Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 17:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 dwie puszki 25p czy 50p 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 października 2015, 20:27
Posty: 50
Post dwie puszki 25p czy 50p
witam,

mam nakrecony slub z dwoch roznych lustrzanek, obrazek z jednej wychodzi w 25p z drugiej w 50p wszystko w 1920*1080. Montaz w sony vegas pro 13. Jak wyrenderowac film zeby pogodzic klatki czy ma to byc na wyjsciu 25p ? chce nagrac material na pendrive zeby odtwarzac na tv.


środa, 18 maja 2016, 00:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4581
Lokalizacja: Tczew
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
(Jeżeli to materiał dobrze nakręcony, bez miotania kamerą), najsensowniej będzie utworzyć projekt 25p.

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 maja 2016, 07:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 października 2015, 20:27
Posty: 50
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
a jeśli sa dosyć szybkie przeloty to jak to pogodzić ? tak żeby tv odtwarzalo. przypominam ze korzystam z vegasa


środa, 18 maja 2016, 17:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4581
Lokalizacja: Tczew
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
Próby, próby, próby... Zacznij od projektu 25p i oceń efekt.

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 maja 2016, 18:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
Otwóż projekt 50i i zmontuj materiały 25p i 50p - będzie dobrze. Pozatym będzuesz mógł zrobić z tego DVD i BluRay


środa, 18 maja 2016, 19:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 października 2015, 20:27
Posty: 50
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
wyrenderowalem w 25p i obraz nagrany w 50p rozmazuje sie. A jesli zrobie projekt w 50i to w jakim formacie wyrenderowac czy ktos korzysta z vegasa ?


środa, 18 maja 2016, 20:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
Jak otworzysz orojekt 50i to musisz wyeksportować do 50i


środa, 18 maja 2016, 21:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 października 2015, 20:27
Posty: 50
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
zalaczylem screena i mam 50i oraz do wyboru przy renderowaniu klatki na sekunde 25 czy 50


Załączniki:
render.jpg
render.jpg [ 73.37 | Przeglądane 118 razy ]
środa, 18 maja 2016, 21:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
25 tylko najpierw eksportu i minutowy plik żeby sprawdzić czy ma być Górny Przeplot czy Dolny


środa, 18 maja 2016, 21:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 października 2015, 20:27
Posty: 50
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
a tutaj jakie najlepsze ustawienia, jaka ustawic kolejnosc pol, jaka metode usuwania pol. To sa ustawienia projektu i tutaj tez mam zaznaczyc klatki na sekunde 25 ? czy 50 w projekcie


Załączniki:
render.jpg
render.jpg [ 104.65 | Przeglądane 114 razy ]
środa, 18 maja 2016, 21:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4581
Lokalizacja: Tczew
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
iaqb napisał(a):
a tutaj jakie najlepsze ustawienia, jaka ustawic kolejnosc pol, jaka metode usuwania pol...

Weź na spokój bardziej. :wink:
Jak ustawisz jakąś kolejność pól, to metody usuwania nie będzie. Jaka kolejność? Dla pewności jak radzi dardep zrób eksport małego kawałka z górnym pierwszym i małego kawałka odwrotnie - sam poznasz jaka jest OK.
Masz tam na dole "katalog prerenderowanych plików" na C:
Na pewno chcesz je na C:? Czytaj takie rzeczy, rozmieszczaj logicznie na dyskach...

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 maja 2016, 23:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 października 2015, 20:27
Posty: 50
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
rozumiem wlasnie sprawdzam ktora opcja bedzie najlepsza dla mojego projektu. Plik 55 min zajmuje ponad 10 gb troche duzo format mp4 xdcam. myslalem ze jakies 120 min zmieszcze na pendrive 16gb


środa, 18 maja 2016, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
No ale czy to ma czasami nie iść na pena ? Jeżeli tak to o jakim dorabianiu przeplotu mówimy ? Po kiego grzyba robić 50i jak później trzeba zrobić 25p :?
Ustaw projekt na 25p i tak montuj - i tak go wyeksportuj. Jak będzie trzeba bezproblemowo 25p owiniesz w przeplot 25psF (płyta BD/DVD).

Sam film zapisał bym jako mp4 i tu konieczne jest 25p. Jeżeli można to zrobić z Vegasa to kompresuj bezpośrednio ze ścieżki montażowej. jak nie można to wyeksportuj w jakimś "bezstratnym" kodeku a później wrzuć to HandBrake i przerób na MP4. 120 min spokojnie zmieści się w 8 GB. Może i mniej.


środa, 18 maja 2016, 23:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2024
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
iaqb napisał(a):
wyrenderowalem w 25p i obraz nagrany w 50p rozmazuje sie.

Trzeba włączyć DISABLE RESAMPLE dla każdego eventu.


środa, 18 maja 2016, 23:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: dwie puszki 25p czy 50p
Zazwyczaj kręcisz 50p żeby osiągnąć kepsze wyniki podczas zwalniania filmu. Eksportujesz 25 fps żeby osiągnąć europejski, filmowy styl oglądania filmu i ewentualnie zrobić dvd lub BluRay. Do 50p możesz wyeksportować jeśli masz pewność że nie będziesz robił z tego płyt. Co do tego rozmycia to spróbuj tak jak napisał Pinto wlacz Disable Resample Pinto


czwartek, 19 maja 2016, 06:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL