:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Najlepiej by było nie mieszać już po drodze dodatkową konwersją i montować w mpeg2, a potem eksport do DVD z tymi samymi parametrami mpeg2.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 27 lutego 2015, 12:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Panie kotin,
Podziękowanie za wyrozumiałość, uprzejmość i profesjonalizm:)


piątek, 27 lutego 2015, 15:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Starym forumowym zwyczajem, tu nie ma panów. :wink: Do roli profesjonalisty tez nie aspiruję, ale wróćmy na chwilę do Twojego pliku:
Nie wiem jakiego programu używasz, ale mpeg2 lubi być cięty według klatek kluczowych i lubi programy które zmontowany materiał konwertują tylko w miejscach gdzie nałożyliśmy filtr, przejście... Jeżeli nie masz pewności że Twój program nie liczy całego filmu jeszcze raz przy eksporcie do DVD, to na małym fragmencie zrób następującą próbę: materiał mpeg2 przekonwertuj na AVI(DV), zrób montaż i zrób eksport do DVD, (na płytkę wielokrotnego zapisu na przykład). Czasem zdarza się, że jedna konwersja więcej, nie zabiera tyle jakości, co konwersja mpeg2 / mpeg2. Rzadko ten układ się zdarza, ale próba nie zaszkodzi. Regułą jest jednak zasada - mniej konwersji - lepszy obraz.

PS Chcę się upewnić: Mówimy cały czas o SD, nie o HD, prawda?

_________________
最诚挚的问候


piątek, 27 lutego 2015, 16:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Jeżeli już tak dobrze nam się porozumiewa to wprowadzę Cię w szczegóły. Jako hobbysta komponuję na programie edycyjnym Pinnacle Studio18. Tu łączę i dokonuję renderingu do avi a dvd wykonuję Architect Pro 6. Nie wykonuję to w edycyjnym bo mam przekonanie, że jakość w mpg2 jest tu gorsza jak w Architeccie. I takk sobie pokombinowałem, że dodając różne elementy na timeline winienem wyjść na AVi. Tylko jak zauważyłeś czy przypadkiem nie stracę więcej na jakości. Komputer ma doposażony. Procesor i5.
Widzę, że jesteś równy gość, to mi imponuje. Teraz o takich coraz trudniej:)
W tym podziękowaniu chylę czoła dla Twojej profesji w przedmiocie i cierpliwości dla mnie szukający drogi do celu.


piątek, 27 lutego 2015, 20:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
No to mamy pełny obraz sytuacji, ale ponieważ nie mam takiego zestawu teraz w komputerze, to próby jakości zrobisz sam:
Wychodzimy z mpeg2, które masz z grabbera.
1 Wkładamy do Pinnacle plik mpeg2, nic nie konwertujemy, montujemy film, robimy eksport do mpeg2, ale nie zmieniamy parametrów (o ile to możliwe), robimy authoring w Architekcie.
2 Plik mpeg2 konwertujemy do DV w Pinnacle, montujemy je w Pinnacle, dokonujemy eksportu również do DV, robimy authoring w Architekcie (i oczywiscie konwertujemy w nim do mpeg2 / DVD)

Obydwie próby robimy na kilku(nasto) minutowym fragmencie filmu, dla oszczędności czasu.
Od tej chwili będziesz miał jasność co do jakości z wykorzystaniem tych akurat programów.

PS Na nosa, to przy takim zestawie programów lepszy (wbrew regule), może być sposób z DV.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 27 lutego 2015, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Nie wiem jak w Architekcie 6, ale w Arch 5 konwersja avi do mpeg wychodzi kiepsko (przynajmniej w porównaniu do Premiere).
Więc jeśli jesteś pewien, że eksport do mpeg2 z Pinnacle robisz właściwie to moje poniższe uwagi możesz pominąć.
Lepiej do Architect'a wczytać film w formacie mpeg2 zgodnym z dvd (moduł eksportu w programie montażowym powinien mieć taki preset), a w Architekcie należy ustawić projekt tak aby parametry odpowiadały temu wyeksportowanemu mpeg-dvd ponieważ w takiej sytuacji Architect nie przelicza ponownie pliku mpeg-dvd(w przypadku niezgodności ustawień projekt-plik następuje ponowna konwersja nawet jeśli jest to plik mpeg-dvd).


sobota, 28 lutego 2015, 01:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
polecam mpeg wizard womble- miesiąc gratis i jakość plików wynikowych taka sama jak wsadowych jeśli nie zastosujesz filtrów

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


sobota, 28 lutego 2015, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Nie wyobrażam sobie, że może być cos gorszego od DVD Architecta w kwestii renderowania filmu... Ale cóż, jeśli komuś się podoba...


sobota, 28 lutego 2015, 14:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak postąpić z plikiem mpg2?
Nie używałem Architekta, a Pinnacle też dawno temu, dlatego podpowiedziałem też z przesadną jak widać nadzieją, sposób numer 2. Dzięki Waszym głosom Henrykowi odpadło więc próbowanie i pozostał sposób numer 1. :wink:
Oraz co ważne:
grabos napisał(a):
...Lepiej do Architect'a wczytać film w formacie mpeg2 zgodnym z dvd (moduł eksportu w programie montażowym powinien mieć taki preset), a w Architekcie należy ustawić projekt tak aby parametry odpowiadały temu wyeksportowanemu mpeg-dvd ponieważ w takiej sytuacji Architect nie przelicza ponownie pliku mpeg-dvd...

_________________
最诚挚的问候


sobota, 28 lutego 2015, 17:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL