Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 06:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 13 marca 2016, 02:08
Posty: 2
Post Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
Witam serdecznie!
Zabieram się za zgrywanie starych rodzinnych kaset DV (8mm) i mam do Was kilka pytań. Jeżeli chodzi o sprzęt to zakupiłem na allegro tani grabber Media-Tech, ale dla mnie jest w zupełności wystarczający.

Nie byłem zadowolony z softu, który dostarczył producent i zacząłem kombinować z innymi programami. Próbowałem używać Virtual Duba, bo ma dość dobre opinie, ale nie potrafię go skonfigurować. Na podglądzie wszystko wygląda cacy, ale po próbie przegrania obrazu wychodziły straszne historie i się poddałem. Przetestowałem wiele innych programów i najbardziej spasował mi Bandicam - zgrywa wszystko ładnie i bezproblemowo, bez jakichś większych wymagań konfiguracyjnych. Jestem nawet w stanie zapłacić te 30 dolców za full wersję, chyba że doradzicie mi coś innego :) Chciałbym zgrać materiał w jak najlepszej jakości i potem użyć Any Video Converter do kompresji, bo ten program również mi się spodobał.

I w tym miejscu mam do Was dwa pytania:

1) Uważacie, że to dobra droga czy polecacie jakieś inne rozwiązania?

2) Proszę o radę jak skonfigurować Bandi, żeby jakość w przypadku zgrywania kaset DV była wystarczająca, ale pliki żeby nie były kosmicznie wielkie.

Moje obserwacje (dołączony plik):

Pierwsze dwa kodeki - pojawiają się jakieś dziwne błyski - odpadają
Xvid - jakość dobra, rozmiar stosunkowo niewielki
MPEG 1 - jakość minimalnie lepsza niż xvid, rozmiar trochę większy
Motion JPG - Jakość bardzo dobra, rozmiar dużo większy
RGB24 - Jakość podobna jak w motion JPG, rozmiar kosmosu

Oprócz tego można żonglować wskaźnikiem jakości od 0 do 100%.

Szczerze powiedziawszy moje oko chyba nie jest w stanie dostrzec wielkich różnic (na ekraniku podglądowym programu) w jakości nawet jeżeli to jest Xvid na 40% jakości w porównaniu do Motion JPG na 100% jakości.

Chciałbym Was prosić o naprowadzenie na drogę, dzięki której zgram materiał w dobrej jakości, bez potrzeby generowania przeogromnych plików i żeby po przepuszczeniu przez konwerter i późniejszym odtwarzaniu na dużym telewizorze jakość była jak najlepsza :)

Mam nadzieję, że zrozumieliście o co chodziło w moim bełkocie i z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam :)


Załączniki:
Komentarz: Bandicam screen ustawień
bandi.png
bandi.png [ 79.63 | Przeglądane 113 razy ]
niedziela, 13 marca 2016, 17:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
720x576 50i dolne pole pierwsze. H264 powinien dać najlepsze efekty, niemniej nie jestem pewien czy odrazu przy zgrywaniu. Po prostu dobra kompresja trwa dłużej niż zgrywanie.
Proponuję tradycyjnie zgrać grabberem do DV(duże pliki). WinDV, HDV Split... Edycja w jakimś trialowym edytorze, lub bez w czymś co dobrze kompresuje i zachowuje przeplot w x264 np TMPGEnc Video Mastering Works 6(przez 30 dni tez trial).
Tu z obrazkami pisałem jak to się robi. W Twoim przypadku zamiast mpeg wybierasz mp4 i x264.
Testy proponuję zacząć od 47-49 maxymalne bitrate ograniczone do 8000kb/s
720x576 50i(25 z przeplotem to to samo) dolne pole pierwsze. Audio wedle uznania proponuję AAC 256, albo mpeg-4 HE-AAC v2 96kb/s(w drugim przypadku mniejszy plik).

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
"Po prostu dobra kompresja trwa dłużej niż zgrywanie."

powinieneś wydać almanach z tymi mądrościami


niedziela, 13 marca 2016, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
Degenerado napisał(a):
"Po prostu dobra kompresja trwa dłużej niż zgrywanie."

powinieneś wydać almanach z tymi mądrościami

Co to kolejna profesionalna rada profasionalisty? Gdybyś miał pojęcie o kompresji to byś o tym wiedział. Czytaj co piszę to czegoś w końcu się nauczysz.

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 19:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
cały czas się uczę... ... i fajnie, że ty masz pojęcie o kompresji, deinterlace, wykorzystaniu sprzętu itd. tak jak napisałem, almanach to takie minimum na które powinieneś się szarpnąć

jeśli zgrywanie materiału trwa 1:1 a kompresowanie godziny materiału do kompresji bezstratnej trwa 12 minut to wg. tej twojej "filozofii" to jest to dobra czy zła kompresja ? pomijając już te twoje z dupy dywagacje nad kompresją czy jest dobra czy zła


EDIT
pozdrawiam
kotin


niedziela, 13 marca 2016, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
A widzisz to zależny. Bo jak już wcześniej pisałeś na tani dysk SSD to będą dropy, albo i nie bo to w mpeg2 tylko... To by musiał mieć SSD z serii pro, albo 2 w raidzie...
Chłopak przestań trolować w tematach gdzie pisze. Ludzie generalnie wyrastają z wiekiem z pisania głupot. Oczywiście jak widać musi być wyjątek by potwierdzał regułę...
Ostatnio VHSy skalowałeś do FHD przy zgrywaniu, więc możesz oświecić nas metodą z zgrywaniem DV i np skalowaniem tego do 4K, albo coś równie idiotycznego jak to masz w zwyczaju. Przynajmniej będzie śmiesznie.
Na razie twoje profesjonalne rady, przynajmniej w tym temacie jeszcze nie przedstawiają profesjonalnej wizji profesjonalisty...

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 20:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
"Ludzie generalnie wyrastają z wiekiem z pisania głupot" - a ty jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę w takim razie

"Bo jak już wcześniej pisałeś na tani dysk SSD to będą dropy" - widzisz... jesteś tak głupi, że nawet nie jesteś w stanie zrozumieć prostego posta, nigdzie nie odnosiłem się do ceny, tylko do kontrolera i oprogramowania firmware i tylko dla tego, że jakiś tuman poleca takie dyski do zastosowania, w którym się kompletnie nie sprawdzają, jakimś przedziwnym trafem zawsze największe debilizmy typu grafika niepotrzebna (a vitascena się nie wyrabia z podglądem), test vitasceny (które używa directa) w open gl, porównanie wydajności kart nvidii z radeonami w open cl, jakieś brednie jak ostatnio o ustawieniach projektu w premierze, którego na oczy chyba nie widziałeś WYCHODZĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE OD CIEBIE !

odpowiedz na pytanie jaka to jest zła i dobra kompresja, może oświecisz wszystkich swoją wiedzą, może jakiś link do warezów albo wykresik przeklejony , na pewno coś znajdziesz


niedziela, 13 marca 2016, 20:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
Już? Koniec profesjonalnych mądrości? Nie będzie howto zgrywania DV do 4K za pomocą sprzętowego skalowania i na dyskach pro spiętych w rajd?
Coś dziś nie w formie... Słabe trolowanie...

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
a nie będzie nic na temat zła i dobra w kompresji ? za mało wypiłeś ? polotu nie starczyło ?


niedziela, 13 marca 2016, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
Założenia są w pierwszym poście. Oceny dokonuje się na konkretnym materiale objętość jakość. Wstępne ustawienia podane są w drugim poście, ale skąd to profesjonalista w trolowaniu mógłby wiedzieć... Co najmniej musiał by przeczytać treść 2 pierwszych postów, a to już za duże wymagania...

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
"jeśli zgrywanie materiału trwa 1:1 a kompresowanie godziny materiału do kompresji bezstratnej trwa 12 minut to wg. tej twojej "filozofii" to jest to dobra czy zła kompresja ? "

to jest klucz... który jak zwykle wszystkie twoje brednie wywala w powietrze, tu nie ma czego czytać bo ty odpowiadasz i tak bazując na swoim przekonaniu (niewiedzy) nie mając kompletnie pojęcia o temacie, jak zwykle, gdzie pierwsza twoja "odpowiedzio-porada" ..., że nie ma co w ogóle reszty dociekać, wszyscy streamerzy, yt-berzy on the fly kompresują do h246 przy wysokich bitratach materiały setki procent bardziej wymagające zaangażownia cpu i gpu niż strumień DV

dodatkowo porgram OBS jest darmowy ale tego też nie wiedziałeś tylko wypisujesz brednie o trialch itp.


EDIT
pozdrawiam
kotin


niedziela, 13 marca 2016, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
Degenerado napisał(a):
"jeśli zgrywanie materiału trwa 1:1 a kompresowanie godziny materiału do kompresji bezstratnej trwa 12 minut to wg. tej twojej "filozofii" to jest to dobra czy zła kompresja ? "

to jest klucz... który jak zwykle wszystkie twoje brednie wywala w powietrze, tu nie ma czego czytać bo ty odpowiadasz i tak bazując na swoim przekonaniu (niewiedzy) nie mając kompletnie pojęcia o temacie, jak zwykle, gdzie pierwsza twoja "odpowiedzio-porada" zionie debilizmem, że nie ma co w ogóle reszty dociekać, wszyscy streamerzy, yt-berzy on the fly kompresują do h246 przy wysokich bitratach materiały setki procent bardziej wymagające zaangażownia cpu i gpu niż strumień DV

dodatkowo porgram OBS jest darmowy ale tego też nie wiedziałeś tylko wypisujesz brednie o trialch itp.

Skończ z tymi idiotyzmami i popraw rodzaj kodeka.
Który youtuber, bo nie znam branży zgrywa z przeplotem? I po co?
OBS nie znam. Napisałem jakie parametry powinien mieć plik, może się nada. Na wszelki wypadek linkowałem do darmowych grabberów, nie trialowych, ale skąd miał byś to wiedzieć. Troling zobowiązuje.

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 21:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
"Który youtuber, bo nie znam branży zgrywa z przeplotem? I po co?"

każdy, który streamuje swój materiał na jakiejś większej imprezie na system, który wymaga przeplotu, zacznij myśleć bo jedyne do czego się jesteś w stanie przyczepić to czeskie zamienienie cyferk w kodeku, który i tak każdy poprawnie rozczyta, bardziej byś się przejął swoją ortografią o którą tak walczysz

"Edycja w jakimś trialowym edytorze, lub bez w czymś co dobrze kompresuje i zachowuje przeplot w x264 np TMPGEnc Video Mastering Works 6(przez 30 dni tez trial)." - to nie ty pisałeś czasem ?

a tak z zupełnie innej beczki, kamery skoro kompresują i zapisują materiał w locie są złe czy dobre ?


niedziela, 13 marca 2016, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
A no widzisz napisałem że nie znam branży. Na których większych imprezach streamują na system z przeplotem DV?
Ja pisałem, ale to nie grabber, tylko dobry kompresor jaki znam, który potrafi zachować przeplot i bardzo ładnie skompresować plik do małych rozmiarów.
No własnie tak trolujesz że już nie wiesz z której beczki wyciągać...
Ale może wystarczy. I tak nie dasz rady przyswoić tych dla ciebie newsów z zakresu zgrywania DV i dobrej kompresji. Ba i to wszytsko można sobie zrobić w domowym zaciszu, bez streamowania na specjalne systemy większych imprez... :)))

_________________
Obrazek


niedziela, 13 marca 2016, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zgrywanie kaset DV, Bandicam - ustawienia
"no widzisz napisałem że nie znam branży" - ja to wiem, przypominam to tylko tym, którym doradzasz

wiem, że branży telewizyjnej też nie znasz a wiele stacji ma systemy wizyjne, zwłaszcza mobilne oparte o dv

twoje newsy ... dobra i zła kompresja, 10x więcej roboty tam gdzie można to załatwić 5 kliknięciami, niech założyciel tematu sobie sam poczyta, sprawdzi te twoje rozwiązania a potem obsa a zachowanie przeplotu w tym przypadku... no cóż tylko ty to możesz polecać

do założyciela tematu, obs może grabować też okno playera, który odtwarza materiał przez firewire i który jednocześnie może nakładać różnego rodzaju filtry na materiał od odszumiaczy, przez korektory, deinterlace-y czy shaderami nakładane efekty kolorystyczne


p.s. wrzuć mi na priva symbol grabera, kamery i konfig jaki używasz, może graber już daje kiszkę po swoim rekompresowaniu i trzeba coś innego, sensowniejszego wymyślić


Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 marca 2016, 02:17 przez Degenerado, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 13 marca 2016, 22:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL