Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 11:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dodatkowy szum przez VirtualDub 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Dodatkowy szum przez VirtualDub
Hej wszystkim. Mam pytanko.

Wydaje mi się że po przepuszczeniu klipu w VirtualDub wychodzi klip z dodatkowym szumem w obrazie. Myślałem że to przez stabilizację i zoom. Żeby to sprawdzić to przepuscilem klib bez żadnych filtrów, tylko import i export (render as AVI) i nadal wydaje mi się że coś dodatkowo. Czy jest to możliwe, żeby bez filtrów coś takiego się działo (kodek kompresji czy coś) czy już mi coś odwala?

Wkładam filmik MOV wychodzi oczywiście AVI.
Klipy są nieprofesjonalne, słabej jakości.


wtorek, 12 maja 2015, 16:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Każda kolejna kompresja jest stratna, nawet do "bezstratnych kodeków". Być może dotarłeś do granicy, gdzie każda kolejna da zauważalną różnicę na tyle by dostrzec ją na pierwszy rzut oka...

_________________
Obrazek


wtorek, 12 maja 2015, 17:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
a co do kodeków to mam ich tam w VD kilka. Którego najlepiej używać? Czy jeszcze jakiś doinstalować? U mnie wygląda to obecnie tak (screen):


Załączniki:
VD.PNG
VD.PNG [ 13.07 | Przeglądane 90 razy ]
wtorek, 12 maja 2015, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
http://www.videoquality.pl/kompresja-x2 ... irtualdub/

_________________
Obrazek


wtorek, 12 maja 2015, 20:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
kurde... czytam to i jednak tak trochę za mało obeznany w temacie jestem, żeby to tak zrozumieć. Jak byś doradził? Mam używać któregoś z kodeków widocznych na zdjęciu czy też ściągnąć jakiś inny?

Edit: Ściągam ten x264vfw. Będzie lepszym rozwiązaniem?


środa, 13 maja 2015, 01:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
To dobry kodek, ale na przyszłość. Kiepskiego materiału nic nie uratuje, nawet uncopreset... Pracujemy na najlepszych możliwie źródłach, jeśli są kiepskie...

Obrazek

_________________
Obrazek


środa, 13 maja 2015, 07:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
I znów problem :( Error

Przy naciśnięciu przycisku play input wyskakuje taki oto błąd jak w załączniku,

... natomiast przy play output nic się nie dzieje, jedynie po wybraniu filtra deshaker i minimalizacji VD widzę 3% postępu i na tym koniec, poglądu w ogóle nie widać.

Ktoś może coś poradzić? Wcześniej nie wyskakiwał, przy plikach avi działa wszystko dobrze, natomiast przy .MOD lub .MPEG wyskakuje ten error (wcześniej nie wyskakiwał).

P.s. Stało się tak chyba właśnie po zainstalowaniu kodeka, o którym w poście wyzej


Załączniki:
VD error.PNG
VD error.PNG [ 7.52 | Przeglądane 3791 razy ]
środa, 20 maja 2015, 01:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
No ale w linku masz napisane że są problemy z audio i jak je ominąć. Ty prócz rekompresji robisz coś w tym VirtualDubie? To wiekowy soft, Może wystarczy Ci jakiś rekompresor np HandBrake.

_________________
Obrazek


środa, 20 maja 2015, 02:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Nic nie robię, wczytuje plik i nie mogę odtworzyć klipu. Sytuacja dzieje się nawet bez żądnych filtrów. Wcześniej normalnie śmigało stąd moje zaskoczenie. Jak pisałem możliwe że stało się ta po instalacji kodeka x264vfw, którego i tak nie widzę na liście dostępnych kodeków w VD.


środa, 20 maja 2015, 12:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
A przeczytałeś co wyżej napisałem, czy zobaczyłeś że pojawiła się odpowiedź i postanowiłeś napisać kolejną odpowiedź. Masz tam opisane na jakiej wersji VD działa kodek, masz, znane problemy i sposób poradzenia sobie z nimi. Na dodatek dla opcji nic nie robię podesłałem Ci link do innego, ale nowszego rekompresora.
Musisz czytać co w linku pisze. Jeśli czegoś nie rozumiesz to jeszcze raz przeczytać i jeszcze. Na razie wyskoczył Ci błąd opisany w linkowanym tekście, w którym też podane jest rozwiązanie i alternatywna metoda, a Ty pytasz czemu wyskoczył Ci błąd...

_________________
Obrazek


środa, 20 maja 2015, 12:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Tak, czytałem i w miarę rozumiem. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie działa coś co działało. Uruchomiłem teraz wersję 64-bitową VirtualDub (wcześniej pracowałem na 32), dodałem plugin MPEG-2 i wszystko działa razem z dźwiękiem, bez zewnętrznych rekompresorów.

Dlaczego zatem na wersji 32-bitowej przestało działać?


środa, 20 maja 2015, 14:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Nadal jest problem z tym "Szumem''.

Wrzucam plik do VD i już jakość spada, jest postrzępione strasznie...
Ktoś może wytłumaczyć dlaczego?


czwartek, 21 maja 2015, 23:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Cytuj:
jest postrzępione strasznie...

nieśmiertelny przeplot? :mrgreen:

_________________
Obrazek


czwartek, 21 maja 2015, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Może być 1001 powodów. Zagadnienia z obróbki video są zawiłe. Napisz co to Ty tam robisz i po co, może jest lepszy sposób. Nie ma jednego uniwersalnego ustawienia dla wszystkiego, poza uncompressed, a i to można popsuć usuwając przeplot ;P Jeśli pliki nie są objęte prawami zakazującymi rozpowszechnianie to podwieś krótki kawałek.
Bez konkretów...

proszę o niezaczynanie kolejnych sprzeczek. moderuję.
pisze się "uncompressed".
moderator

_________________
Obrazek


czwartek, 21 maja 2015, 23:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 maja 2014, 14:21
Posty: 38
Post Re: Dodatkowy szum przez VirtualDub
Stosuje filtr deinterlace (mode: blend), daje warp sharp, sharpnes (troszke) i nadal gorsza jakość niż oryginał.

Co chcę zrobić? Wystabilizować obraz tylko.

Nawet bez filtrów (tylko import -> export) już jakość jest dużo gorsza.
Przeplot tworzy się już kiedy wczytuje klip do VD?

Podlinkuje filmiki zaraz...

Edit: Póki co wrzucam porównanie na screenie i ustawienia kompresji, filmiki doślę zaraz, bo coś upload nie daje rady...

Wystarczy spojrzeć na srebrny samochód z tyłu bądź na kwiaty na aucie czy koła i od razu widać różnicę (po lewej oryginał). Z filtrów użyta tylko deinterlacja i resize z 4:3 na 16:9

P.s. Dzięki za zainteresowanie


Załączniki:
Ustawienia kompresji.JPG
Ustawienia kompresji.JPG [ 34.92 | Przeglądane 114 razy ]
porownanie.jpg
porownanie.jpg [ 123.31 | Przeglądane 95 razy ]


Ostatnio edytowano piątek, 22 maja 2015, 00:25 przez thomsson19, łącznie edytowano 1 raz
piątek, 22 maja 2015, 00:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL