Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 18:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
Witam !

Zgapiłem się i DJI OSMO ustawiłem na 47,95p nie chcący, muszę wszystkie klipy zmienić na 50p z zachowaniem audio.
Musze klipy z OSMO połączyć razem z klipami kamery która nagrała 50P.
Podczas synchronizacji wywala mi się PluralEyes z błędem prawdopodobnie przez tę różnicę w fps.

Możecie doradzić co teraz z tym począć?


sobota, 19 marca 2016, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
Ale w Ediusie, tego znam. Użyj wersji 6.5 z Pluraleyes jako wtyczka 2.0.3(8870), ta radzi sobie z zniennym FPS. Po synchronizacji audio z video jest rozłączone, na osobnych ścieżkach.
I już w zasadzie możesz montować, ale zależnie od projektu, a tu powinien być 1080 50p wymiesza Ci klatki, zacznie nakładać je na siebie by zmieścić się w czasie. Zaznacz klip video z osmo kliknij Alt+E Field Option... i zaznacz Use nearest neighbor. To zachowa jakość klatki, nie zmiesza ją z sąsiadującą, ale przy takiej różnicy nie wiem jak to wyjdzie z ruchem ust. Raczej takie ujęcia będą do wycięcia, bo się nie zejdzie, ale nie jestem pewien, trzeba by zobaczyć.
Taki projekt możesz wyeksportować w AAF(zaznaczone opcje use original clips) i spróbować zaimportować do edytora na jakim pracujesz.

Ewentualnie możesz z zachowaniem tego samego kontenera porobić proxy(sam robie adobe media encoder i hamdbrake), drastycznie zmniejszyć bitrate np do 1000kb/s i wystawić całość, to w ramach forumowej pomocyzrobię Ci synchro, ale to na PM.

_________________
Obrazek


sobota, 19 marca 2016, 04:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
robertnik napisał(a):
Ale w Ediusie, tego znam. Użyj wersji 6.5 z Pluraleyes jako wtyczka 2.0.3(8870), ta radzi sobie z zniennym FPS. Po synchronizacji audio z video jest rozłączone, na osobnych ścieżkach.


Próbowałem nie łyka tego PluralEyes, wywala błędem zaraz po analizie :
Exceptin occurred in synced sequence import
nieokreślony błąd - w trzech kolejnych liniach

Cytuj:
.....
Taki projekt możesz wyeksportować w AAF(zaznaczone opcje use original clips) i spróbować zaimportować do edytora na jakim pracujesz.

Próbowałem z Edius 8, też jest błąd że
video track 1 ( pisze że klip ma różny framerate from the curent project setting are on the timeline.

Cytuj:
Ewentualnie możesz z zachowaniem tego samego kontenera porobić proxy(sam robie adobe media encoder i hamdbrake), drastycznie zmniejszyć bitrate np do 1000kb/s i wystawić całość, to w ramach forumowej pomocyzrobię Ci synchro, ale to na PM.


jest sporo pracy audi z DJI OSMO jest tak liche że nawet jakby działało to chyba by nie zsynchronizował, ale che spróbować.

Nigdy do tej pory nie miałem problemów z synchronizacją różnych klipów.


sobota, 19 marca 2016, 13:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
Nie wiem. Podrzuć 2 klipy nagrane w tym samym momencie to będę mógł sprawdzić.

_________________
Obrazek


sobota, 19 marca 2016, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
robertnik napisał(a):
Nie wiem. Podrzuć 2 klipy nagrane w tym samym momencie to będę mógł sprawdzić.


Szykuje klipy


sobota, 19 marca 2016, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
Faktycznie wyskakuje błąd. Trzeba włożyć w to więcej pracy.

Programem My MP4Box GUI musisz zdemuxować(rozpakować) pliki audio.

Obrazek

Plik audio zachowa nazwę oryginału.
To importujesz do projektu. Na timeline(wyżej, niżej) układasz to audio z dobrymi 50p plikami drugiej kamery i przeprowadzasz zupełnie standardową procedurę synchronizacji.

Po niej już w nowej sekwencji musisz poprzeciągać oryginalne video nad audio o tej samej nazwie. W zależności od ilości może być upierdliwe i to wszystko, masz synchro.


To link do projektu z proxy jakie mi podesłałeś(nie ma plików audio, video zapyta przy otwarciu projektu i musisz je wskazać).

_________________
Obrazek


niedziela, 20 marca 2016, 00:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
Ok, jaka może być tego przyczyna czy ta różnica FPS to jedynie to będzie powodem ?


niedziela, 20 marca 2016, 01:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
W tym wypadku ewidentnie, ale sam Pluraleyes ma swoje kaprysy... Skup się na pozytywach, zsynchronizowanych plikach, a resztę trzeba przegryźć i poukładać ręcznie(np na flesz aparatu).

_________________
Obrazek


niedziela, 20 marca 2016, 01:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
niestety po demuxe plik audio jest krótszy od pliku oryginalnego i ciężko to dopasować. Czeka mnie ręczna praca niestety.

Z tego co widzę to wychodzi 1 klatka na 1min.


niedziela, 20 marca 2016, 01:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: DJI OSMO i Frame Rate 47,95 jak zamenić na 50fps
Co Ci powiedzieć... Ja bym się cieszył że da się z tym zrobić cokolwiek(jeszcze włączył bym opcje nie mieszania klatek) i nie popełniał więcej takich gaf. Bo jak sam zauważyłeś to kłopoty :)

_________________
Obrazek


niedziela, 20 marca 2016, 02:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL