Teraz jest sobota, 19 stycznia 2019, 19:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Render na telebim 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Render na telebim
Witam.
Mam zrenderować filmy:
https://youtu.be/86-_BWqll1I
oraz
https://youtu.be/qRTZbrfIk2o
na rozdzielczość telebimu o wymiarach 288cm x 384cm

Proszę o pomoc w renderowaniu.
Zainstalowałem SV13 ale przy zmianie rozdzielczości wyskakuje mi błąd.


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Render na telebim
Nigdy nie renderowałem na telebim ale tak z czystej ciekawości - po co to robić ? Znaczy zmieniać rozdzielczość na dodatek w dziwnych proporcjach ? Przecież wisi to gdzieś tam i ludzie i tak oglądają to ze sporej odległości. Jedynie zapytał bym się właściciela telebimu w jakim kodeku chce to nagranie.


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Render na telebim
nigdy nie renderowałem ale...

na ogół na telebim się z kompa albo przez wifi z tabletu uploaduje materiały i są bardzo konkretne, jest potrzebna specyfikacja praktycznie jak na emisję w telewizji

rozdzielczość, piksel ratio, bitrate, kompresja i kontener - taki standard i nie ma kompletnie znaczenia z jakiej odległości jest to oglądane, bo nawet jakby ślepi aerobik ćwiczyli 10 km dalej to system nie przyjmie dowolnego pliku


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Render na telebim
Cytuj:
i nie ma kompletnie znaczenia z jakiej odległości jest to oglądane, bo nawet jakby ślepi aerobik ćwiczyli 10 km dalej

To raczej kieruj dla autora wątku, który chce przerobić obraz HD na "jakiś format telebimu" :wink:
I tu się pytam - po co ?


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 16:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Render na telebim
wyżej masz odpowiedź, zostaw temat lepiej autorowi


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Render na telebim
No. Musi sam sobie odpowiedzieć co chce. No a właściwie "telebim".


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Render na telebim
musi poprosić o specyfikacje firmę obsługującą telebim


poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Render na telebim
mstmst napisał(a):
Nigdy nie renderowałem na telebim ale tak z czystej ciekawości - po co to robić ?

Ano po to jeżeli masz typowo kwadratowy ekran i włączysz film powiedzmy 16:9 to masz dupne czarne paski z góry i z dołu ekranu :)
To samo jest w telebimie jakbyś puścił w "normalnej" rozdzielczości :)

Popytam o te specyfikacje i dam znać czy gościu w ogóle wie o co chodzi :) Bo to jest prywatny ekran i wątpię żeby ogarniał tak jak ja... :D


wtorek, 22 grudnia 2015, 02:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Render na telebim
Wystarczy jak Ci da instrukcję, o ile znajdzie. :wink:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 22 grudnia 2015, 08:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1393
Post Re: Render na telebim
Moim zdaniem to jedynie kwestia odpowiedniego zapisu, na pena, dysk czy dvd (bo nie wiem jaki projektor HD czy SD i odtwarzacz) Co ty chcesz z tym materialem zrobic skoro jest nagrany 16:9 a ekran kwadrat? ustawi w projektorze (16:9 lub 4:3) Sam czesto obsluguje rozne imprezy na ekranie 3,80x4,20 i albo przestawiam go na 4x3 ewentualnie zoomuje troche bardziej przy 16x9 aby maxymalnie wypelnic ekran.


wtorek, 22 grudnia 2015, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Render na telebim
Sądząc po reklamówce to chyba chodzi o ekran wiszący na zewnątrz gdzieś a nie telebim na konferencje. Jeśli tak jest to potrzebna jest specyfikacja bo może być tak, że dwie diody poziomo obok siebie to jeden piksel i specjalnie się przy zniekształconych proporcjach przygotowuje materiały. Bez specyfikacji nie ma o czym gadać.


wtorek, 22 grudnia 2015, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Render na telebim
Poproś po prostu firmę, której są te ledy o wytyczne i tyle.
Przy czym chyba tylko ze dwa razy ledy, na jakie robiłęm film, były coś w okolic full hd, czasem były śmiesznie niskie, np. 512x288

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


wtorek, 22 grudnia 2015, 17:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Render na telebim
Przerobiłem filmy na 4:3 i ustawiłem w określonej rozdzielczości przy formacie .wmv Dzisiaj jadę i sprawdzamy czy dobrze to wyszło.


środa, 23 grudnia 2015, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Render na telebim
a to jest zew. led jakiś ? bo jak w wmv to może taki jak ja wysylam a tam jest 384x192 i wmv, staly bitrate i w sumie niewielki wystarcza przy tej rozdzielczości


środa, 23 grudnia 2015, 11:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Render na telebim
Z tego wynika że tak :)


środa, 23 grudnia 2015, 11:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL