Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 02:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:17
Posty: 15
Post Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Witam wszystkich
Chodzi mi generalnie o jeden maly problem z synchronizacja dzwieku i obrazu.
Otoz mam sobie kamere i dyktafon, zaczynam nagrywac i uzywam standardowego klasniecia zeby pozniej dobrze zsynchronizowac dzwiek. Podczas montazu mam pewien problem, dopasowuje sobie sciezki dzwiekowe z dyktafonu i z kamery, na poczatku jest OK ale z czasem dzwiek sie rozjezdza i "desynchronizuje", jak sobie zsynchronizuje koncowke dzwieku dyktafonu z dzwiekiem kamery to znowu poczatek nie pasuje. Ktos wie w czym moze tkwic problem ?? wydawaloby sie to takie proste, a jednak cos jest nie tak.


czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:20
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Przede wszystkim sprawdź czy masz takie same parametry nagrania dźwięku w kamerze i dyktafonie, format nagrania PCM czy MP3 oraz częstotliwość próbkowania 48 czy 44.1. Dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o budowę ramki.

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Problem tkwi najprawdopodobniej (mówiąc kolokwialenie) w różnicy zegarów wewnetrznych pomiędzy kamerą i dyktafonem. W takim wypadku jedynym sposobem to nanosić poprawki synchronizacyjne na timeline...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:17
Posty: 15
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Hmm
wiem tylko ze dzwiek z kamery posiada takie parametry:
( dane jak wezme wlasciwosci pliku )
511kb/s
32kHz

Dzwiek z dyktafonu:

192 kbps
48 kHz

Przypuszczam ze pewnie wina lezy gdzies w tych kbps, tylko jesli nawet to jak to zmienic.


Ostatnio edytowano czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:49 przez Fraszczu, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Poszukaj takich ustawień w kamerze, które możesz równiez zastosować w dyktafonie lub na odwrót.


czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Próbkowanie powinno być takie samo w kamerze i w urządzeniu rejestrującym dzwięk, (jeżeli będzie dalej rozjazd to sprawa różnicy zegarów) natomiast materiał już nagrany możesz dopasować jak Ci napisałem wyżej...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


czwartek, 16 kwietnia 2015, 11:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:17
Posty: 15
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
crit napisał(a):
Próbkowanie powinno być takie samo w kamerze i w urządzeniu rejestrującym dzwięk, (jeżeli będzie dalej rozjazd to sprawa różnicy zegarów) natomiast materiał już nagrany możesz dopasować jak Ci napisałem wyżej...


Szczerze niemam pojecia jak to wyrownac, w dyktafonie i kamerze nic juz nie pozmieniam. Korzystam z Sony Vegas moze ktos mialby rade jak to zrobic w praktyce, juz probowalem rozszerzac film ( przyspieszac i zwalniac ) wydluzac sciezke z dzwiekiem z dyktafonu, ale co bym nie robil to zawsze bedzie moment ze ten dzwiek sie rozjezdza. niewiem moze zmienic fps dla filmu. Zawsze jest tak ze dzwiek z kamery zaczyna sie opozniac wzgledem dzwieku z dyktafonu czyli tak jakby dzwiek z kamery gral wolniej w czasie niz ten dzwiek z dyktafonu.


czwartek, 16 kwietnia 2015, 13:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Jaki to dyktafon i jaka kamera?

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


czwartek, 16 kwietnia 2015, 13:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:17
Posty: 15
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
kamera sportowa SJCAM a dyktafon to jakis chinski wynalazek.


czwartek, 16 kwietnia 2015, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
posłałem Ci na piva info

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


czwartek, 16 kwietnia 2015, 13:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Fraszczu napisał(a):
Hmm
wiem tylko ze dzwiek z kamery posiada takie parametry:
( dane jak wezme wlasciwosci pliku )
511kb/s
32kHz

Dzwiek z dyktafonu:

192 kbps
48 kHz

Przypuszczam ze pewnie wina lezy gdzies w tych kbps, tylko jesli nawet to jak to zmienic.


Jeżeli masz dwa źródła dźwięku o tej samej długości tylko jeden z fp=32 kHz a drugi z fp=48 kHz - tak czy siak mają taki sam czas to jedynym w tej sytuacji rozsądnym wyjściem jest ustawienie projektu pod plik wideo z fp=32 kHz i konwersja pliku audio (dyktafon) z fp=48 kHz na plik o fp=32 kHz... dla dobrego programu edycyjnego różnica w częstotliwości próbkowania plików źródłowych nie stanowi problemu...
1 sekunda zapisu na plikach audio z różną częstotliwością próbkowania zostanie zawsze 1 sekundą. Chyba, że ten dyktafon to wynalazek zapisujący z inną fp a w pliku jest zapisana inna wartość fp...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 16 kwietnia 2015, 14:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Qube napisał(a):
dla dobrego programu edycyjnego różnica w częstotliwości próbkowania plików źródłowych nie stanowi problemu...
1 sekunda zapisu na plikach audio z różną częstotliwością próbkowania zostanie zawsze 1 sekundą.
QB


Niby logiczne no ale nie do końca się zgodzę ;-) - Nie wiem jak inne programy edycyjne ale np. dla ediusa stanowi :-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


czwartek, 16 kwietnia 2015, 15:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:17
Posty: 15
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Dzieki wszystkim za pomoc.
Niestety ale dyktafon jest do "du...y ", tak to jest jak sie kupuje chinskie "cos" bo tanie.
Po tych wszystkich bojach z synchronizacja wpadlem na pomysl zeby sprobowac zsynchronizowac dzwiek kamery z dzwiekiem dyktafonu z telefonu komorkowego i o dziwo w tym przypadku niebylo najmniejszych problemow, idealnie sie dzwieki pokrywaja.
Jeszcze wracajac do nagrania z dyktafonu to wydaje mi sie ze probowalem juz wszystkiego i niestety nic niemoglo pomoc.


czwartek, 16 kwietnia 2015, 20:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Cytuj:
a niestety nic niemoglo pomoc.

ale jeśli dotniesz początek i koniec i rozciągniesz żeby pasowało do video (speed się zmieni troszeńkę) to w środku i tak się rozjeżdża?

_________________
Obrazek


czwartek, 16 kwietnia 2015, 20:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 10:17
Posty: 15
Post Re: Problem z synchronizacja. dzwiek - obraz
Tak. Wlasnie problem w tym ze jak bym tego nie zrobil zawsze sie ten dzwiek rozjedzie. Najsmieszniejsze ze to tylko 10 minut materialu a planuje nagrywac dluzsze. Generalnie w ciagu 2 minut material rozjezdza sie gdzies o 4-5sek.

PS.
Mozliwe ze jak bym posiedzial przy tym z caly dzien i staral sie odpowiednio przycinac, rozciagac, przycinac, rozciagac to moze jakis efekt by z tego wyszedl, ale nie o to chodzi zeby tyle sie silowac gdzie sa osoby z podobnymi kamerkami lecz innymi dyktafonami i wystarczy chwila zeby dopasowac odpowiednio dzwieki.


czwartek, 16 kwietnia 2015, 21:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL