Teraz jest środa, 23 stycznia 2019, 07:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problem z twixtorem (slowmotion) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Problem z twixtorem (slowmotion)
Witam
Przeczytałem masę wątków, obejrzałem masę tutoriali na YT, ale nie moge sobie poradzić z moim problemem.

Chodzi o efekt klatkowania obrazu podczas spowolnienia wideo wykonanego przy użyciu twixtor oraz twixtor pro w After Effects. Obraz wygląda jakby był nagrany w 6fps. Zero płynności... Chcę uzyskać efekt super slowmotion. Na YT są takie filmy wykonane 7d.

https://www.youtube.com/watch?v=c977KAyWSfU

Mój film:
Canon 7d 1280-720p 59.94 fps ntsc

Canon 70-200 f4 1/4000s iso 1000

Film przedstawia kamień spadający do szklanki i plusk wody.

Ustawienia Twixtora
Speed ustawione na 5, pierwszy key frame na 100%, frame blending na pixel motion. Input: Frame rate 59.940


sobota, 25 lipca 2015, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Nie wiem, się nie znam to się wypowiem. 60FPS to trochę mało na takie ujęcia, ale...
Zwróciłeś uwagę gdzie on to nadrywa? Czy w tle nagrania kieliszka widzisz elementy wyposażenia kuchni?
Własnie...
To zrób to na czymś co łatwo się kluczuje i poprzesuwaj te kropelki i podeformuj je trochę.

_________________
Obrazek


sobota, 25 lipca 2015, 18:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
60fps jak najbardziej wystarczy. Filmy testowe kręciłem na kilku różnych tłach: białe, czarne, brązowe... efekt ten sam czyli film przeskakuje. I nie chodzi o ghosting czy blending. Nie trzeba deformować kropelek. Problem tkwi tylko w płynności. Twixtor stosowałem na filmie oraz na osobnej warstwie solid black nie ma zanczenia... nie wiem co jeszcze mogę zmienic.

Może problem tkwi w renderingiu? sam juz nie wiem...


sobota, 25 lipca 2015, 19:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
No skoro tam mówisz i z 60 fps zrobić 1000 to nie problem, to widocznie tak właśnie musi być. Zapewne wybierasz zły kodek przy końcowym exporcie... Zapewne...

_________________
Obrazek


sobota, 25 lipca 2015, 20:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Wszystko robię tak samo jak na tutoraialach na yt. Ten sam aparat te, same ustawienia i film kręcony w tych samych warunkach. Ustawienia AE i Twixtor te same inni uzyskują efekt płynności nawet przy 2000fps. Film tnie przed expotrem w podglądzie i po w H.264... testowałem wiele kodeków niw ma znaczenia i tak tnie. w tutorialach wszyscy jadą na H.264 albo teamplate do Vimeo

Tak z ciekawości korzystałeś z twixtora ?


sobota, 25 lipca 2015, 20:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
A przysiągł bym że zaznaczyłem to w pierwszej wypowiedzi...

_________________
Obrazek


sobota, 25 lipca 2015, 20:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Rozumiem. Sztuka dla sztuki... Dzięki za FACHOWĄ pomoc.


sobota, 25 lipca 2015, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Bez względu jak bardzo mi nie wierzysz, to napisałem jak to zrobić. Skoro są tacy, którym udało się to za pomocą wtyczki, to czemu ich nie zapytasz?

_________________
Obrazek


sobota, 25 lipca 2015, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
z 60 fpsow robia płynnie 2000 ? to znam kolesia... david copperfield


sobota, 25 lipca 2015, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
"Speed ustawione na 5, Input: Frame rate 59.940
a "Obraz wygląda jakby był nagrany w 6fps"

to i tak Twixtor robi dobrą robotę bo przy 5% powinien wygladać na 2,997 fps...

Zapomnij o nieklatkowaniu przy takim zwolnieniu. Potestuj Twixa i zobacz na ile można ustawić zwolnienie dla Twojego materiału. Zdziwiłbym się jak zejdziesz poniżej 30%.


sobota, 25 lipca 2015, 23:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Ok w takim razie jak tym osobą udaje się uzyskać taki efekt za pomocą twixtora? https://youtu.be/3FnmnbsgNn8

Wystarczy wpisać w YT twixtor water splash I jest tego cała masa...

A no i testowałem wiele opcji. Klatkuje tak samo przy 90% jak przy 5%...


niedziela, 26 lipca 2015, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 873
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Goshki, żeby analizować, trzeba mieć co.
My nie widzimy co się dzieje w Twoim wyeksportowanym filmie.
Jak możesz, to udostępnij oryginalny klip surówki i Twój końcowy klip.
Podwieś do ściągnięcia na jakiś hosting.

Tak z tego skąpego opisu, to masz pewnie niewłaściwy klatkaż
w ustawieniach kompozycji.


niedziela, 26 lipca 2015, 14:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
filmik i 2 screeny. Dzięki

Orginał
http://megawrzuta.pl/download/69d0e3594 ... a7542.html


Test http://megawrzuta.pl/download/140206ebc ... 43013.html

http://megawrzuta.pl/download/74ae5884d ... bc18d.html

http://megawrzuta.pl/download/2f0ebf374 ... 078b6.html


niedziela, 26 lipca 2015, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
1 Tutorial(pierwszy lepszy jaki znalazłem).
2 Projekt.
3 Efekt(1.2MB).

_________________
Obrazek


niedziela, 26 lipca 2015, 23:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lipca 2015, 18:09
Posty: 7
Post Re: Problem z twixtorem (slowmotion)
Dzięki. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Teraz mam pewność że coś nie tak z moim twixtorem. Stosowałem się do tego tutka krok po kroku i u mnie klatkuje strasznie. Mógł byś mi podać link z którego pobrałeś twixtor. Jak tu nie można to na priv albo maila. Dzięki


poniedziałek, 27 lipca 2015, 02:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL