Teraz jest czwartek, 17 stycznia 2019, 07:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 50p do 25p 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 11:45
Posty: 95
Post 50p do 25p
W jaki sposób przekonwertować materiał 50p żeby nadać trochę "kinowego" efektu? Montuję w Ediusie w 50p. Eksportuję do h264 w 25p, ale uzyskuje obraz strasznie "poklatkowy, szarpiący". Chce uzyskać podobny jak z lustrzanki w 25p. Co robię nie tak?

_________________
AG-AC90 /6D /70D/ 60D / 600D / 17-55IS 2.8 / 11-16 2.8 / 30 1.4 / 50 1.4 / 85 1.4
i7 2600k / P8Z68 PRO GEN3 / 16GB CORSAIR / GTX650Ti / BH10LS38
GLIDECAM 2000 PRO / KONOVA K2 / MANFROTTO 055CLB, 501, 701 / MVM500A


wtorek, 19 stycznia 2016, 01:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 50p do 25p
No usuwasz połowę informacji. Migawka trzaska szybciej powiedzmy A B C D, a Ty wywalasz B i D to tych informacji nie ma. Przy ruchu będzie to widoczne, chyba że włączysz motion blur i kosztem ostrości uzupełnisz ten ruch.
Bardzo podobne zjawisko było z usuwaniem przeplotu dochodziły tylko jeszcze artefakty z brakującymi liniami.
W drugą stronę też nie jest wesoło w Ediusie z 25p do 50p. Zamiast zwyczajnie powtórzyć klatkę to generuje pośrednią i wychodzi duch(nałożone 2 sąsiadujące klatki, przesunięte przy ruchu).
Docelowy FPS musisz zaplanować przed nagrywaniem inaczej musisz się pogodzić z artefaktami związanymi z utratą połowy informacji.

EDIT
W Ediusie 8 gdzieś w odległej przyszłości :) przewidują wprowadzenie generowania klatek pośrednich. Byś może coś to zmieni. Spróbuj w Final Cut, tam powinno być coś takiego, ale czy zadziała i jaki da efekt...

_________________
Obrazek


wtorek, 19 stycznia 2016, 01:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: 50p do 25p
robię właśnie teledysk nagrany w 100 fpsach i zero problemów w premiere cc 2014, jak nie będzie innej opcji z użyciem ediusa to zainstaluj trial cc i zrób konwersję w premierze


wtorek, 19 stycznia 2016, 02:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: 50p do 25p
"chyba że włączysz motion blur"
a nie frame blend czasem?


wtorek, 19 stycznia 2016, 02:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 50p do 25p
Nie nie pomyliłem. Motion blur jest sposobem na uzupełnienie pustki po wycięciu ruchu. Obiekty statyczne pozostaną ostre rozmaże się tylko to co jest w ruchu.
Oczywiście jest haczyk. Jak było kręcone z ręki to wszystko się tam rusza, więc rozmażemy wszystko :)
Frame blend to znów co innego, zresztą nieobecne w Ediusie :)
W drugą stronę jest tak. Klip 25p w projekcie 50p

Obrazek

Druga ramka oryginalna klatka z źródła. Pierwsza wygenerowana przez Ediusa, poskładana z dwóch sąsiadujących. Ohyda :)

EDIT
Oczywiście oftop, ale znalazłem sposób na powtarzanie klatek na przykładowym klipie 25p w projekcie 50p.
Prawoklik na klipie Time Effect/Field Option.../Use nearest neighbor

Obrazek

Szkoda że skrótu nie ma.
Ale czego to się nie znajdzie szukając rozwiązań cudzych problemów :E

_________________
Obrazek


wtorek, 19 stycznia 2016, 04:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 11:45
Posty: 95
Post Re: 50p do 25p
Piszesz o "motion blur" z palety efektów?

_________________
AG-AC90 /6D /70D/ 60D / 600D / 17-55IS 2.8 / 11-16 2.8 / 30 1.4 / 50 1.4 / 85 1.4
i7 2600k / P8Z68 PRO GEN3 / 16GB CORSAIR / GTX650Ti / BH10LS38
GLIDECAM 2000 PRO / KONOVA K2 / MANFROTTO 055CLB, 501, 701 / MVM500A


wtorek, 19 stycznia 2016, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 50p do 25p
Tak. Poeksperymentuj.

_________________
Obrazek


wtorek, 19 stycznia 2016, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: 50p do 25p
what else...


wtorek, 19 stycznia 2016, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 50p do 25p
Jak to co jeszcze? A ty jak uzupełniasz braki w migawce, bo każdy sposób na obniżenie strobo będzie dobry.

_________________
Obrazek


wtorek, 19 stycznia 2016, 15:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: 50p do 25p
Degenerado napisał(a):
what else...

to nieporównywalny... That's what George Clooney says


wtorek, 19 stycznia 2016, 16:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: 50p do 25p
a jak Edek ma motion blur do video to milusińsko
do After i Premiere trzeba plugin 3-party, natywny motion blur w afterze działa tylko na animowane grafiki


środa, 20 stycznia 2016, 03:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 11:45
Posty: 95
Post Re: 50p do 25p
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Wydaje mi się, że z Edka nie da się wypuścić tego czego się spodziewam.

_________________
AG-AC90 /6D /70D/ 60D / 600D / 17-55IS 2.8 / 11-16 2.8 / 30 1.4 / 50 1.4 / 85 1.4
i7 2600k / P8Z68 PRO GEN3 / 16GB CORSAIR / GTX650Ti / BH10LS38
GLIDECAM 2000 PRO / KONOVA K2 / MANFROTTO 055CLB, 501, 701 / MVM500A


środa, 20 stycznia 2016, 11:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 50p do 25p
No to wypuść w 50p z wysokim bitrate i potestuj inne kompresory, edytory.
To nie wina edka, a samej operacji wyrzucania co drugą klatkę.
Migawka w aparacie otwiera się co jakiś czas, naświetla matrycę i to jest informacja dla jednej klatki. Przykładowy jadący samochód w Twoim materiale ma 50 zdjęć co sekundę w równych odstępach. To wpływa na odczucie płynności.
Teraz jak zbierzesz my co drugą klatkę to te co zostaną będą przedstawiać zdjęcie tak samo rozmazane, ale nie będzie po niej następnego, tylko kolejne i stąd bierze się wrażenie strobo. Za szybko działała ta migawka.
Jedyne co można zrobić to rozmazać tą pojedynczą klatkę tak by pozycja samochodu znajdowała się bliżej sąsiadujących klatek.
Brzmi to prosto. Materiał 50p wrzucamy do projektu 25p i nakładamy motion blur dobierając konkretną wartość. Niestety to tylko teoria, bo takiemu rozmazaniu ulega wszystko. Trzeba by popracować na maskach i motion blur dodać wyłącznie na poruszające się obiekty. Jak było to kręcone z ręki to skala trudności rośnie do kosmicznych wartości. W takim przypadku proponuję darmowy HitFilm i opcję motion track. Oczywiście nie wiem czy ma motion blur, ale powinien.

Możesz tez pooszukiwać i nagrać 25 klatek z przeplotem. Wówczas zostanie zachowana płynność materiału 50p. :)

_________________
Obrazek


środa, 20 stycznia 2016, 18:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL