Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 09:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 jaka wielkość 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 19 października 2003, 21:06
Posty: 2
Lokalizacja: oława
Post jaka wielkość
Chcę zrobić koledze czołówke z wesela w AP 6,5. Zeskanowałem zdjęcia zmontowałem z przejściami jest prawie ok. problem mój polega na tym że część zdjęć jest tak jakby pomniejszona w pionie i rozciągnieta w poziomie. Niektóre osoby wyglądają nieproporcjonalnie tzn są mniejsze i grubsze . Jak ustawić aby było proporcjonalnie i bez czarnego tła obok.To jest moja pierwsza praca w tej dziedzinie i proszę o pomoc. :)

_________________
robert


niedziela, 19 października 2003, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Standardowa wielkość obrazka dv to 720x576 pixeli. Chcąc dostać nie rozciągnięte i bez czarnych krawędzi obrazki, powinieneś je wszystkie dostosować do takiego formatu. Niekiedy trzeba przekadrowć bo zdjęcia są zazwyczaj robione w innych wielkościach (chodzi mi tutaj o stosunek szerokości do wysokości). W obrazie tv stosunek ten powinien wynieść 4x3 więc jeśli wielkość obrazka będzie inna niż 720x576 ale zachowująca stosunek krawędzi (4x3) to oprogramowanie (AP) automatycznie dostosuje sobie wielkość i nie będzie żadnych znieksztauceń.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


niedziela, 19 października 2003, 22:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Ale jak zapisać obrazek (który edytor to umożliwia), żeby ustawić mu stosunek 4:3 :?:


poniedziałek, 20 października 2003, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Nie widziałem edytora który potrafi ustawić stosunek krawędzi. Musisz zastosować zwykły edytor grafiki (Photoshop, Gimp, itd.) i użyć funkcji "crop". Podetniesz w ten sposób obrazek do wymaganej wielkości (przekadrujesz go). Oczwiście mozna wpisać "ręcznie" wybraną wielkość i "na siłę" obrazek zostanie dopasowany. Ja tworzę nowy obrazek o wymaganej wielkości (np. 720x576) i wklejam obrazek który chcę dopasować jako nową warstwę. Następnie ustawiam go dokładnie w miejscu jakie mi odpowiada, przeskalowuje i przycinam. Daje to gwarncje że przycięty będzie dobrze.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


poniedziałek, 20 października 2003, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Znam lepszy sposób lecz zbyt obszerny aby go opisywać na forum, więc jeśli Cię interesyje odezwij się na emaila, albo zadzwoń 604718107 to Ci go przedstawię.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


poniedziałek, 20 października 2003, 15:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL