Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 07:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 DVD Achitect Pro 6.0 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post DVD Achitect Pro 6.0
Zwracam się do kolegów pracujących na DVD Achitect Pro 6.0.

Jestem ciekawy jak instaluje się ramki / gotowce w zakładce programu / na stworzonych czapterach w części wyboru scen?
W projekcie do wypalenia DVD.
Usiłuję dokonywać przesunięć ale wynik fatalny. Ramka sobie na wierzchu okna czaptera a czapter ma swojie krawędzie. Moim skromnym zdaniem tego zjawiska nie powinno być. Krawędzią powinna być w efekcie końcowym krawędź ramki a nie "na cebulkę" . Dwie krawędzie.


piątek, 24 lipca 2015, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
Jeszcze raz, bo pracuję w nim i nie kumam o co pytasz.
Chodzi Ci o zaznaczanie, poświatę w gotowych przyciskach, która wychodzi poza przycisk?

Obrazek

No takie są gotowce...
Zaznacz przycisk, albo grupę. Kliknij przycisk Sizing Tool

Obrazek

Chwytając za bok ściaśnij tak by krawędzie zaznaczania były jak najbliżej przycisku.

Obrazek

Po tej operacji poświata zaznaczania będzie w obrębie przycisku.

Obrazek

Ale pewny nie jestem czy o to właśnie pytałeś ;P

_________________
Obrazek


piątek, 24 lipca 2015, 15:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
POBERTNIK :)
Pięknie to zobrazowałeś:) O to mi chodziło. Wszystko tak dokładnie ująłeś. Jesteś fachowiec:) DZIĘKUJĘ.
Jestem o tyle mądrzejszy. A tak przy okazji. Chciałbym zapytać; czy jest koniecznością podkładać linie audio pod menu jak i pod tło z doborem scen projektu w programie? Nie ma innej metody na ciągłość melodyczną?
Pozdrawiam


niedziela, 26 lipca 2015, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
Menu to po prostu plik video, może być z audio i bez. Może być zapętlona całość, lub tylko część do tego służy Loop Point, a jeśli zapętlona ma być całość to w End Action wybiera się Loop.

_________________
Obrazek


niedziela, 26 lipca 2015, 13:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
Dziękuję za życzliwość. Czytając tekst nie wszystko zrozumiałem. Nie jestem wytrawnym mointażystą a amotorem na swoje potrzeby. Dlatego ośmielam się zapytać, cyt;"a jeśli zapętlona ma być całość to w End Action wybiera się Loop.
CO ZNACZY ZAPĘTLONA CAŁOŚĆ? tj dotyczy całego utwóru na timelinie konkretnego menu? Czy też dotyczy to również menu drugiego - "wyboru scen"?
Wracając do Twojej pierwszej konsultacji dostrzegłem na załączonych cz. obrazowych Menu na którym dostrzegam wszystko co ja zwyle umieszczam na dwóch częściach. Jest START i okna-czaptery.
Nurtuje mnie jak można to wykonać aby czaptery przemieścić na pierwszy plan?
W ten sposób można przecież pozbyć się specjalnego menu z wyborem scen:)
Wiem już napewno masz mnie dość, ale co ja zrobię jak lubię kontaktować się z osobami , które są specjalistami w montażu wideo:)
Pozdrawiam:)


poniedziałek, 27 lipca 2015, 12:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
To menu typu gratis w opcji ekonomicznej. Ponieważ to nie tajemnica napisze jak je robić.
Potrzebne są muzyka na podkład. Coś koło minuty, raczej nie więcej, bo na długim filmie traci bitrate właściwego materiału.
Przycisk Start i obrobione jedno zdjęcie, lub klatka z filmu na tło. Trzeba tylko pamiętać o filmowych proporcjach 16:9(w edytorze wyciągnąć klatkę).
Otwieramy projekt i sprawdzamy czy ma właściwe ustawienia(rozdzielczość, bitrate, rodzaj audio i też bitrate, reszta jest mało istotna).
Dodajemy metodą przeciągnij upuść nasz film i wstawiamy chaptery. Ja je stawiam w, Ediusie, eksportuje, odczytuje w notepad++ i pojedynczo kopiuję i wklejam do Architecta(upierdliwe jak jest ich 50).
Wracamy do pierwszej planszy menu, klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy nasze wcześniej przygotowane zdjęcie.

Obrazek

By menu było zapętlone określamy End Action na Loop.

Obrazek

I dodajemy muzykę.

Obrazek

Dodajemy napisy, zmieniamy krój i kolor czcionki(ja robię to do kolorystyki buttonu start).

Chaptery. Wracamy do naszego filmu i robimy nową planszę, z której sobie skopiujemy te wybrane.

Obrazek

Jak przy wstawianiu nazywaliśmy te ważniejsze to będzie nam teraz łatwiej.
Metodą przeciągnij upuść kopiujemy je na główną planszę menu.

Obrazek

Jak już są wyciągnięte, to dla wygody zaznaczamy je wszystkie, wybieramy styl przycisku.
Ja nie podpisuje przycisków, więc wybieram Image Only i Animated, by były się ruszały.

Obrazek

Teraz metodą pisaną w pierwszym poście pozbywam się poświaty wychodzącej za przycisk i ewentualnie zmieniam jej kolor, by pasowała do buttony start i napisów.
Teraz podmianka pierwszego przycisku na Start. Zaznaczamy go i w media wybieramy właśnie jego.

Obrazek

Wywalamy obramowania, które zostały po wcześniejszym przycisku.

Obrazek

Kasujemy Scene Selection, bo już nam nie potrzebne, a pozostawione zeżre cenne bitrate.

Obrazek

Rozmieszczamy przyciski tak by miały oczekiwaną wielkość, odstępy i położenie.
Ponieważ gmeraliśmy przy przyciskach sprawdzamy, czy linki prowadzą tam gdzie chcemy.

Obrazek

Pozostaje już tylko wcisnąć Make DVD i poczekać.

Bardzo podobnie robi się Promotion Menu. Różnicę są tylko w wybraniu Text only, zamiast Image only, podlinkowaniu głównych buttonów do filmików z przejściami i na jego długości, która żre nam tak cenne bitrate z filmy głównego. Przy Reginie film nie dłuższy niż 1h 15min.

I to tyle "mądrości" ;P . Bez względu czy to opcja ekonomiczna, czy z Aftera menu robi się jakieś 10min z kopiowaniem do wybranego katalogu.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 27 lipca 2015, 16:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
Jesteś Wspaniały. W takiej formie przekazać człowiekowi, któremu tej wiedzy brak jest wyczynem ponad:)
Wykazałeś się dużą dozą wyrozumiałości i cierpliwości.
Na codzień musisz być dobrym człowiekiem.
DZIĘKUJĘ !!!
Muszę to przetrawić i nie gniewaj się dgy jeszcze zapukam.
Patrz na moją stronkę czasami:)
Pozdrawiam:)


środa, 29 lipca 2015, 20:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
Jest bardzo przejrzyście, ale ja ten nieumiałek potrzebuje komentarza.
Czy przpadkiem nie posiadasz wiedzy czy na yuotubie nie ma czegoś co mi wyartykółowałeś w posćie:)


piątek, 31 lipca 2015, 12:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
wrzuć to Robertnik na yt i daj link


piątek, 31 lipca 2015, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DVD Achitect Pro 6.0
https://www.youtube.com/watch?v=9xRXS4WWgiU

_________________
Obrazek


piątek, 31 lipca 2015, 14:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL